Pelastuslautakunta, kokous 7.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 5 Turvallisuuskouluttajan virkanimikkeen muuttaminen turvallisuusviestinnän asiantuntijan viraksi

VAKEDno-2024-544

Perustelut

Asian valmistelija: Johtava palotarkastaja Jarno Kivistö 

Uudenmaan pelastuslaitosten (HIKLU) pelastusjohtajat ovat asettaneet jo vuonna 2022 pelastuslaitosten turvallisuusviestinnälle kaksi erityistä tavoitetta: 

  • monikulttuurisuuden huomioimista turvallisuusviestintätoiminnassa vahvistetaan 
  • digitaalista turvallisuusviestintää kehitetään. 

 

Lisäksi pelastusjohtajat linjasivat, että seuraavien tehtäväkokonaisuuksien osaamista vahvistetaan: 

  • toimia ja tuottaa turvallisuusviestintää ja –koulutusta eri kanavissa ja eri työvälineillä 

  • toimia ja tuottaa turvallisuusviestintää erilaisilla sosiaalisen median alustoilla 

  • tuottaa eri kanaviin soveltuvaa modernia turvallisuusviestintämateriaalia   

  • tehdä koulutuksia suomen lisäksi ruotsiksi ja englanniksi. 

 

Pelastusjohtajien asettamien linjausten saavuttamiseksi turvallisuuskoulutusta ja turvallisuuskasvatusta tulee vahvistaa turvallisuusviestintään kohdennetulla resurssilla. Turvallisuusviestinnän asiantuntijan tehtäviin kuuluisi erilaisten suunnitelmien laadintaa ja sisällön kehittämistä, toiminnan ja toimintamallien kehittämistä, toiminnassa tarvittavan materiaalin tuottamista, sisäistä kouluttamista, OE-toimintaan liittyvien työryhmien ja projektien koordinointia sekä seurannan ja tilastoinnin tukitehtäviä. Turvallisuusviestinnän asiantuntija olisi myös osa pelastuslaitoksen viestintätiimiä ja vastaisi osaltaan onnettomuuksien ehkäisyn viestinnästä ja sen kehittämisestä. Työhön liittyisi myös erikseen määrättyjä turvallisuuskoulutuksen- ja turvallisuuskasvatuksen sekä pelastusviranomaisen valvonnan tehtäviä. 

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksella toimii tällä hetkellä neljä päätoimista turvallisuuskouluttajaa, jotka vastaavat onnettomuuksienehkäisyn suunnitelmaan kirjatuista turvallisuuskoulutuksen ja turvallisuuskasvatuksen tavoitteiden saavuttamisesta. Viides turvallisuuskouluttajan virka on vapautunut viranhaltijan jäädessä eläkkeelle. 

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 25 §:n mukaan pelastuslautakunnan toimivaltaan kuuluu päättää pelastuslaitoksen virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta sekä virkojen kelpoisuusvaatimusten ja nimikkeiden muuttamisesta. 

Ehdotus

Pelastuslautakunta päättää: 

  1. muuttaa Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen turvallisuuskouluttajan viran turvallisuusviestinnän asiantuntijan viraksi 

  1. määrittää turvallisuusviestinnän asiantuntijan kelpoisuusehdoksi soveltuvan korkeakoulututkinnon tai pelastuslainsäädännön edellyttämä kelpoisuuden päällystövirkaan (Valtioneuvoston asetus pelastustoimesta 407/2011, 6 §) ja B-luokan voimassa oleva ajokortti. 

 

 

Päätös

Pelastuslautakunta hyväksyi päätösehdotuksen yksimielisesti. 

 

Lisätietoja päätöksestä antaa pelastusjohtaja Jyrki Landstedt, jyrki.landstedt@vakehyva.fi