Aluevaltuusto, kokous 14.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 20 Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen päivittäminen 1.4.2023 alkaen

VAKEDno-2022-177

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Asian valmistelija: asiakasmaksujen valmistelupäällikkö Mia Mustaparta ja talousvalmistelujohtaja Hanna Heinikainen

Aluehallitus on käsitellyt asiakasmaksuja kokouksessaan 8.11.2022 § 227 ja päättänyt palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi.

Lain hyvinvointialueesta 22 §:n mukaan aluevaltuusto päättää palveluista ja muista suoritteista perittävien maksujen yleisistä perusteista sekä hyvinvointialueen järjestämisvastuulle kuuluvista palveluista perittävistä asiakasmaksuista. Edelleen Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 78 §:n mukaan aluevaltuusto päättää hyvinvointialueen palveluista ja muista suoritteista perittävien maksujen yleisistä perusteista. Aluehallitus päättää tarkemmin maksujen perusteista ja euromääristä. Aluehallituksen 8.11.2022 kokouksessa todettiin seuraavasti:
"Todettiin, että esityslistan lähettämisen jälkeen on selvitetty asiakasmaksujen hyväksymisen toimivaltaa (Kuntaliiton hyvinvointialueiden hallintosääntömallin kirjaukset asiakasmaksuista suhteessa hyvinvointialuelain 22 §:ään). Kuntaliitolta 8.11.2022 saadun ohjeistuksen perusteella on lainmukaista, että asiakasmaksujen hyväksyminen viedään aluevaltuuston päätettäväksi ja hallintosääntöön tehdään tarvittavat täsmennykset asiakasmaksujen toimivaltaan. Kuntaliiton vastaus 8.11.2022 on oheismateriaalina."

Aluevaltuusto on kokouksessaan 31.5.2022 § 47 päättänyt hyvinvointialueen palveluista ja muista suoritteista perittävien maksujen yleisistä periaatteista seuraavasti: 

  1. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen asiakasmaksujen valmistelun yleisenä lähtökohtana on hyvinvointialueen taloudellinen ja sosiaalinen kestävyys,​ jota seurataan ja analysoidaan vuosittain;​ 
  2. lapsiperheiden kotipalvelujen maksuttomuuden osalta valmistellaan selvitys maksuttomuuden vaikutuksesta tulokertymään ja palvelun raskaampaa palvelua ennaltaehkäisevästä vaikutuksesta; 
  3. terveyskeskuslääkärin vastaanottomaksun osalta valmistellaan selvitys maksuttomuuden vaikutuksesta meno-​ ja tulokertymään;​ 
  4. aluehallituksella on tarvittaessa mahdollisuus päättää perustellusti lainsäädäntöä matalammista asiakasmaksuista;​ 
  5. asiakasmaksuhinnaston käsittelyn yhteydessä aluehallitukselle esitellään asiakasmaksulain mukainen asiakkaan taloudellisen tilanteen vaatiessa toteutettava maksujen alentamisprosessi.
     

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain (734/1992) mukaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluista voidaan periä maksu palvelujen käyttäjältä, jollei palvelua ole säädetty maksuttomaksi.

Palvelusta perittävä maksu saa olla enintään palvelun tuottamisesta aiheutuvien kustannusten suuruinen. Tarkemmat säännökset lain täytäntöönpanosta on annettu asetuksella sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista (912/1992). Asiakasmaksulaissa ja -asetuksessa on määritelty tietyille palveluille enimmäismaksu, tai maksu on säädetty perittäväksi asiakkaan maksukyvyn mukaan. Sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksulakia on uudistettu 2021. Asiakasmaksulaissa ja asetuksessa olevat enimmäiseuromäärät tarkistetaan joka toinen vuosi kansaneläkeindeksin tai työeläkeindeksin muutoksen mukaisesti. Seuraava indeksikorotus on tulossa 1.1.2024.

