Områdesstyrelsen, möte 18-06-2024

Protokollet är granskat

§ 139 Fullmäktigemotion om första hjälpen-utbildning i psykisk hälsa för aktörer som arbetar med barn och unga i välfärdsområde

VAKEDno-2024-2787

Beskrivning

Ärendets beredare: specialsakkunig inom förvaltning Kerttu Pöntinen

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 10.6.2024 § 45 lämnade Tia Seppänens fullmäktigemotion "Första hjälpen-utbildning i psykisk hälsa för aktörer som arbetar med barn och unga i välfärdsområdet". Fullmäktigemotionen har undertecknats av 28 ledamöter i välfärdsområdesfull­mäktige. Fullmäktigemotionen lydde enligt följande:

"De som arbetar inom välfärdsbranschen får lära sig att ge första hjälpen vid hjärtinfarkt eller olycka. Få personer utanför hälso- och sjukvården får dock omfattande utbildning i första hjälpen för att hjälpa en person som till exempel har en panikattack eller en person som upplever självdestruktiva tankar. Stigma i anslutning till den psykiska hälsan och strikta fördomar mot unga kan också utgöra ett hinder för att identifiera och ingripa i den akuta situationen. Vårt välfärdsområde verkar mitt i mentalvårdskrisen och barn och unga lider särskilt allvarligt av utmaningen. 

Tilläggsresurser för egentliga, tillräckligt omfattande och tillgängliga mentalvårdstjänster är av största vikt, men bevisligen räcker det inte till för att lösa de grundläggande orsakerna till problemet. När den mentala hälsan krisar kan det ofta vara för sent att söka hjälp inom hälso- och sjukvården och den akuta situationen kan uppstå till exempel under ett servicemöte med en anställd inom socialväsendet. Att ge första hjälpen ökar i synnerhet förebyggandet av barns och ungas illamående, ökar kvaliteten på välfärdsområdets tjänster och kundmöten samt minskar eventuellt trycket på hälso- och sjukvårdstjänster med högre och tyngre kostnader.

I synnerhet genom aktörer som arbetar med barn och unga i området, ska social-, hälso- och räddningstjänsterna satsa ännu mer på att lära sig vardagliga mentala färdigheter och på en verksamhetskultur som förebygger problem. Utbildningen ska vara systematisk och konsekvent. På så sätt kan vi förebygga psykiska problem hos barn och unga, främja utvecklingen av emotionella färdigheter och interaktionsfärdigheter samt stärka hela Vandas och Kervos välfärd och integrationen av social- och hälsovårdstjänsterna. Samtidigt förebyggs mobbning och skolvåld som en riskfaktor för den psykiska hälsan. Utbildningen skulle också avsevärt öka den utbildades mentala resiliens och på så sätt positivt återspeglas även i övrig arbetsgemenskap samt tillsammans med de växande barnen i området i andra åldersgrupper.

Vi föreslår att välfärdsområdet utreder omfattningen av branschernas utbildningsutbud för första hjälpen inom psykisk hälsa med fokus på barn och unga. Området ordnar, enligt utrett behov, utbildningar i förhållande till branschernas utgångsutbildningsnivåer, som till exempel innehåller grunder för att stärka den psykiska hälsan och det egna välbefinnandet, anvisningar för att identifiera risksituationer, följa upp det psykiska välbefinnandet och hjälpa andra, samt läromedel för att klara av livskriser och identifiera olika psykiska störningar. Utbildningen kan genomföras med hjälp av en yrkesutbildad person inom den mentala hälsan eller organisationsaktörer som utbildats till första hjälpen-utbildare inom den mentala hälsan, som enskilda repetitioner eller som kontinuerliga fördjupade utbildningar.

Vi undertecknade regionfullmäktigeledamöter förutsätter att Vanda och Kervo välfärdsområde utifrån ovan nämnda utredning ger området intensiv men heltäckande utbildning i första hjälpen för aktörer som arbetar med barn och unga."

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och skicka den vidare för beredning av sektordirektören för koncerntjänster före 10.12.2024.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ges av sektordirektör för koncerntjänster Mikko Hokkanen, mikko.hokkanen@vakehyva.fi.