Aluehallitus, kokous 23.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 31 Vantaan kaupungin selvitys Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle siirtyvästä sosiaali- ja terveystoimen omaisuudesta, sopimuksista ja vastuista sekä arvio hyvinvointialueelle siirtyvästä henkilöstöstä, palkkakuluista ja lomapalkkavelasta

VAKEDno-2022-30

Perustelut

Vuoden 2023 alusta lukien vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisestä siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä 21 hyvinvointialueelle. Vantaan ja Keravan kaupungeilta vastuu siirtyy Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle. Lainsäädännössä pelastustoimen järjestämisvastuu on säädetty siirtymään Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen lisäksi Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelle.

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta annettu laki 616/2021 (jäljempänä voimaanpanolaki) tuli voimaan 1.7.2021. Lain 26.1 §:n mukaan kunnan on tehtävä viimeistään 28.2.2022 hyvinvointialueelle selvitys 22, 23 ja 25 §:ssä tarkoitetuista sosiaali- ja terveydenhuollon tai pelastustoimen käytössä olevista toimitiloista, siirtyvästä irtaimesta omaisuudesta, sopimuksista ja vastuista. Lisäksi samassa määräajassa kunnan tulee antaa hyvinvointialueelle arvio 18 §:n nojalla siirtyvän henkilöstön määrästä, palkkakuluista ja 24 §:n mukaisesta lomapalkkavelasta.

Hyvinvointialueen aluevaltuusto käsittelee kunnan antaman, voimaanpanolain 26 §:n mukaiset selvitykset viimeistään 31.3.2022 ja päättää sen perusteella (voimaanpanolain 22–25 §:ssä tarkoitettujen) irtaimen omaisuuden, lomapalkkavelan, sopimusten ja vastuiden siirtymisestä hyvinvointialueelle ja hyvinvointialueen vastuulle (voimaanpanolaki 28 §).

Hyvinvointialue voi pyytää kunnalta käyttöönsä tarpeellisiksi katsomiaan lisäselvityksiä ja asiakirjoja. Jos hyvinvointialue katsoo, että kunnan antaman selvityksen mukaan hyvinvointialueen hallintaan siirtyvät toimitilat, irtaimisto ja sopimukset eivät turvaa sosiaali- ja terveystoimen tai pelastustoimen järjestämistä alueella, hyvinvointialueen on neuvoteltava kunnan kanssa (voimaanpanolaki 26.2 §).

Kunnan on täydennettävä edellä tarkoitettua selvitystä viimeistään 30.6.2022, jos toimitiloissa, siirtyvässä irtaimessa omaisuudessa tai sopimuksissa on tapahtunut olennaisia muutoksia selvityksen antamisen jälkeen ja jos hyvinvointialue katsoo selvityksen täydentämisen tarpeelliseksi (voimaanpanolaki 26.3 §).

Vantaan kaupungin kaupunginhallitus on 31.1.2022 § 10, § 11 ja § 12 hyväksynyt kyseiset voimaanpanolain 22 §:ssä, 23 §:ssä ja 25 §:ssä tarkoitetut selvitykset. Vantaan kaupunki on lisäksi antanut voimaanpanolain 26 §:n mukaisesti arvion siirtyvän henkilöstön määrästä, palkkakuluista ja lomapalkkavelasta myös Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelle. Pelastustoimesta siirtyvän henkilöstön vastaavista tiedoista kaupunginhallitukselle on tehty erillinen esitys. Vantaan kaupunki antaa pelastustointa koskevan omaisuusselvityksen ja arvion pelastustoimen siirtyvän henkilöstön määrästä, palkkakuluista ja lomapalkkavelasta myös Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelle (voimaanpanolaki 58 §). Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen selvityksistä on samassa kokouksessa erillinen esitys. Hyvinvointialueelle siirtyvistä sosiaali- ja terveystoimen käytössä olevista toimitiloista on samoin samassa tämän kokouksen esityslistalla erillinen esitys.

Voimaanpanolain 26 §:ssä säädetty kunnan antama selvitys sekä 28 §:ssä tarkoitettu hyvinvointialueen päätös vastaavat omaisuuden saantokirjaa (voimaanpanolaki 40 §).