Talousvalmistelu on yhdessä fuusiotyöryhmien kanssa käynyt läpi Vantaan ja Keravan sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut, ja niiden pohjalta luonut esitykset hyvinvointialueen asiakasmaksuista. Työtä on ohjannut tavoite pyrkiä sosiaaliseen ja taloudelliseen kestävyyteen. Asiakasmaksujen palveluhinnaston tavoitteena on ollut yhdenmukainen ja tasavertainen kohtelu kaikille asiakaryhmille. Tämän lisäksi asiakasmaksuista on pyydetty lausuntoa kaikilta hyvinvointialueen vaikuttamistoimielimiltä eli vanhusneuvostolta, vammaisneuvostolta, nuorisovaltuustolta sekä monikulttuurisuusasiain neuvottelukunnalta. Muistiot/pöytäkirjat vaikuttamistoimielinten kokouksista ovat oheismateriaalina.

Aluehallituksen käsittelyn 8.11.2022 § 227 jälkeen aluehallitusryhmät ovat neuvotelleet asiakasmaksuhinnastosta. Virkavalmistelun päivitetty ehdotus asiakasmaksuhinnastosta toimitetaan erikseen ennen aluehallituksen 16.11.2022 kokousta. Päivitetyssä hinnastossa maksut perustuvat pääsääntöisesti Vantaan kaupungin nykyisiin sosiaali- ja terveydenhuollon toimialan asiakasmaksuihin.

Ehdotus

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto päättää:  

  1. merkitä tiedoksi laaditut selvitykset:

    1. lapsiperheiden kotipalvelu: selvitys maksuttomuuden vaikutuksesta tulokertymään ja palvelun raskaampaa palvelua ennaltaehkäisevästä vaikutuksesta;

    2. terveyskeskuslääkärin vastaanottomaksu: selvitys maksuttomuuden vaikutuksesta meno-​ ja tulokertymään;​  

    3. asiakasmaksulain mukaisen asiakkaan taloudellisen tilanteen vaatiessa toteutettava maksujen alentamisprosessi. 

  2. hyväksyä asiakasmaksuhinnaston liitteen mukaisesti 1.1.2023 lukien;  

  3. todeta, että hinnastossa on jo huomioitu uusi vammaispalvelulaki, jonka on tarkoitus astua voimaan 1.1.2023 lukien. Tarvittaessa asiakasmaksuhinnasto tuodaan uudelleen päätöksentekoon, mikäli vammaispalvelulaki ei etene eduskunnassa hallituksen esityksen mukaisesti.

Päätös

Aluehallitus päätti esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto päättää:  

  1. merkitä tiedoksi laaditut selvitykset:

    1. lapsiperheiden kotipalvelu: selvitys maksuttomuuden vaikutuksesta tulokertymään ja palvelun raskaampaa palvelua ennaltaehkäisevästä vaikutuksesta;

    2. terveyskeskuslääkärin vastaanottomaksu: selvitys maksuttomuuden vaikutuksesta meno-​ ja tulokertymään;​  

    3. asiakasmaksulain mukaisen asiakkaan taloudellisen tilanteen vaatiessa toteutettava maksujen alentamisprosessi. 

  2. hyväksyä muutetun asiakasmaksuhinnaston liitteen mukaisesti 1.1.2023 lukien;  

  3. todeta, että hinnastossa on jo huomioitu uusi vammaispalvelulaki, jonka on tarkoitus astua voimaan 1.1.2023 lukien. Tarvittaessa asiakasmaksuhinnasto tuodaan tältä osin uudelleen päätöksentekoon, mikäli vammaispalvelulaki ei etene eduskunnassa hallituksen esityksen mukaisesti.
     

