Perustelut
Asian valmistelijat: vanhusten palvelujen toimialajohtaja Minna Lahnalampi-Lahtinen ja konsernipalvelujen toimialajohtaja Mikko Hokkanen
Aluevaltuuston kokouksessa 4.3.2024 § 16 jätettiin Antero Eerolan valtuustoaloite "Hyvinvointialue mukaan sateenkaarisenioreiden osallisuustyöhön". Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 13 aluevaltuutettua. Valtuustoaloite kuului seuraavasti:
"Suomi on ollut Euroopassa ja koko maailmassa tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edelläkävijä. Tämä koskee myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä, joiden oikeudet ovat kehittyneet vahvasti viimeisen runsaan kahden vuosikymmenen aikana.
Pitkä ihmisoikeus- ja tasa-arvokamppailu on tuottanut tulosta, sillä lainsäädäntö Suomessa kohtelee seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä pääsääntöisesti yhdenvertaisesti.
Silti vähemmistöjen elämänpiirissä esiintyy yhä sosiaalisia ongelmia, joita ei voi suoraan lainsäädännöllä tai poliittisilla päätöksillä muuttaa. Tällöin puhutaan esimerkiksi yksinäisyyden, osattomuuden ja syrjäytymisen kokemuksista. Esimerkiksi yksinäisyyden kokemukset korostuvat vähemmistöihin kuuluvilla ikäihmisillä. He eivät useinkaan ole myös kasvaneet samanlaisessa sallivassa yhteiskunnassa kuin nykyiset sateenkaarinuoret.
Esimerkiksi kuntien nuorisotoimessa on panostettu merkittävästi sateenkaarevaan nuorisotyöhön. Suomen väestö kuitenkin ikääntyy. Vanhustyön keskusliiton mukaan (https://www.epressi.com/tiedotteet/sosiaaliset-kysymykset/ainutlaatuinen-hanke-kaynnistyy-sateenkaarisenioreiden-osallisuuden-vahvistamiseksi-pohjois-pohjanmaan-hyvinvointialueella.html) sateenkaarisenioreiden määrän arvioidaan kaksinkertaistuvan lähivuosikymmenten sisällä.
Tähän liittyen Vanhustyön keskusliitto onkin käynnistänyt yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen ja Sateenkaariseniorit ry:n kanssa kolmivuotisen hankkeen sateenkaarisenioreiden arjen osallisuuden vahvistamiseksi sekä syrjäytymisen ja yksinäisyyden kokemusten lievittämiseksi. Hanketta rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimiva Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA).
Edellä olevan perusteella, me allekirjoittaneet valtuutetut teemme seuraavan sisältöisen aloitteen:
* Vantaan ja Keravan hyvinvointialue selvittää mahdollisuudet lähteä mukaan Vanhustyön keskusliiton sateenkaarivanhusten osallisuutta edistävään hankkeeseen tai muulla tavoin ottaa huomioon teema hyvinvointialueen vanhuspalveluissa ja vanhustyössä."
Aluehallitus päätti kokouksessaan 26.3.2024 merkitä valtuustoaloitteen § 55 tiedoksi ja lähettää sen edelleen konsernipalvelujen toimialajohtajan sekä vanhusten palvelujen toimialajohtajan valmisteltavaksi 4.9.2024 mennessä.
Vastaus valtuustoaloitteeseen:
Vanhuspalveluissa jokaista asiakasta kohdellaan yhdenvertaisesti ja ennakkoluulottomasti, ja noudatetaan yhdenvertaisuuslakia. Yhdenvertaisuutta tukee myös asiakkaan toimintakykyyn sekä elämäntilanteeseen perustuvat yhtenäisesti kuvatut palvelut sekä niiden myöntämisen perusteet.
Kotihoidossa ja yhteisöllisessä asumisessa asiakkaan palvelut suunnitellaan ja toteutetaan hänen yksilöllisiin tarpeisiinsa perustuen. Asiakas osallistuu oman arkensa suunnitteluun ja voi vaikuttaa toiminnan sekä tapahtumien sisältöön esimerkiksi yhteisöllisessä asumisessa asukaskokouksissa. Kotihoidossa asiakkaan toiveita käyntiajoista ja sisällöstä kuullaan. Palvelu tuotetaan asiakkaan omassa kodissa ja asiakas kohdataan hänen yksilöllisiä arvojaan, elämänkatsomustaan ja elämäntapojaan kunnioittaen. Ikäihmisen seksuaalinen suuntautuminen ei vaikuta palvelujen saamiseen, laatuun tai määrään. Jokainen ikäihminen on yhtä arvokas ja hänet kohdataan ihmisenä hänen ihmisarvoaan kunnioittaen. Työntekijöiden perehdytyksessä varmistetaan, ettei asiakkaiden syrjintä ole sallittua missään tilanteessa.
