Aluehallitus, kokous 27.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 59 Rekrytointiperiaatteet hyvinvointialueen virkojen ja tehtävien täytössä

VAKEDno-2022-130

Perustelut

Asian valmistelija: HR-valmistelujohtaja Anne Sivula

Henkilöstölle hyvinvointialueen perustaminen ja sen palvelukseen siirtyminen on suuri muutos ja aiheuttaa paljon huolta. Siitäkin huolimatta, että hyvinvointialue tuottaa samat palvelut kuin kaupungit aiemmin ja tekijöitä siten tarvitaan. Muutokset eivät monelta osin ole merkittäviä organisaation ja työtehtävien kannalta yleisesti ajatellen, mutta yksilöiden tasolla on luonnollista tuntea epävarmuutta. Yksi keino huolen hälventämiseen on tehdä henkilöstö tietoiseksi siitä, miten hyvinvointialueen virkojen ja tehtävien täytössä edetään ja millaisia periaatteita niissä noudatetaan.

Laki sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta 18 §:n mukaan henkilöstön siirto kunnista ja kuntayhtymistä hyvinvointialueelle sekä hyvinvointiyhtymään katsotaan liikkeenluovutukseksi. Näin ollen henkilöstö siirtyy ns. vanhoina työntekijöinä luovuttavilta organisaatioilta hyvinvointialueen palvelukseen ja säilyttää siirtymähetkellä voimassa olevat työ- tai virkasuhteisiinsa liittyvät oikeudet ja velvollisuudet.

Rekrytointiperiaatteet on tehty tässä vaiheessa ensisijaisesti johtamistehtäviä silmällä pitäen. Virkojen ja tehtävien täytössä noudatetaan periaatetta, että ensin suoritetaan sisäinen haku liikkeenluovutuksen piirissä olevan henkilöstön keskuudessa. Rekrytointiperusteena ovat kelpoisuusehdot sekä hakijoiden ansio- ja soveltuvuusvertailu etukäteen virkaan tai tehtävään tehdyn osaamisprofiilin perusteella. Valittavilla henkilöillä tulee olla aidosti osaaminen tehtävään. Jos sisäisellä haulla ei löydy sopivaa henkilöä tehtävään, voidaan rekrytointi suorittaa ulkoisella haulla. Valittavilla henkilöillä tulee olla aidosti osaaminen tehtävään.

Periaatteena on, ettei toteuteta tarpeettomia rekrytointikierroksia eikä henkilöstö tarpeettomasti joudu hakemaan ”omia tehtäviään” uudelleen mikäli sisäiselle tai ulkoiselle hakuprosessille ei ole erityistä perustetta.

Lähtökohtaisesti kaikissa viroissa noudatetaan 6 kuukauden koeaikaa. Jos virkasuhde täytetään sisäisen hakumenettelyn kautta liikkeen luovutuksella hyvinvointialueelle siirtyvällä, voidaan koeaikaa kuitenkin käyttää vain, jos viranhaltijan tehtävissä tai asemassa tapahtuu huomattava muutos.

Liitteenä on rekrytointiperiaatteet ja -prosessi kuvattuna.

Hyvinvointialuelain 43 §:n mukaan aluehallituksen tulee edustaa hyvinvointialuetta työnantajana ja vastata hyvinvointialueen henkilöstöpolitiikasta. Edelleen Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 44 §:n mukaan mikäli toimivallasta henkilöstöasioissa ei ole säädetty laissa eikä määrätty hallintosäännössä, toimivalta on aluehallituksella. Asiasta päättäminen kuuluu em. määräysten nojalla aluehallituksen toimivaltaan.

Ehdotus

Aluehallitus päättää vahvistaa rekrytointiperiaatteet hyvinvointialueen virkojen ja tehtävien täytössä liitteen mukaisesti.

Päätös

Aluehallitus päätti vahvistaa rekrytointiperiaatteet hyvinvointialueen virkojen ja tehtävien täytössä liitteen mukaisesti seuraavilla muutoksilla: Rekrytointiperiaatteisiin muutetaan § 60 mukaiset muutokset, eli että aluevaltuustossa valittavat toimialajohtajat valitaan julkisen hakumenettelyn kautta ja heille laaditaan johtajasopimukset.

Lisätietoa päätöksestä antaa hyvinvointialueen muutosjohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi

Kokouskäsittely

Käsittelyn aikana pidettiin kokoustauko klo 18.24-18.36. Hallintovalmistelujohtaja Mikko Hokkanen poistui kokouksesta kokoustauon aikana klo 18.28.

Asian käsittelyn aikana siirryttiin käsittelemään § 60. Sen päätöksenteon jälkeen palattiin käsittelemään tätä asiaa.