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

Kokouskäsittely

Todettiin, että esityslistan lähettämisen jälkeen aluehallitukselle on toimitettu asian liitteeksi ehdotus asiakasmaksuhinnastosta 1.1.2023 lukien ja oheismateriaaliksi hinnastovertailu (Vantaan ja Keravan kaupunkien nykyiset hinnat, lainsäädännön maksimihinta sekä asiakasmaksuhinnaston hinta).

Viestintävalmistelujohtaja Petri Kosonen saapui kokoukseen asian käsittelyn aikana klo 8.37. Aluevaltuuston 2. varapuheenjohtaja Anne Karjalainen saapui kokoukseen asian käsittelyn aikana klo 8.43 ja poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana klo 9.27. Aluevaltuuston puheenjohtaja Sirkka-Liisa Kähärä poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana klo 9.05. Aluehallituksen jäsen Jüri Linros poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana klo 10.08.

Käsittelyn aikana esittelijä teki seuraavan muutoksen liitteenä olevaan asiakasmaksuhinnastoon: sivun 10 teksti ”Asiakasmaksujen alentaminen tai perimättä jättäminen koskee kaikkia sosiaalihuollon asiakasmaksuja, sekä maksukykyyn perustuvia terveydenhuollon maksuja.” muutetaan muotoon ”Asiakasmaksujen alentaminen tai perimättä jättäminen koskee kaikkia sosiaalihuollon asiakasmaksuja sekä maksukykyyn perustuvia terveydenhuollon maksuja. Asiakasmaksujen alentaminen tai perimättä jättäminen terveydenhuollon maksujen osalta selvitetään ennen vuoden 2024 asiakasmaksujen päättämistä.” Aluehallitus hyväksyi muutoksen yksimielisesti. ​​​​​​

Päätettyään asiasta käydyn keskustelun aluehallituksen puheenjohtaja totesi, että Pirkko Letto oli tehnyt pohjaehdotuksesta poikkeavan muutosesityksen. Muutosesitys kuului seuraavasti: "Hammaslääkärin käyntimaksu muutetaan Vantaan kaupungin nykyiseen tasoon 10,60 euroon (pohjaesitys 12,00 euroa)". Jukka Hako, Riitta Särkelä ja Nina Korventaival kannattivat Pirkko Leton muutosesitystä.

Koska oli tehty pohjaehdotuksesta poikkeava kannatettu muutosesitys, totesi aluehallituksen puheenjohtaja tarpeen äänestää asiassa. JAA merkitsi pohjaehdotuksen kannattamista ja EI Pirkko Leton muutosehdotuksen kannattamista. JAA äänesti 10 aluehallituksen jäsentä (Pirjo Luokkala, Sakari Rokkanen, Marja Ahava, Tanja Aidanjuuri, Teemu Purojärvi, Lauri Kaira, Olga Gilbert, Eva Tawasoli, Terhi Enjala, Maarit Raja-Aho)  ja EI äänesti 6 aluehallituksen jäsentä (Jukka Hako, Jari Sainio, Pirkko Letto, Riitta Särkelä, Nina Korventaival, Antero Eerola), joten aluehallitus hyväksyi pohjaesityksen äänin 10-6.

Äänestyksen jälkeen aluehallituksen puheenjohtaja Maarit Raja-Aho poistui kokouksesta klo 10.12. Hänen varalleen saapui varajäsen Sirpa Peura ja kokouksen puheenjohtajaksi siirtyi aluehallituksen 1. varapuheenjohtaja Olga Gilbert.

Päätettyään asiasta käydyn keskustelun kokouksen puheenjohtaja totesi, että Antero Eerola oli tehnyt pohjaehdotuksesta poikkeavan muutosesityksen. Muutosesitys kuului seuraavasti: ”Esitän, että Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen asiakasmaksut yhtenäistetään kaupungeissa nyt perittävän alemman maksun mukaisesti. Näin esityksen mukaan Keravalla nousevat maksut pysyisivät ennallaan. Ilman hyväksyttävää syytä peruuttamatta jääneestä käynnistä perittävää maksua voidaan nostaa. Lisäksi esitän, että hammashoidon maksuja ei nosteta lainkaan.” Antero Eerolan muutosesitystä ei kannatettu, joten se raukesi kannattamattomana.

