Områdesstyrelsen, möte 17-01-2023

Protokollet är granskat

§ 17 Motion gällande inkludering av specialungdomsarbetet som en del av bedömningen av barnskyddets servicebehov

VAKEDno-2022-67

Beskrivning

Beredare av ärendet: specialsakkunnig inom förvaltningen Pauliina Koschke

På välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 20.12.2022 § 144, lämnades Gashaw Kaisa Bibanis motion ”Specialungdomsarbetet som en del av bedömningen av barnskyddets servicebehov”. Fullmäktigemotionen har undertecknats av 18 välfärdsområdesledamöter. Fullmäktigemotionen hade följande lydelse:

”Välfärdsområdet gör ett aktivt, gemensamt och multiprofessionellt arbete för att främja ungas välbefinnande samt förebygga ungdomsbrottsligheten tillsammans med både Vanda och Kervo städer som organisationer och myndigheter.

På grund av de ungas ökade utmaningar bör ungdomsarbetets betydelse betonas ytterligare som en del av bedömningen av servicebehovet, så att man redan i bedömningsfasen kan få en övergripande bild av den ungas situation. Startpunkten för ungdomsarbetet är bedömningen av den unges livsmiljö och med den förstärkningen av den unges aktörskap både i individ- som gruppsituationer. Specialungdomsarbetaren bör alltså arbeta som socialarbetarens arbetspar i bedömningen av servicebehovet och utvecklandet av en multiprofessionell verksamhet samt förebygga så att den unge inte hamnar i kris.

Grunder för motionen:

  • Få den ungas kontakt som stöd, om det uppstår svårigheter i socialarbetet
  • Funktionsmodell som skapas av omgivningen
  • Ökning av växelverkan och samarbete är enligt den unges intresse
  • Ungdomsarbetet för med sig ett annorlunda närmande, som kan utnyttjas mer systematiskt, så att man får det bästa resultatet för den unge
  • I ett ungdomsarbetet som känner den unga sedan tidigare, är det lättare att få en uppfattning om den unges helhetssituation (styrkor, resurser, intressen, omgivning, vänkrets)”

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och skicka den för beredning till sektordirektören för sektorn för tjänster för barn, unga och familjer 20.6.2023.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.