Beskrivning
Ärendets beredare: specialsakkunig inom förvaltning Kerttu Pöntinen
Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 10.12.2024 § 45 lämnade Antero Eerolas fullmäktigemotion "Välfärdsområdets program mot korruption". Fullmäktigemotionen har undertecknats av 21 ledamöter i välfärdsområdesfullmäktige. Fullmäktigemotionen lydde enligt följande:
"Med korruption avses utövande av offentlig och politisk makt för att uppnå personlig, i synnerhet ekonomisk vinning. Korruption kan vara korruption från myndigheternas sida, men även strukturell korruption som korroderat beslutsfattandet.
Justitieministeriets publikation ”Korruptiontorjunta kunnallishallinnossa - Askelmerkkejä hyvään hallintoon” (https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/164486) från år 2022 definierar, att ”målet för korruptionen är att uppnå ett obehörigt enskilt intresse med lagstridiga eller oetiska metoder, vilket äventyrar tillgodoseendet av det allmänna intresset och förtroendet för myndighetsverksamheten inom lokalförvaltningen”. Liknande definition finns också i statsrådets principbeslut (https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/163396) om en nationell strategi och ett nationellt åtgärdsprogram mot korruption. Samma lagbundenheter gäller dock även i välfärdsområdena.
Korruption och strävan efter egna intressen lockar i synnerhet i stora upphandlingar med offentliga medel från privata företag. Speciellt inom social- och hälsovårdstjänsterna görs många inköp från privata producenter. Därför måste även social- och hälsovårdssektorn vara alert för att identifiera korruption.
Den vanligaste korruptionsmätaren är den internationella organisationen Transparency Internationals Corruption Perception Index (CPI), som mäter respondenternas observationer av korruption i eget land. Enligt en utredning (https://yle.fi/a/74-20015512) som publicerades i fjol, är Finland det tredje minst korrumperade landet i världen efter Danmark och Nya Zeeland. Även om fenomenet är under kontroll, innebär det inte att välfärdsområdena är helt resistenta mot missbruk.
Därför måste också välfärdsområdet hela tiden vara vaksamt och bryta näringskedjorna för korruption. Även i Vanda och Kervo välfärdsområde är det skäl att sammanställa anvisningar och åtgärder mot korruption och utarbeta särskilda anvisningar för dessa.
På basis av det ovan nämnda gör vi undertecknade regionfullmäktigeledamöter följande fullmäktigemotion:
* Vanda och Kervo välfärdsområde samlar hittillsvarande föreskrifter, anvisningar, praxis och åtgärder för att bekämpa korruption i all sin verksamhet. Av dessa sammanställs ett särskilt handlingsprogram mot korruption."
Beslutsförslag
Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och skicka den vidare för beredning av sektordirektören för koncerntjänster och sektordirektören för hälsovårdstjänster före 10.12.2024.
Beslut
Beslutsförslaget godkändes enhälligt.
Mer information om beslutet ges av sektordirektör för koncerntjänster Mikko Hokkanen, mikko.hokkanen@vakehyva.fi.