Esittelijä esitti, että päätösehdotuksen kohtaan 3 lisätään maininta "tältä osin". Uusi muotoilu: "todeta, että hinnastossa on jo huomioitu uusi vammaispalvelulaki, jonka on tarkoitus astua voimaan 1.1.2023 lukien. Tarvittaessa asiakasmaksuhinnasto tuodaan tältä osin uudelleen päätöksentekoon, mikäli vammaispalvelulaki ei etene eduskunnassa hallituksen esityksen mukaisesti." Aluehallitus hyväksyi muutoksen yksimielisesti. 

Puheenjohtaja totesi aluehallituksen päätöksen olevan seuraava:
Aluehallitus päätti esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto päättää:  

  1. merkitä tiedoksi laaditut selvitykset:

    1. lapsiperheiden kotipalvelu: selvitys maksuttomuuden vaikutuksesta tulokertymään ja palvelun raskaampaa palvelua ennaltaehkäisevästä vaikutuksesta;

    2. terveyskeskuslääkärin vastaanottomaksu: selvitys maksuttomuuden vaikutuksesta meno-​ ja tulokertymään;​  

    3. asiakasmaksulain mukaisen asiakkaan taloudellisen tilanteen vaatiessa toteutettava maksujen alentamisprosessi. 

  2. hyväksyä muutetun asiakasmaksuhinnaston liitteen mukaisesti 1.1.2023 lukien;  

  3. todeta, että hinnastossa on jo huomioitu uusi vammaispalvelulaki, jonka on tarkoitus astua voimaan 1.1.2023 lukien. Tarvittaessa asiakasmaksuhinnasto tuodaan tältä osin uudelleen päätöksentekoon, mikäli vammaispalvelulaki ei etene eduskunnassa hallituksen esityksen mukaisesti.
     

Päivitetty versio asiakasmaksuhinnastosta on pöytäkirjan liitteenä (sivulle 10 tehty muutos).

Ehdotus

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle,​ että aluevaltuusto päättää:  

  1. merkitä tiedoksi laaditut selvitykset:

    1. lapsiperheiden kotipalvelu: selvitys maksuttomuuden vaikutuksesta tulokertymään ja palvelun raskaampaa palvelua ennaltaehkäisevästä vaikutuksesta;​

    2. terveyskeskuslääkärin vastaanottomaksu: selvitys maksuttomuuden vaikutuksesta meno-​​ ja tulokertymään;​​  

    3. asiakasmaksulain mukaisen asiakkaan taloudellisen tilanteen vaatiessa toteutettava maksujen alentamisprosessi. 

  2. hyväksyä muutetun asiakasmaksuhinnaston liitteen mukaisesti 1.1.2023 lukien;​  

  3. todeta,​ että hinnastossa on jo huomioitu uusi vammaispalvelulaki,​ jonka on tarkoitus astua voimaan 1.1.2023 lukien. Tarvittaessa asiakasmaksuhinnasto tuodaan tältä osin uudelleen päätöksentekoon,​ mikäli vammaispalvelulaki ei etene eduskunnassa hallituksen esityksen mukaisesti.

Päätös

Aluevaltuusto päätti:

  1. merkitä tiedoksi laaditut selvitykset:

    1. lapsiperheiden kotipalvelu: selvitys maksuttomuuden vaikutuksesta tulokertymään ja palvelun raskaampaa palvelua ennaltaehkäisevästä vaikutuksesta;​

    2. terveyskeskuslääkärin vastaanottomaksu: selvitys maksuttomuuden vaikutuksesta meno-​​ ja tulokertymään;​​  

    3. asiakasmaksulain mukaisen asiakkaan taloudellisen tilanteen vaatiessa toteutettava maksujen alentamisprosessi. 

