Områdesstyrelsen, möte 18-06-2024

Protokollet är granskat

§ 134 Svar på fullmäktigemotionen gällande välfärdsområdets deltagande i regnbågsseniorernas delaktighetsarbete

VAKEDno-2024-2737

Beskrivning

Ärendets beredare: sektordirektör för äldreservice Minna Lahnalampi-Lahtinen och sektordirektör för koncerntjänster Mikko Hokkanen

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 4.3.2024 § 16 jätettiin Antero Eerolas fullmäktigemotion "Välfärdsområdet med i arbetet för att delaktiggöra regnbågs­seniorer". Fullmäktigemotionen har undertecknats av 13 ledamöter i välfärdsområdesfullmäktige. Fullmäktigemotionen lydde enligt följande:

"Finland har varit en föregångare inom jämställdhet och likabehandling i Europa och i hela världen. Detta gäller även sexuella minoriteter och könsminoriteter, vars rättigheter har utvecklats kraftigt under de senaste drygt två decennierna.

Den långa människorätts- och jämställdhetskampen har gett resultat, eftersom lagstiftningen i Finland i regel behandlar sexuella minoriteter och könsminoriteter jämlikt.

Ändå finns det fortfarande sociala problem i minoriteternas livsmiljö som inte kan ändras direkt genom lagstiftning eller politiska beslut. Detta handlar till exempel om upplevelser av ensamhet, övergivenhet och utslagning. Till exempel upplevelser av ensamhet framhävs hos äldre personer som tillhör minoriteter. De har ofta inte heller vuxit upp i samma toleranta samhälle som dagens regnbågsunga.

Till exempel inom kommunernas ungdomsväsende har man satsat betydligt på regnbågsarbete. Befolkningen i Finland åldras emellertid. Enligt Centralförbundet för de gamlas väl (https://www.epressi.com/tiedotteet/sosiaaliset-kysymykset/ainutlaatuinen-hanke-kaynnistyy-sateenkaarisenioreiden-osallisuuden-vahvistamiseksi-pohjois-pohjanmaan-hyvinvointialueella.html) beräknas antalet regnbågsseniorer fördubblas inom de närmaste årtiondena.

I anslutning till detta har Centralförbundet för de gamlas väl i samarbete med Norra Österbottens välfärdsområde och Sateenkaariseniorit ry inlett ett treårigt projekt för att stärka regnbågsenio­rer­nas delaktighet i vardagen samt lindra upplevelserna av marginalisering och ensamhet. Projektet finansieras av Social- och hälsoorganisationernas understödscentral (STEA) som verkar i anslutning till social- och hälsovårdsministeriet.

På basis av det ovan nämnda gör vi undertecknade fullmäktigeledamöter ett initiativ med följande innehåll:

* Vanda och Kervo välfärdsområde utreder möjligheterna att delta i ett projekt som ordnas av Centralförbundet för de gamlas väl i syfte att främja delaktigheten för regnbågsseniorer eller att på annat sätt beakta temat inom äldreservicen och äldrearbetet i välfärdsområdet."

Välfärdsområdesstyrelsen har vid sitt sammanträde 26.3.2024 § 55 beslutat anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och vidarebefordra den till sektordirektör för äldreservice och sektordirektör för koncerntjänster för beredning senast 4.9.2024.

Svar på fullmäktigemotionen:

Inom äldreservicen bemöts varje klient jämlikt och fördomsfritt och i verksamheten följs diskrimineringslagen. Jämlikheten stöds också av tjänsterna som baserar sig på klientens funktionsförmåga och livssituation och som har beskrivits på ett enhetligt sätt och av grunderna för beviljande av dem. 

Inom hemvården och gemenskapsboendet planeras och genomförs klientens tjänster utifrån hens individuella behov. Klienten deltar i planeringen av sin egen vardag och kan till exempel i gemenskapsboendet påverka verksamhetens och händelsernas innehåll på boendemöten. Inom hemvården lyssnar man på klientens önskemål om besökstider och innehåll. Tjänsten produceras i klientens hem och klienten bemöts med respekt för hens individuella värderingar, livsåskådning och livsstil. Äldre personers sexuella läggning påverkar inte tillgången till tjänster, tjänsternas kvalitet eller mängd. Varje äldre person är lika värdefull och bemöts som en människa med respekt för hens människovärde. I introduktionen av medarbetare säkerställs att diskriminering av klienter aldrig är tillåtet. 

