Perustelut
Asian valmistelija: hallinnon erityisasiantuntija Kerttu Pöntinen
Aluevaltuuston kokouksessa 9.12.2024 § 91 jätettiin Antero Eerolan valtuustoaloite "Humanitaarista apua Palestiinaan ja Libanoniin, erityisesti Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta". Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 12 aluevaltuutettua. Valtuustoaloite kuului seuraavasti:
"Verinen sota Gazassa on jatkunut jo reilusti yli vuoden. Sota on johtanut mittavaan humanitaariseen katastrofiin. Alkulaukaus sotatoimille oli Hamasin Israeliin tekemä julma, lähes 1 200 ihmisen hengen vaatinut terrori-isku. Sittemmin sota on laajentunut Libanoniin, jossa on myös suuri inhimillinen hätä.
Israelin kostotoimien hinta on ollut erittäin kova. YK:n humanitaarisen avun koordinointitoimiston OCHA:n mukaan (https://www.ochaopt.org/content/humanitarian-situation-update-243-gaza-strip) Gazassa on joulukuun alkuun 2024 mennessä saanut surmansa jo yli 44 500 ja haavoittunut 105 400 palestiinalaista.
Erityisen raskaasti ovat kärsineet lapset. Kansainvälisen Pelastakaa lapset – järjestön mukaan (https://www.savethechildren.net/what-we-do/emergencies/war-gaza) ainakin 20 000 lasta on kateissa samalla, kun heitä on kuollut paitsi sotatoimissa, myös aliravitsemukseen ja tauteihin. Pulaa on kaikesta, vedestä, ruoasta, lääkkeistä, suojasta ja pelastuskalustosta.
Tilanne myös Libanonissa on heikentynyt jatkuvasti. OCHA:n tiedot kertovat (https://www.unocha.org/publications/report/lebanon/lebanon-glance-escalation-hostilities-lebanon-5-december-2024-enar), että Israelin sotatoimien seurauksena yli 4 000 ihmistä on kuollut ja jo lähes 17 000 haavoittunut.
Suomella ja suomalaisilla on - mahdollisuuksiensa mukaan - velvollisuus auttaa syvässä inhimillisessä hädässä olevia ihmisiä. Ongelma on, että kansainvälinen yhteisö on vastannut vain alle 70 prosenttiin avustusjärjestöjen esittämistä avustuspyynnöistä, joilla voitaisiin vastata gazalaisten kaikkein välttämättömimpiin tarpeisiin.
Kun Venäjä käynnisti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan helmikuussa 2022, kunnat ja hyvinvointialueet ottivat kanavoivat välittömästi sodan uhreille. Keski-Uudenmaan pelastuslaitos antoi Ukrainalle tarvikeapua usean kymmenen tuhannen euron arvosta. Lisäksi pelastuslaitos on lahjoittanut Ukrainaan yhden ambulanssin, säiliöauton ja sammutusauton.
Gazassa ja Libanonissa erityisesti sairaanhoidon infrastruktuuri on joutunut Israelin aggression kohteeksi. Siksi juuri hyvinvointialueen avulla voisi olla tuntuva merkitys Lähi-idän hätää kärsiville ihmisille.
Edellä olevan perusteella, me allekirjoittaneet aluevaltuutetut teemme seuraavan valtuustoaloitteen:
* Vantaan ja Keravan hyvinvointialue selvittää, millaisia ylijäämävarusteita- ja kalustoa, lääkkeitä, hoitotarvikkeita ja esimerkiksi vanhusten ja vammaisten apuvälineitä sillä on ja millaiset ovat mahdollisuudet niiden lähettämiseen Gazan ja Libanonin sodan uhreille sekä ryhtyy tämän perusteella toimenpiteisiin."
Ehdotus
Aluehallitus päättää merkitä valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen edelleen pelastusjohtajan valmisteltavaksi 9.6.2025 mennessä.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.
Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.