  2. hyväksyä muutetun asiakasmaksuhinnaston liitteen mukaisesti 1.1.2023 lukien;​  

  3. todeta,​ että hinnastossa on jo huomioitu uusi vammaispalvelulaki,​ jonka on tarkoitus astua voimaan 1.1.2023 lukien. Tarvittaessa asiakasmaksuhinnasto tuodaan tältä osin uudelleen päätöksentekoon,​ mikäli vammaispalvelulaki ei etene eduskunnassa hallituksen esityksen mukaisesti.


Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

-------------------------------------------------------

Tiina Tuomela jätti päätökseen Kristillisdemokraatit, KD -aluevaltuustoryhmän pöytäkirjalausuman, joka kuului seuraavasti: "Aluehallitus raportoi vuosittain aluevaltuustolle maksuvapautustoimenpiteiden vaikuttavuudesta ja toteutumisesta." Kaikki aluevaltuustoryhmät ilmoittivat yhtyvänsä pöytäkirjalausumaan.

Päätöksenteon jälkeen pidettiin kokoustauko klo 20.24-20.44. Aluevaltuutettu Minttu Sillanpää poistui kokouksesta kokoustauon aikana. Aluevaltuutettu Satu Ek poistui kokouksesta kokoustauon aikana ja varavaltuutettu Marjo Koistinen saapui hänen varalleen. Aluevaltuutettu Mika Niikko saapui kokoukseen kokoustauon aikana ja Erika Veltheimin varalla ollut varavaltuutettu Markku Weckman poistui kokouksesta kokoustauon aikana. Varavaltuutettu Sari Linnansalmi siirtyi Mika Niikon varalta Erika Veltheimin varalle.

Kokouskäsittely

Aluevaltuutettu Heli Hakala saapui kokoukseen asian käsittelyn aikana klo 19.11 ja varavaltuutettu Marjo Koistinen poistui kokouksesta. Aluevaltuutettu Ida Tamminen saapui kokoukseen asian käsittelyn aikana klo  19.16 ja varavaltuutettu Tiina Vartiainen poistui kokouksesta. Aluevaltuutettu Lauri Kaira saapui kokoukseen asian käsittelyn aikana klo 19.19 ja aluevaltuutettu Sari Multala poistui kokouksesta klo 19.20. Varavaltuutettu Oskari Iivarinen siirtyi Lauri Kairan varalta Sari Multalan varalle. Aluevaltuutettu Kimmo Kiljunen saapui kokoukseen asian käsittelyn aikana klo 19.33 ja varavaltuutettu Muktar Osman poistui kokouksesta. Aluevaltuutettu Anssi Aura saapui kokoukseen klo 20.05 ja aluevaltuutettu Sami Kanerva poistui kokouksesta klo 20.05. Varavaltuutettu Otto Aalto siirtyi Anssi Auran varalta Sami Kanervan varalle.

Päätettyään asiasta käydyn keskustelun aluevaltuuston puheenjohtaja totesi, että Jari Sainio oli tehnyt pohjaehdotuksesta poikkeavan muutosehdotuksen. Muutosehdotus kuului seuraavasti: ”Hammaslääkärin käyntimaksu muutetaan Vantaan kaupungin nykyistä tasoa vastaavaksi eli 10,60 euroon”. Anne Karjalainen kannatti Jari Sainion muutosehdotusta.

Lisäksi aluevaltuuston puheenjohtaja totesi, että Pia Lohikoski oli tehnyt pohjaehdotuksesta poikkeavan muutosehdotuksen. Muutosehdotus kuului seuraavasti: "Vasemmistoliiton aluevaltuustoryhmän esitys: ”Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen asiakasmaksut yhtenäistetään kaupungeissa nyt perittävän alemman maksun mukaisesti. Ilman hyväksyttävää syytä peruuttamatta jääneestä käynnistä perittävää maksua voidaan nostaa.” Antero Eerola kannatti Pia Lohikosken muutosehdotusta.

