Områdesstyrelsen, möte 18-06-2024

Protokollet är granskat

§ 124 Statsrådets beslut om ändring av Vanda och Kervo välfärdsområdes fullmakt att uppta lån för 2024 och investeringsförslaget i kortfattad form

VAKE-2022-269

Beskrivning

Ärendets beredare: jurist Tiia Tuovinen

Statsrådet ska årligen på förslag av finansministeriet fastställa beloppet av välfärdsområdets fullmakt att uppta långfristiga lån för räkenskapsperioden. Statsrådet har 1.6.2023 fattat beslut om välfärdsområdenas och HUS-sammanslutningens fullmakter att uppta lån för 2024. Enligt beslutet har Vanda och Kervo välfärdsområde ingen fullmakt att uppta lån.

Statsrådet kan ändra den fastställda fullmakten för välfärdsområdet att uppta lån enligt 15 § i lagen om välfärdsområden (611/2021) om investeringen är nödvändig för kontinuiteten i produktionen av de tjänster som omfattas av välfärdsområdets organiseringsansvar eller för att trygga de tjänster som förutsätts i lagstiftningen och investeringsbehovet inte kan täckas på något annat sätt.

Beslut om ändring av fullmakten att uppta lån kan fattas på ansökan av välfärdsområdet eller på initiativ av finansministeriet, social- och hälsovårdsministeriet eller inrikesministeriet. Vanda och Kervo välfärdsområde har ansökt om ändring av fullmakten att uppta lån 16.2.2024.

Finansministeriet har 13.3.2024 för beredningen av statsrådets beslut tillsatt en beredningsgrupp i vilken finansministeriet, social- och hälsovårdsministeriet, inrikesministeriet och Vanda och Kervo välfärdsområde hade representanter. Beredningsgruppens uppgift var att bedöma förutsättningarna att ändra fullmakten att uppta lån, beloppet av fullmakten att uppta lån som behövs och de villkor som ska gälla för välfärdsområdet. Bedömningen grundade sig på en övergripande bedömning som gjorts utifrån information om Vanda och Kervo välfärdsområdes ekonomi och verksamhet. Som belopp för fullmakten att uppta lån föreslås 9 150 000 euro. För ändring av fullmakten att uppta lån föreslås villkor som rör investeringarnas nödvändighet och säkerställandet av förmågan att sköta lånen på längre sikt.

Syftet med fullmakten att uppta lån och de villkor som ställs är att, i syfte att trygga Vanda och Kervo välfärdsområdes tjänster, säkerställa att de investeringar som finansieras och genomförs med långfristiga lån i enlighet med den ändrade fullmakten att uppta lån är nödvändiga på det sätt som avses i lagen om välfärdsområden och att välfärdsområdets förmåga att sköta sina lån inte äventyras.

Statsrådets allmänna sammanträde beslutade 6.6.2024 VM/2024/93 om ändring av Vanda och Kervo välfärdsområdes fullmakt att uppta lån i enlighet med det bifogade förslaget. Bifogat till detta beslutsförslag finns den kortfattade versionen av investeringsförslaget, som bildats utifrån ändringsförhandlingarna, och beredningsgruppens slutrapport som kompletterande material.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att anteckna för kännedom de bifogade handlingarna; statsrådets allmänna sammanträdes beslut om ändring av Vanda och Kervo välfärdsområdes fullmakt att uppta lån samt Vanda och Kervo välfärdsområdes investeringsförslag i kortfattad form.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ges av sektordirektör för koncerntjänster Mikko Hokkanen, mikko.hokkanen@vakehyva.fi.

Möte hantering

Sektordirektören för tjänster för barn, unga och familjer Hanna Mikkonen anlände till sammanträdet under behandling av ärendet kl. 9.41.