Ympärivuorokautisessa palveluasumisessa henkilöstömme tehtävänä on luoda hyväksyvä, suvaitsevainen ja turvallinen asuminen sekä arki hoivayksikössä jokaiselle asiakkaalle. Tämä merkitsee, että seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöön kuuluvat ikääntyneet ja heidän tarpeensa tunnustetaan ja tunnistetaan samanarvoisina kuin muidenkin. Ympärivuorokautisen palveluasumisen palvelut tuotetaan yhden hengen asunnoissa, joissa voidaan asiakkaan yksilölliset toiveet ja tarpeet huomioida. Jokaiselle asiakkaalle laaditaan yksilöllinen palvelu- hoito- ja kuntoutumissuunnitelma, jonka avulla mahdollistetaan asiakkaan omannäköinen elämä asiakkaan toiveiden mukaisesti yhdessä läheisten ja kolmannen sektorin kanssa. Asiakkaan näkemys, toivomukset ja mielipiteet tarvittavista palveluista ja tukitoimista kirjataan suunnitelmaan. Asiakkaan erilaisten elämäntarinoiden ja -tilanteiden ymmärtäminen tukee asiakkaan hyvinvointiin liittyvien tarpeiden tunnistamista ja vahvistaa asiakaslähtöistä kohtaamista.
Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat ikääntyneet ovat haavoittuvassa asemassa, koska he voivat kohdata niin korkeaan ikään kuin vähemmistöön kuulumiseen liittyviä haasteita, esimerkiksi toimintakyvyn laskua, yksinäisyyttä ja syrjintää tai sen pelkoa (Vanhustyön keskusliitto). Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen osallisuustyötä ohjaavassa osallisuusohjelmassa linjataan, että alueella vahvistetaan haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia. Osallisuusohjelman ensimmäisen kauden ohjaava teema onkin tasa-arvoinen ja yhdenvertainen osallisuus, mikä tarkoittaa sitä, että osallisuus on kaikkien asia ja osallisuuden kokemus kuuluu kaikille. Käytännön toimenpiteitä kuvataan toimialakohtaisissa osallisuussuunnitelmissa. Vanhuspalvelujen osallisuussuunnitelmassa on huomioitu muun muassa asiakkaan osallistumisen vahvistaminen asiakassuunnitelman sekä hoito- ja palvelusuunnitelman tekemiseen.
Vanhuspalveluissa on tunnistettu tulos- ja kehityskeskusteluissa tarve vahvistaa henkilöstön seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskevaa osaamista. Alueellisessa hyvinvointisuunnitelmassa ikääntyneiden osiossa yhtenä toimenpiteenä on henkilöstön kouluttaminen ja perehdyttäminen hyvinvointia ja terveyttä edistävään työhön huomioiden myös seksuaalivähemmistöt sekä vertaistoimijuuden vahvistaminen. Osaamisen vahvistaminen tukee ymmärryksen lisäämistä ja auttaisi mm. tunnistamaan paremmin vähemmistöryhmiin kuuluvien asiakkaiden palvelutarpeita. Hyvinvointialueen koulutussuunnitelmaan kuvattujen tarpeiden mukaisesti koulutusta on järjestetty ja voidaan tarpeen mukaan järjestää hyvinvointialueen toimijoille tai tarvittaessa vanhuspalveluissa omana koulutuksena ikääntyneiden tilanne erityisesti huomioiden.
Vanhustyön keskusliiton koordinoimassa Sateenkaariseniorit näkyviksi -hankkeessa pyritään edistämään sateenkaarisenioreiden hyvinvointia ja yhdenvertaisuutta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella mm. vertaistoiminnan keinoin sekä lisäämällä ikääntyneiden palveluiden ammattilaisten sateenkaari- ja yhdenvertaisuusosaamista. Hanke toimii toistaiseksi Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella, mutta selvitämme mahdollisuuksia osallistua hankkeeseen tai vaihtoehtoisesti hyödyntää hankkeessa luotuja toimintamalleja ja materiaaleja toimintamme kehittämisessä.
_________________
Hallintosäännön 134 §:n mukaan aluehallituksen on valmisteltava vastaus aloitteeseen, jossa on vähintään 15 valtuutetun allekirjoitus, viimeistään puolen vuoden kuluessa sen jättämisestä ja se on annettava aluevaltuustolle tiedoksi. Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 13 aluevaltuutettua, minkä johdosta valtuustoaloitteen vastaus ei etene aluevaltuuston käsiteltäväksi.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.
Lisätietoja päätöksestä antaa konsernipalvelujen toimialajohtaja Mikko Hokkanen, mikko.hokkanen@vakehyva.fi.