Pelastuslautakunta, kokous 7.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 4 Toimivallan delegointi pelastusjohtajalle koskien Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen investointeihin liittyvien päätösten osalta investointisuunnitelman perusteella

VAKEDno-2024-584

Perustelut

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 25 §:n mukaan Pelastuslautakunnan toimivaltaan kuuluu päättää pelastuslaitoksen investoinneista ja muista pitkävaikutteisista menoista investointisuunnitelman perusteella. Asiasta päättäminen kuuluu em. määräyksen nojalla pelastuslautakunnan toimivaltaan.  

Edelleen hallintosäännön 169 §:n mukaan toimielin ja viranhaltija voivat päättää sille hallintosäännöllä määrätyn toimivallan siirtämisestä alaiselleen viranomaiselle, ottaen huomioon toimivallan siirtämistä sekä hallinnollisen pakon käyttämistä koskevat rajoitukset. Se, jolle toimivaltaa on edelleen siirretty, ei voi enää siirtää toimivaltaa edelleen. Toimivallan siirtämispäätöksistä on pidettävä ajan tasalla olevaa luetteloa. Luettelo annetaan aluevaltuustolle tiedoksi vuosittain. 

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hankintapalvelut toteuttavat Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen hankintoja. Hallintosäännön 25 §:n mukaisesti myös hankintaprosessin aikana tapahtuvat päätökset investointien osalta tulee viedä Pelastuslautakunnan käsiteltäväksi, kuten myös mahdolliset sopimuskauden aikaiset päätökset (päätös optiokausista, sopimuksen purkaminen, sopimuksen muuttaminen). Tällä hetkellä hankinnoista päättäminen, kuten myös mahdolliset sopimuskauden aikana tehtävät päätökset, ovat sidoksissa pelastuslautakunnan kokousaikatauluihin hallintosäännön mukaisesti. Tämä voi aiheuttaa merkittäviä viivästyksiä itse hankintaprosessissa sekä sopimuskauden aikaisessa toiminnassa, sillä mikäli esimerkiksi julkaistavassa tarjouspyynnössä havaitaan keskeyttämistarve, muuttuu hankinnan aikataulu jo ennestään hankinnalle suunnitellusta, ja lisäksi uuden tarjouspyynnön hankintapäätöksen tekeminen voi tällöin viivästyä kokousaikataulujen mukaisesti kuukaudella tai pidemmällä ajalla esimerkiksi kesäaikaan. Myös mikäli joidenkin hankintojen luonne (kiireellisyys) vaatii nopeampaa päätöksentekoa, varsinkin kesäaikana Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen toiminta voi hankaloitua sen vuoksi, ettei hankintapäätöksiä saada lainvoimaiseksi.  

Koska pelastuslautakunnan hallintosäännön toimivallat ovat vastaavat kuin mitä on kirjattu Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen sekä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen väliseen Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen yhteistoimintasopimukseen, ei hallintosääntöä ole pelastuslaitoksen osalta mahdollista päivittää ilman yhteistoimintasopimuksen päivittämistä.  

Tämän johdosta on hankinta-, hallintopalveluiden ja Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen yhteisessä valmistelussa todettu, että investointeihin liittyvien päätöksien toimivallan delegointi olisi hankintaprosessin toimivuuden kannalta tarpeellista. Myöhemmässä vaiheessa tarkasteltaisiin erikseen Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen yhteistoimintasopimuksen päivittäminen ja sen johdosta tehtävät hallintosääntöpäivitykset. 

Muilla toimialoilla hallintosäännön 47 §:n kirjaukset koskien hankintatoimivaltaa ovat seuraavat; 

Toimintayksikön esihenkilö päättää alle 15 000 euron hankinnoista, sopimuksista ja sitoumuksista. Tehtäväalueen päällikkö päättää alle 60 000 euron hankinnoista, sopimuksista ja sitoumuksista. Palvelualuejohtaja päättää alle 1 miljoonan euron hankinnoista, sopimuksista ja sitoumuksista. Sosiaali- ja terveyspalveluiden palveluhankinnoissa palvelualuejohtaja päättää kuitenkin alle 10 miljoonan euron hankinnoista, sopimuksista ja sitoumuksista. Toimialajohtaja ja hyvinvointialuejohtaja päättävät tämän ylittävistä hankinnoista. 

Jotta hankintatoimivalta Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen investointihankintojen osalta olisi edellä mainitun hallintosäännön 47 §:n mukaisesti yhtenäinen, ehdotetaan, että alle kahden miljoonan euron investointeihin ja muihin pitkävaikutteisiin menoihin liittyvät päätökset delegoidaan pelastusjohtajalle.  

Ehdotus

Pelastuslautakunta päättää delegoida pelastusjohtajalle toimivallan koskien seuraavaa päätösasiaa: pelastusjohtaja päättää Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen osalta alle kahden miljoonan euron päätöksistä koskien investointeja ja muita pitkävaikutteisia menoja investointisuunnitelman perusteella. 

Päätös

Pelastuslautakunta hyväksyi päätösehdotuksen yksimielisesti, sillä lisäyksellä, että pelastusjohtajan tekemät viranhaltijapäätökset tämän delegoinnin perusteella tuodaan tiedoksi lautakunnalle. Lisäksi lautakunta päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta kokouksessa.

 

Lisätietoja päätöksestä antaa pelastusjohtaja Jyrki Landstedt, jyrki.landstedt@vakehyva.fi

Kokouskäsittely

Jäsen Annina Nuutinen saapui kokoukseen tämän asian käsittelyn aikana klo 16:49