Områdesstyrelsen, möte 18-06-2024

Protokollet är granskat

§ 141 Fullmäktigemotion om riskanalys för de utmaningar som digitaliseringen medför i välfärdsområdet

VAKEDno-2024-2790

Beskrivning

Ärendets beredare: specialsakkunig inom förvaltning Kerttu Pöntinen

Aluevaltuuston kokouksessa 10.6.2024 § 45 lämnade Tiina Keskimäkis fullmäktigemotion "Riskanalys för de utmaningar som digitaliseringen medför i välfärdsområdet". Motionen har undertecknats av 10 regionfullmäktigeledamöter. Fullmäktigemotionen lydde enligt följande:

"Utvecklingen och digitaliseringen av tekniken har medfört nya system, såsom digitalt ID, socialt poängsättningssystem, koldioxidkrediter, vaccinstatussystem och digitala plånböcker.
 
Dessa system medför risker för medborgarnas rättigheter och säkerhet.
 
Därför är det nödvändigt att göra en omfattande riskanalys av eventuella rättsliga och straffrättsliga utmaningar i dessa system.
 
Statsrådets redogörelse SRR 16/2022 betonar betydelsen av vaccinstatussystemet och digital plånbok, digitalt ID, socialt poängsättningssystem och koldioxidkrediter i medborgarnas vardag.
 
När dessa system införs måste man dock beakta medborgarnas integritetsskydd och rättigheter, såsom de definieras i människorättskonventionerna.

Straffrättsligt ska man granska dessa perspektiv och säkerställa att medborgarnas rättigheter och säkerhet skyddas på behörigt sätt. Att utreda och bekämpa riskerna för att undvika kränkningar av de mänskliga rättigheterna är viktiga delar av initiativet.

Syftet med detta initiativ är att säkerställa att man i välfärdsområdet följer rättsprinciperna och skyddar medborgarnas grundläggande rättigheter.


Riskanalysobjekt
 
1. Digitalt ID:
   – Eventuella informationssäkerhetsrisker och missbruk av personuppgifter.
   – Brott mot integritetsskyddet.
   – Riskerna för diskriminering och ökad social ojämlikhet.
 
2. Socialt poängsystem:
   – Medborgarnas profilering och uppföljning.
   – Eventuella diskriminerings- och rättsskyddsproblem.
   – Kränkningar av integritetsskydd och mänskliga rättigheter.
 
3. Koldioxidkrediter:
   – Eventuella ekonomiska och sociala konsekvenser.
   – Riskerna för ökad diskriminering och ojämlikhet.
   – Säkerställande av rättvisa i systemets funktion.
 
4. Vaccinstatussystem:
   – Risker med anknytning till integritetsskydd och informationssäkerhet.
   – Eventuell diskriminering och social stämpling på basis av vaccinationsstatus.
   – Rättsliga utmaningar och skydd av de grundläggande fri- och rättigheterna.
 
5. Digitala plånböcker:
   – Personuppgifters och betalningsuppgifters säkerhet.
   – Eventuella ekonomiska brott och missbruk.
   – Säkerställande av integritet och datasäkerhet.
 
Åtgärdsförslag

1. Granskning av lagstiftning och författningar: Man utreder om den befintliga lagstiftningen och författningarna är tillräckliga för att hantera de utmaningar som dessa system medför.
 
2. Inrättande av en expertgrupp: En expertgrupp sammanställs som består av rättslärda, informationssäkerhetsexperter och människorättsexperter för att göra en riskanalys.
 
3. Uppföljning och övervakning: Mekanismer för kontinuerlig uppföljning och övervakning skapas så, att eventuella olägenheter av ibruktagandet av systemen snabbt kan identifieras och åtgärdas.
 
4. Information till invånarna: Man säkerställer att invånarna i området är medvetna om dessa system och deras inverkan på deras rättigheter och säkerhet.
 
Initiativets fördelar

– Förutseende verksamhet: Välfärdsområdet kan förutse och hantera de rättsliga och straffrättsliga utmaningar som ibruktagandet av digitala system medför.
 
– Skydd av rättigheter: Man säkerställer att medborgarnas grundläggande rättigheter, såsom integritetsskydd och icke-diskriminering, är tryggade.

– Säkerhet och förtroende: Förbättra medborgarnas förtroende för digitala system genom att säkerställa att de används på ett säkert och rättvist sätt.

Sammanfattning

Syftet med detta initiativ är att göra en heltäckande riskanalys av rättsliga och straffrättsliga utmaningar för digitalt ID, socialt poängsättningssystem, koldioxidkrediter, vaccinstatussystem och digital plånbok . Initiativet syftar till att se till att medborgarnas rättigheter och säkerhet skyddas och att eventuella kränkningar av de mänskliga rättigheterna kan bekämpas effektivt. Detta hjälper välfärdsområdet att förutse och hantera de risker som ibruktagandet av digitala system medför och att säkerställa skyddet av medborgarnas rättigheter.
 
Som stöd för initiativet hänvisas till flera skriftliga källor som behandlar de digitala systemens inverkan på medborgarnas rättigheter och säkerhet. 
 
1. Statsrådets redogörelse SRR 16/ 2022:
   – Redogörelsen ger en heltäckande uppfattning om vaccinstatussystemens och de digitala plånböckernas betydelse i medborgarnas vardag samt om utmaningarna och möjligheterna i anslutning till dessa.
 
2. EU:s allmänna dataskyddsförordning (GDPR):
   – GDPR-förordningen ger viktiga anvisningar för behandling av personuppgifter och säkerställande av integritetsskyddet i digitala system.
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32016R0679
 
3. Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna:
   – Detta avtal definierar de centrala mänskliga rättigheterna som ska beaktas i planeringen och ibruktagandet av digitala system.
https://www.echr.coe.int/documents/d/echr/Convention_FIN
 
4. Anvisningar från dataombudsmannens byrå:
   – Dessa anvisningar ger praktiska råd för att uppfylla dataskyddskraven och skydda medborgarnas integritet.
 
https://tietosuoja.fi/tietosuoja
 
5. Justitieministeriets rapporter och anvisningar:
   – Justitieministeriet publicerar regelbundet rapporter och anvisningar som behandlar rättsliga frågor och skydd av medborgarnas rättigheter i en digital miljö.
https://oikeusministerio.fi/etusivu"

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och skicka den vidare för beredning av sektordirektören för koncerntjänster.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ges av sektordirektör för koncerntjänster Mikko Hokkanen, mikko.hokkanen@vakehyva.fi.