Koska oli tehty kaksi pohjaehdotuksesta poikkeavaa kannatettua muutosehdotusta, totesi aluevaltuuston puheenjohtaja tarpeen äänestää asiassa. Puheenjohtaja ehdotti äänestysten suorittamista sähköisellä äänestysjärjestelmällä, minkä aluevaltuusto hyväksyi äänestystavaksi. Ensin suoritetaan äänestys muutosehdotusten välillä, minkä jälkeen voittanut muutosehdotus asetetaan pohjaehdotusta vastaan.

Äänestys 1:

Ensin suoritettiin äänestys Jari Sainion ja Pia Lohikosken muutosehdotusten välillä. JAA merkitsi Jari Sainion muutosehdotuksen kannattamista ja EI Pia Lohikosken muutosehdotuksen kannattamista. JAA äänesti 62 aluevaltuutettua ja EI äänesti 7 aluevaltuutettua, joten ensimmäisen äänestyksen voitti Jari Sainion muutosehdotus äänin 62-7.

Äänestysluettelo:

  • JAA: Anniina Pylsy, Suvi Karhu, Pirjo Luokkala, Olga Gilbert, Jouko Jääskeläinen, Marja Ahava, Soile Eriksson, Säde Tahvanainen, Tiina Tuomela, Sakari Rokkanen, Tuija Haapalainen, Otso Kivimäki, Ulla Kaukola, Heli Hakala, Ulla-Maija Kopra, Kimmo Kiljunen, Susanna Kaiju, Tuomas Vanhanen, Sari Viinikainen, Niina Saarinen, Sirkka-Liisa Kähärä, Inna Kallioinen, Ida Tamminen, Oskari Iivarinen, Anne Karjalainen, Nina Korventaival, Otto Aalto, Maarit Raja-Aho, Marja Suomela, Lauri Kaira, Riitta Särkelä, Pirkko Letto, Patrik Karlsson, Kai-Ari Lundell, Jüri Linros, Antti Seppinen, Satu Ek, Janne Hartikainen, Hanna Holmberg-Soto, Matilda Stirkkinen, Sini Syrjäläinen, Markku Weckman, Jari Sainio, Anitta Orpana, Mika Kasonen, Tuire Kaimio, Terhi Enjala, Sari Linnansalmi, Nina Nummela, Marjo Vacker, Tia Seppänen, Paula Lehmuskallio, Eva Tawasoli, Laura Tulikorpi, Teemu Purojärvi, Reija Friman, Anssi Aura, Tuukka Saimen, Eve Rämö, Tanja Aidanjuuri, Vaula Norrena, Sirpa Siru Kauppinen
  • EI: Jussi Saramo, Pia Lohikoski, Tiina Keskimäki, Funda Demiri, Gashaw Kaisa Bibani, Minttu Sillanpää, Antero Eerola


Äänestys 2:

Tämän jälkeen suoritettiin äänestys pohjaehdotuksen ja Jari Sainion muutosehdotuksen välillä. JAA merkitsi pohjaehdotuksen kannattamista ja EI Jari Sainion muutosehdotuksen kannattamista. JAA äänesti 46 valtuutettua ja EI äänesti 23 valtuutettua, joten aluevaltuusto hyväksyi pohjaehdotuksen äänin 46-23.

