Områdesfullmäktige, möte 19-04-2022

Protokollet är granskat

§ 40 Samarbetsavtal om Mellarsta Nylands räddningsverk

VAKEDno-2022-104

Beskrivning

Välfärdsområdesstyrelsen 7.4.2022 § 40

Beskrivning

Nuvarande Mellersta Nylands räddningsverk har fungerat sedan 2004 som ett gemensamt räddningsverk för 8 kommuner (Vanda, Kervo, Nurmijärvi, Tusby, Träskända, Borgnäs, Hyvinge och Mäntsälä) med Vanda som värdkommun. Från och med början av 2023 övergår ansvaret för att organisera räddningsväsendet från de ovan nämnda 8 kommunerna till Vanda och Kervo samt Mellersta Nylands välfärdsområden.

Lagen om genomförande av reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet och om införande av den lagstiftning som gäller reformen 616/2021 trädde i kraft 1.7.2021. Enligt 58 § i lagen ska Vanda och Kervo samt Mellersta Nylands välfärdsområden senast 31.5.2022 komma överens om hur den personal och materiel och de avtal som överförs från räddningsväsendena i Mellersta Nyland ska fördelas mellan välfärdsområdena.

Mellersta Nylands räddningsverk behöver inte delas upp om välfärdsområdena ingår ett samarbetsavtal senast 31.5.2022 om ett gemensamt räddningsverk. En delning av det nuvarande räddningsverket i två delar skulle öka kostnaderna för räddningsväsendet på båda välfärdsområdena och den flexibla användningen av resurserna skulle försvagas. Ytterligare skulle kvaliteten och tillgängligheten på servicen försämras.

De temporära organen för Vanda och Kervo välfärdsområde (8.9.2021) och Mellersta Nylands välfärdsområde (15.9.2021 beslutade ingå ett avtal om beredning med syfte att inrätta ett gemensamt räddningsverk. Detta arbete gjordes som en del av beredningen av Vanda och Kervo välfärdsområde i nära samarbete med beredningen av Mellersta Nylands välfärdsområde.

Under förhandlingar med ministerierna konstaterades att ett gemensamt räddningsverk kan inrättas enligt lagen om välfärdsområden (611/2021) 7 § genom att överföra organiseringsansvaret för räddningsväsendet på Mellersta Nylands välfärdsområde till Vanda och Kervo välfärdsområde. Ett gemensamt räddningsverk skulle administrativt sett placeras på Vanda och Kervo välfärdsområde. Sammanställningen som Vanda stad lämnat presenterar det nuvarande räddningsverkets egendom, avtal, ansvar och personal som skulle övergå till det gemensamma räddningsverket som inrättas, dvs. till Vanda och Kervo välfärdsområde.

I samarbetsavtalet fastställs bl.a. antalet ledamöter i den gemensamma räddningsnämnden och nämndens uppgifter samt grunderna för välfärdsområdenas betalningsandelar i det gemensamma räddningsverket. Räddningsverkets fastighetskostnader allokeras direkt till välfärdsområdet enligt inträffandeprincipen från och med 1.1.2023. Räddningsväsendets övriga kostnader allokeras 2023 i relation till kommunandelarna 2022. Efter övergångsperioden 2028 delas räddningsväsendets övriga kostnader mellan välfärdsområdena enligt följande: 50 % i relation till invånarantalen och 50 % enligt räddningsväsendets kapacitetsmodell.

Ifall välfärdsområdena inte ingår ett samarbetsavtal ska nuvarande Mellersta Nylands räddningsverk delas mellan välfärdsområdena senast 31.5.2022. Om detta inte sker ska statsrådet besluta om hur övergående personal, materiel och avtal ska fördelas och om de andra frågor som är nödvändiga för att organiseringsansvaret ska kunna överföras som välfärdsområdena inte har kommit överens om.

Förslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar godkänna bifogade samarbetsavtal om Vanda och Kervo välfärdsområdes och Mellersta Nylands välfärdsområdes gemensamma räddningsverk.

Behandling vid sammanträdet

Förändringsledare för räddningsväsendet Jyrki Landstedt meddelade jäv och att han kommer att avlägsna sig medan ärendet behandlas och beslut fattas (anställningsjäv). Välfärdsområdesstyrelsen beslutade ändå att höra honom som sakkunnig då ärendet behandlades. Dessutom anlände räddningsverkets beredningsdirektör Jussi Rahikainen som sakkunnig kl. 17.20.  De avlägsnade sig innan beslutet fattades kl. 17.39.
Beslutsförslaget godkändes enhälligt efter diskussion.

Efter att beslutet hade fattats återvände Jyrki Landstedt till sammanträdet kl. 17,41.

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade enhälligt att föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beslutar godkänna bifogade samarbetsavtal om ett gemensamt räddningsverk för Vanda och Kervo välfärdsområde och Mellersta Nylands välfärdsområde.


Mer information om beslutet ger välfärdsområdets förändringsledare Timo Aronkytö,​ timo.aronkyto@vantaa.fi.

______________________________________________________________________________________________________

Beslutsförslag

Välfärdsområdesfullmäktige 19.4.2022

Välfärdsområdesfullmäktige beslutar godkänna bifogade samarbetsavtal om ett gemensamt räddningsverk för Vanda och Kervo välfärdsområde och Mellersta Nylands välfärdsområde.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdets förändringsledare imo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

Bilagor

Bilagor

Kompletterande material