Voimaanpanolain 29 §:ssä on säädetty kunnilta ja kuntayhtymiltä siirtyvien sopimusten mitättömyydestä ja irtisanomisesta. Voimaanpanolain 29 §:n 5 momentin nojalla hyvinvointialueen on mitättömyyden osalta todettava ja irtisanomisen osalta päätettävä sopimuksen tai sen ehdon mitättömyydestä ja irtisanomisesta. Asiasta on ilmoitettava sopimusosapuolelle ja sosiaali- ja terveysministeriölle viimeistään 31 päivänä lokakuuta 2023. Lisäksi voimaanpanolain 29 §:n 6 momentissa on säädetty, että hyvinvointialueen on ennen sopimuksen tai sen ehdon mitättömyyden toteamista tai irtisanomista koskevan päätöksen tekemistä neuvoteltava ostopalvelusopimuksen sopimusosapuolen kanssa.

Ehdotus

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto päättää:

  1. merkitä tiedoksi saapuneen Vantaan kaupungin kaupunginhallituksen 31.1.2022 § 10 liitteen mukaisen selvityksen Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveystoimen siirtyvästä irtaimesta omaisuudesta, sopimuksista ja vastuista Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle voimaanpanolain 26 §:n mukaisesti,
  2. merkitä tiedoksi, että kohdassa 1. mainitun selvityksen mukaiset sopimukset ja muut hyvinvointialueen toiminnan ja hallinnon käynnistämisen valmistelun edellyttävät välttämättömät tiedot luovutetaan Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintaan voimaanpanolain 13 §:n mukaisesti riittävän ajoissa, kuitenkin viimeistään 1.1.2023,
  3. merkitä tiedoksi saapuneen Vantaan kaupungin kaupunginhallituksen 31.1.2022 § 10 arvion Vantaan kaupungilta Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle voimaanpanolain 18 §:n nojalla siirtyvän sosiaali- ja terveystoimen ja oppilashuollon henkilöstön sekä tukipalveluhenkilöstön määräksi 548 työntekijää (31.12.2021). Arvioidut henkilöstömenot ovat 178.563.046,14 euroa vuodessa ja siirtyvä lomapalkkavelka 23.873.200,07 euroa. Summat sisältävä työnantajan sivukulut,
  4. merkitä tiedoksi, että Vantaan kaupunki toimittaa voimaanpanolain 13 §:n mukaisesti Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle sen toiminnan ja hallinnon käynnistämisen valmistelun edellyttämät välttämättömät tiedot voimaanpanolain 18 §:ssä tarkoitetusta siirtyvästä henkilöstöstä helmikuun 2022 loppuun mennessä,
  5. että Vantaan kaupungin kaupunginhallituksen 31.1.2022 § 10 liitteessä mainittu omaisuus, lomapalkkavelka, sopimukset ja vastuut siirtyvät 1.1.2023 Vantaan kaupungilta hyvinvointialueelle,
  6. merkitä tiedoksi varattu oikeus täydentää annettuja selvityksiä tarvittaessa voimaanpanolain 26 §:n mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialueen muutosjohtaja Timo Aronkytö, ​timo.aronkyto@vantaa.fi.

Kokouskäsittely

Teemu Purojärvi poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana klo 10.15. Hänen poistuttuaan kokouksessa oli paikalla 16 jäsentä (kokouksen alussa 17 jäsentä).

Maarit Raja-​Aho,​ Tanja Aidanjuuri, ​Pirjo Luokkala ja Sakari Rokkanen ilmoittivat olevansa esteellisiä (yhteisöjäävi) tässä sekä seuraavassa kolmessa pykälässä ja Jari Sainio ilmoitti olevansa esteellinen (palvelussuhdejäävi) tässä ja seuravaassa kahdessa pykälässä. He poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi klo 10.18. Hallintosäännön 146 §:n mukaan jos sekä puheenjohtaja että varapuheenjohtaja ovat poissa tai esteellisiä jossakin asiassa, valitaan kokousta tai asian käsittelyä varten tilapäinen puheenjohtaja. Aluehallitus päätti yksimielisesti valita tähän sekä seuraavaan kolmeen pykälään tilapäiseksi puheenjohtajaksi Pirkko Leton. Hän siirtyi kokouksen puheenjohtajaksi.