I serviceboende med heldygnsomsorg är personalens uppgift att se till att boendet och vardagen är accepterande, tolerant och trygg för varje klient. Det innebär erkännande och identifiering av det lika värdet för äldre som tillhör en sexuell minoritet och/eller en könsminoritet och deras behov. Tjänsterna inom serviceboende med heldygnsomsorg produceras i bostäder för en person, där klientens individuella önskemål och behov kan beaktas. För varje klient utarbetas en individuell service-, vård och rehabiliteringsplan, med vars hjälp man tillsammans med närstående och den tredje sektorn möjliggör ett liv enligt klientens önskemål. Klientens synpunkter, önskemål och åsikter om de tjänster och stödåtgärder som behövs antecknas i planen. Förståelsen av klientens olika livsberättelser och -situationer stöder identifieringen av behov som har med klientens välfärd att göra och stärker ett klientorienterat bemötande. 

Äldre personer som tillhör en sexuell minoritet eller en könsminoritet befinner sig i en utsatt ställning eftersom de kan ha utmaningar som har både med den höga åldern och minoritetstillhörigheten att göra, exempelvis nedsatt funktionsförmåga, ensamhet och diskriminering eller rädsla för diskriminering (Centralförbundet för De Gamlas Väl ry). I Vanda och Kervo välfärdsområdes delaktighetsprogram som styr delaktighetsarbetet anges som riktlinje att man i området ska stärka möjligheterna att delta och påverka för personer i utsatt ställning. Det styrande temat för delaktighetsprogrammets första period är jämställd och jämlik delaktighet, vilket betyder att delaktighet angår alla och att upplevelsen av delaktighet tillhör alla. De praktiska åtgärderna beskrivs i de sektorspecifika delaktighetsplanerna. I delaktighetsplanen för äldreservicen har man bland annat beaktat stärkandet av klientens delaktighet i utarbetandet av klientplanen samt vård- och serviceplanen.

I resultat- och utvecklingssamtal inom äldreservicen har man identifierat ett behov av att stärka personalens kompetens om sexuella minoriteter och könsminoriteter. En åtgärd i avsnittet om äldre i den regionala välfärdsplanen är utbildning och introduktion av personalen i arbete som främjar hälsa och välfärd även med beaktande av sexuella minoriteter och stärkande av aktörskap inom kamratverksamhet. Stärkandet av kompetensen stöder en ökad förståelse och detta ska bland annat bidra till att bättre identifiera servicebehoven hos klienter som tillhör olika minoritetsgrupper. Utbildning har ordnats och kan vid behov ordnas i enlighet med de behov som beskrivits i välfärdsområdets utbildningsplan för aktörer inom välfärdsområdet eller vid behov som egen utbildning inom äldreservicen med särskilt beaktande av situationen för de äldre. 

I projektet Sateenkaariseniorit näkyviksi som samordnas av Centralförbundet för De Gamlas Väl strävar man efter att främja välfärden och jämlikheten för regnbågsseniorer i Norra Österbottens välfärdsområde bland annat genom kamratverksamhet och genom att öka regnbågs- och jämlikhetskompetensen hos yrkesutbildade personer inom äldreservicen. Projektet bedriver för närvarande verksamhet i Norra Österbottens välfärdsområde, men vi utreder möjligheterna att delta i projektet, alternativt att utnyttja de verksamhetsmodeller och material som skapas i projektet i utvecklingen av vår verksamhet.

_________________

Enligt 134 § i förvaltningsstadgan ska välfärdsområdesstyrelsen bereda ett svar på en motion som undertecknats av minst 15 fullmäktigeledamöter senast inom ett halvt år från det att motionen lämnats in och delge den till välfärdsområdesfullmäktige för information. Fullmäktigemotionen har undertecknats av 13 ledamöter i välfärdsområdesfullmäktige, varför fullmäktigemotionen inte går vidare till välfärdsområdesfullmäktige för behandling.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att

  1. lämna till Antero Eerola och de 12 andra ledamöterna i välfärdsområdesfullmäktige som undertecknat fullmäktigemotionen det svar på fullmäktigemotionen som återfinns i beskrivningsdelen ovan,
  2. konstatera att behandlingen av fullmäktigemotionen har slutförts.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ges av sektordirektör för koncerntjänster Mikko Hokkanen, mikko.hokkanen@vakehyva.fi.