Områdesstyrelsen, möte 18-06-2024

Protokollet är granskat

§ 136 Fullmäktigemotion om stärkt behandling av typ 2-diabetes i Vanda och Kervo välfärdsområde

VAKEDno-2024-2784

Beskrivning

Ärendets beredare: specialsakkunig inom förvaltning Kerttu Pöntinen

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 10.6.2024 § 45 lämnade Marja Ahavas och Olga Gilberts fullmäktigeinitiativ "Stärkt behandling av typ 2-diabetes i Vanda och Kervo välfärdsområde". Motionen har undertecknats av 30 regionfullmäktigeledamöter. Fullmäktigemotionen lydde enligt följande:

"Diabetes drabbar uppskattningsvis över 500 000 finländare, inklusive personer som utan vetskap insjuknat. Komplikationerna vid diabetes förkortar avsevärt livslängden. Diabetes, konstaterad vid cirka 30 års ålder, förkortar livslängden med i genomsnitt 13–14 år och diabetes, konstaterad vid 50 års ålder, förkortar livslängden med i genomsnitt 5–6 år.

Det är fråga om en kännbar folksjukdom som ökar servicebehovet. Vid sidan av den mänskliga bördan är diabetesens kostnadseffekt märkbar: vården av personer med diabetes kostade år 2017 2,5 miljarder euro. Ungefär hälften av kostnaderna för behandlingen av diabetes orsakas av behandling av komplikationer som kan undvikas och som avsevärt påverkar livskvaliteten.

1. God medicinsk praxis-rekommendation för typ 2-diabetes

Rekommendationen uppdaterades 18.3.24. Den största ändringen i rekommendationen är att viktkontroll betonas i behandlingen av diabetes. För personer, som haft diabetes kortare tid än 6 år, är det möjligt att behandla typ 2-diabetes mot remission, dvs. bota hela sjukdomen, med hjälp av viktminskning. Uppnåendet av remission beror på viktminskning. Det är mer sannolikt att remission uppnås ju kortare tid diabetes har pågått och därför är det skäl att genast i diagnosskedet rikta resurser till att styra och bevara en bestående viktminskning. Snabb behandling vid sjukdomsutbrott och förebyggande vård är hörnstenar i behandlingen av diabetes, liksom i behandlingen av andra folksjukdomar.

2. THL:s kvalitetsregister

THL har byggt upp nationella kvalitetsregister med vilka man kan följa upp hur vårdresultaten förverkligas på riksnivå vid olika sjukdomar. Målet med det nationella diabetesregistret är att följa upp och hjälpa till att förbättra diabetesvårdens kvalitet och effektivitet. I diabetesregistret följs uppföljningen och behandlingen i hela vårdkedjan. Kvalitetsregistret för diabetes omfattar uppgifter om primärvård och specialiserad sjukvård samt offentlig och privat hälso- och sjukvård.

  1. Vi föreslår att Vanda och Kervo välfärdsområde utarbetar en vårdmodell för intensiv viktkontroll enligt rekommendationen God medicinsk praxis för patienter med typ 2-diabetes. 
  2. Vi föreslår att Vanda och Kervo välfärdsområde följer upp kvaliteten på befolkningens diabetesvård utifrån kvalitetsregistret samt utifrån resultaten gör nödvändiga ändringar i vården av diabetiker.

Källor: 

Typ 2-diabetes God medicinsk praxis-rekommendation 18.2.24

Diabetesregistret (thl.fi)"

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och vidarebefordra den till sektordirektören för hälso- och sjukvårdstjänster för beredning senast 10.12.2024.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ges av sektordirektör för koncerntjänster Mikko Hokkanen, mikko.hokkanen@vakehyva.fi.