Äänestysluettelo:

  • JAA: Eva Tawasoli, Sakari Rokkanen, Pirjo Luokkala, Jouko Jääskeläinen, Marja Ahava, Inna Kallioinen, Suvi Karhu, Kai-Ari Lundell, Laura Tulikorpi, Olga Gilbert, Reija Friman, Janne Hartikainen, Marja Suomela, Markku Weckman, Sirpa Siru Kauppinen, Tia Seppänen, Otso Kivimäki, Otto Aalto, Susanna Kaiju, Tiina Keskimäki, Patrik Karlsson, Tuire Kaimio, Oskari Iivarinen, Teemu Purojärvi, Tuomas Vanhanen, Anitta Orpana, Maarit Raja-Aho, Tiina Tuomela, Tanja Aidanjuuri, Heli Hakala, Vaula Norrena, Satu Ek, Mika Kasonen, Hanna Holmberg-Soto, Terhi Enjala, Paula Lehmuskallio, Jüri Linros, Anniina Pylsy, Tuukka Saimen, Anssi Aura, Lauri Kaira, Antti Seppinen, Sari Linnansalmi, Nina Nummela, Marjo Vacker, Eve Rämö
  • EI: Kimmo Kiljunen, Anne Karjalainen, Matilda Stirkkinen, Soile Eriksson, Niina Saarinen, Pia Lohikoski, Sari Viinikainen, Jussi Saramo, Ida Tamminen, Jari Sainio, Pirkko Letto, Ulla Kaukola, Funda Demiri, Sirkka-Liisa Kähärä, Sini Syrjäläinen, Säde Tahvanainen, Minttu Sillanpää, Riitta Särkelä, Gashaw Kaisa Bibani, Antero Eerola, Nina Korventaival, Tuija Haapalainen, Ulla-Maija Kopra

Perustelut

Asian valmistelija: asiakasmaksujen ja myyntireskontran päällikkö Mia Mustaparta

Hallintosäännön 78 §:n mukaan aluevaltuusto päättää palveluista ja muista suoritteista perittävien maksujen yleisistä periaatteista. Aluehallitus päättää tarkemmin maksujen perusteista ja euromääristä. Aluehallitus voi siirtää maksuista päättämiseen liittyvää toimivaltaansa alaiselleen viranomaiselle.

Aluevaltuusto on päättänyt Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista kokouksessaan 22.11.2023 § 93. Tällöin aluevaltuusto totesi päätöksellään, että  "hinnastossa on jo huomioitu uusi vammaispalvelulaki,​ jonka oli tarkoitus astua voimaan 1.1.2023 lukien. Tarvittaessa asiakasmaksuhinnasto tuodaan tältä osin uudelleen päätöksentekoon,​ mikäli vammaispalvelulaki ei etene eduskunnassa hallituksen esityksen mukaisesti."

Vammaispalvelulain esitettyjä muutoksia ei ole toistaiseksi hyväksytty, eikä laki ole tullut aiemmin esitetysti voimaan. Tämän johdosta hinnastoa esitetään päivitettäväksi voimassaolevan lainsäädännön mukaiseksi. Samalla hinnastoa päivitetään myös muilla tässä päätösesityksessä esille tuoduin muutoksin. Muutoksia on tehty  esimerkiksi joihinkin sanamuotoihin, määreisiin sekä lisätty yksi laskutettava tuote, joka oli jäänyt pois epähuomiossa.  Päivitetty asiakasmaksuhinnasto on tämän päätösesityksen liitteenä. Muutetut kohdat on kirjattu hinnastoon punaisella värillä.

Asiakasmaksuhinnastoa työstettäessä vammaispalvelulain valmistelu oli edennyt jo pitkälle ja oletusarvona oli sen vahvistaminen ennen vuodenvaihdetta. Tämän takia hinnasto suunniteltiin tulevan lain näkökulmasta. Esitettyjen lakimuutosten ollessa edelleen käsittelyssä, hinnastoa tulee muuttaa ajantasaisen lain mukaiseksi. Varsinaisiin hintoihin ei ole tullut muutoksia, vaan muutokset ovat lähinnä kirjausteknisiä mainittujen lakien osalta. Samassa päivityksessä on hinnastoa on syytä päivittää teknisesti myös muilta sellaisilta osin, joissa muutostarpeita on havaittu.

