Aluevaltuusto, kokous 14.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 23 Valtuustoaloiteet (lisäpykälä)

Perustelut

Kokouksen aikana jätettiin seuraavat valtuustoaloitteet:

1. Gashaw Bibanin valtuustoaloite "Kevyen tuen palvelu iäkkäille, jotka eivät täytä kotihoidon tai kuntoutustarpeen edellytystä". Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 15 aluevaltuutettua. Valtuustoaloite kuului seuraavasti:

"Vantaa-Keravan hyvinvointialueen palvelutarjonnasta ei löydy jatkuvaa tukipalvelua itsenäisille ikääntyneille ennaltaehkäisyn keinona sekä ikääntyneiden kotona asumisen tueksi ja arjessa selviytymisen parantamiseksi.

VAKEn palveluvalikoimaan tulee lisätä kevyen palvelun tuki, joka mahdollistaa rinnalla kulkemisen ilman määräaikoja. Sen tavoitteena on ikääntyneiden toimintakyvyn tukeminen sekä hyvinvointia edistävien olosuhteiden vahvistaminen.

Palvelun avulla tuemme iäkkäiden selviytymistä yksin arjessa ja lisäksi ehkäisemme syrjäytymistä. Monelle on kohtuuttoman vaikeaa selviytyä mm. palvelutarjonnan kartoittamisesta. Palvelu olisi mahdollista toteuttaa nykyisten rakenteiden puitteissa, esim. seniorineuvonnan kautta.

Ennaltaehkäisy on sekä inhimillisesti että taloudellisesti järkevä keino tukea lisääntyvää ikäihmisten tuen tarvetta.

Me allekirjoittaneet esitämme edellä mainituin perustein lisäämään palveluvalikoimaan ikäihmisten kevyen tuen palvelun VAKEn palveluvalikoimaan."

 

 

2. Vasemmistoliiton aluevaltuustoryhmän valtuustoaloite "Irtaantuminen Attedon / SOL:n ateria- ja puhtauspalveluista". Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut vasemmistoliiton aluevaltuustoryhmän aluevaltuutetut sekä 1 muu aluevaltuutettu. Valtuustoaloite kuului seuraavasti:

"Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on kilpailuttanut ruoka- ja siivouspalvelunsa. Kokouksessaan 6.9.2022 aluehallitus päätti valita palveluiden tuottajaksi Attendo Majakka Oy ja Sol Palvelut-ryhmittymän siten, että sopimuskausi on voimassa 48 kuukautta sopimuksen allekirjoituksesta (7.10.2022), jonka jälkeen sopimus jatkuu toistaiseksi voimassa olevana.

Palaute uudesta palveluntuottajasta on ollut alusta lukien kielteistä. Jokin aika sitten julkisuuteen nousi tapaus, jossa keravalaiselle kotipalvelun asiakkaalle oli toimitettu löysästä perunamuusista ja puolestatoista makkarasta koostuva ateria. Myöskään lounaalla ei enää tarjota jälkiruokaa. Maaliskuun puolivälissä aluevaltuutetut saivat palautetta, jonka mukaan keravalaisessa vanhusten hoitokodissa olisi otettu mehu pois vanhusten juomavalikoimasta. Syntyneen kohun seurauksena mehu kuitenkin palautettiin valikoimiin.

Aluehallitus pyysikin helmikuun alussa 2023 yksimielisesti selvitystä ruokapalveluiden ongelmista. Virkamiestyönä tehty selvitys annettiin aluehallitukselle 14.3.

Alkuvuodesta tehdyn runsaan 200 reklamaation mukaan asiakkaille on joskus toimitettu väärä ateria, ateria ei ole ollut ruokavalion mukainen tai sen on sisältänyt allergeenia, ruoka ei ole ollut riittävän lämmintä, annoskoot ovat liian pieniä, eri osastojen ateriat ovat menneet sekaisin, soseaterioissa on väärä salaatti tai päiväysmerkinnät ovat puutteellisia.

Moni ruokapalveluiden asiakas on kuitenkin haavoittuvassa asemassa oleva vanhus tai vammainen, jolloin heillä voi olla hyvinkin rajalliset voimavarat tehdä reklamaatioita. Samalla oikeanlainen ja riittävä ravitsemus on erityisen tärkeä juuri mahdollisesti heikossa kunnossa oleville vanhuksille, samoin kuin sairauksista toipuville terveyspalveluiden asiakkaille.

Päättäjille on vakuutettu, että kustannus ruokapalvelusta on nyt sama kuin se oli ennen kilpailutusta. Selvityksen yhteydessä kävi ilmi, että Attendo Majakka ja Sol Palvelut – ryhmä saa kyseisestä ruokapalvelutoiminnastaan viiden prosentin katteen. On selvää, että tämä kate on pois muista kustannuksista ja näin ollen esimerkiksi ruoan laadusta.

Edellä olevan perusteella me allekirjoittaneet valtuutetut teemme seuraavan valtuustoaloitteen:

* Vantaan ja Keravan hyvinvointialue käynnistää selvityksen, jolla valmistaudutaan irtautumaan Attendon ja SOL Palvelut - ryhmän tuottamista ateria- ja puhtauspalveluista ja otetaan tavoitteeksi tarjottavan ruoan laadun selkeä parantaminen."

Päätös

Aluevaltuusto päätti yksimielisesti merkitä tiedoksi saapuneet valtuustoaloitteet ja lähettää ne aluehallituksen valmisteltavaksi.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.