Aluevaltuuston 22.11.2022 § 93 hyväksymään asiakasmaksuhinnastoon esitetään muutettavaksi, korjattavaksi ja lisättäväksi seuraavia asioita:

  • Kansilehteen korjattu sanamuoto
  • 1.1   Maksukatto
    • poistettu vuosiluku
  • 1.2  Maksuttomat terveyspalvelut:
    • lisätty ja korjattu sanamuotoja liittyen kehitysvammalain mukaiseen hoitoon
  • 1.3 Maksuttomat sosiaalipalvelut:
    • lisätty ja korjattu sanamuotoja liittyen kehitysvammalain mukaiseen hoitoon
  • 2.1 Terveysasemapalvelut:
    • korjattu sanamuotoa erikoislääkärin vastaanoton kuvauksessa
  • 5. Vammaispalvelut:
    • lisätty kappale, huomioiden vielä voimassa olevat lait
  • 5.1 Kotona asumista tukevat palvelut:
    • poistettu jatkuva ja säännöllinen kotona annettava palvelu, koska tällaisena sitä ei ole tarjolla vammaispalvelulain mukaisesti
  • 5.3 Työ- ja päivätoiminta, iltapäivätoiminta
    • ehdotetaan poistettavaksi 16 vuotta täyttäneiden hoito, maksu ollut Keravalla yhdenmukaistetaan Vantaan hinnan mukaiseksi, eli maksuton  tuote
    • lisätty sanamuotoja selventämään kuljetuspalvelun maksua
  • 5.4 Liikkumista tukevat palvelut
    • tarkistettu ja korjattu lakipykälä liikkumisen tuen osalta
  • 5.5  Perhehoito:
    • lisätty sanamuotoja liittyen kehitysvammalain mukaiseen hoitoon
    • korjattu sanamuotoa kuvauksen osalta palvelun ”Perhehoidossa perhehoitajan luona ylläpidosta perittävä maksu, yli 16-vuotiaat” kohdalla
    • ehdotetaan lisättäväksi lyhytaikainen perhehoito perhehoitajan luona, alle 16-vuotiaat 7,90/päivämaksu. Käytössä oleva tuote, joka oli jäänyt puuttumaan hinnastosta.
    • ehdotetaan sosiaalihuoltolain perusteella myönnettävien palveluiden poistamista hinnastosta
  • 5.6 Omaishoito
    • korjataan määre (päivämaksu vrk-hinnaksi)
  • 5.7 Asumispalvelut:
    • jaettu vammaispalveluiden asumispalvelut uusien väliotsikoiden alle huomioiden voimassa olevat lait:
  • 5.7.1 Kehitysvammalain mukainen asuminen
  • 5.7.2 Vammaispalvelulain mukainen asuminen
  • 5.7.3 Sosiaalihuoltolain mukainen asuminen
    • poistetaan yhteisöllisen asumien kohdalta maksutaulukko
  • 5.8 Laitospalvelut:
    • lisätty sanat tarkentamaan pitkäaikaista laitoshoitoa
    • ehdotetaan poistettavaksi tutkimus- ja kuntoutusjakso
  • 5.9  Kodin ulkopuolella järjestettävä lapsen asumisen tuki
    • poistettu kokonaan kohta 5.9, koska laki ei ole vielä voimassa
  • 6.5 Omaishoito
    • korjattu määre (päivämaksu vrk-hinnaksi)


Esitetyt muutokset on merkitty liitteenä olevaan asiakasmaksuhinnastoon punaisella värillä. Päivitysten on tarkoitus tulla voimaan 1.4.2023 alkaen.

Ehdotus

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto päättää hyväksyä päivitetyn asiakasmaksuhinnaston liitteen mukaisesti 1.4.2023 alkaen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti keskustelun jälkeen.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Ehdotus

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto päättää hyväksyä päivitetyn asiakasmaksuhinnaston liitteen mukaisesti 1.4.2023 alkaen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.