Aluehallitus, kokous 27.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 63 Lastensuojelun ympärivuorokautisten palveluiden hankinta 1.1.2023 alkaen

VAKEDno-2022-134

Perustelut

Asian valmistelija: palvelujen valmistelujohtaja Nina Linja ja päätöksenteon valmistelupäällikkö Riikka Liljeroos

Helsingin kaupunki on kilpailuttamassa lastensuojelun ympärivuorokautisten palveluiden hankintaa. Tarkoituksena on, että Helsingin kaupunki julkaisee tarjouspyynnön ja kaikki mukana olevat hyvinvointialueet tekevät omat sopimukset. Sopimuskausi on tarkoitus laatia ajalle 1.1.2023-31.12.2026. Sekä Vantaan että Keravan kaupunkien lastensuojelun asiantuntijat ovat olleet mukana hankinnan valmistelussa.

Hankinnan kohteena on lastensuojelun ympärivuorokautiset palvelut. Lastensuojelun ympärivuorokautisten palvelujen hankinta jakautuu seuraaviin 
osakokonaisuuksiin:

  • Laitoshoito
    • perustason laitoshoito
    • erityistason laitoshoito
    • vaativa laitoshoito
  • Perhehoito
    • toimeksiantosuhteinen perhehoito, perustason palvelu
    • toimeksiantosuhteinen perhehoito, vankan tuen palvelu
    • luvanvarainen ammatillinen perhehoito
  • Perhekuntoutus
  • Vastaanottotoiminta
    • vastaanottotoiminta: toimeksiantosuhteinen perhehoito
    • vastaanottotoiminta: laitoshoito
       

Hankinta toteutetaan sote-hankintamenettelynä, joka tarkoittaa hankintayksikön itsensä suunnittelemaa, hankintalain periaatteiden mukaista menettelyä hankinnan kohteena olevien palveluiden hankkimiseen. Sote-hankintamenettelyn tarkoituksena on turvata palvelujen saatavuus sopimuskauden aikana mahdollistamalla uusien yksiköiden liittämisen hankintamenettelyyn vuoden välein. Hankintayksikkö tekee hankintasopimukset valittujen palveluntuottajien kanssa. Sote-hankintamenettely avataan vuosittain tarjouspyynnön vaatimukset täyttäville palveluntuottajille.

Jo nykyisellä sopimuskaudella Helsingin kaupunki on vastannut kilpailutusprosessin läpiviennistä ja sekä Vantaan että Keravan kaupunkien lastensuojelun edustajat ovat olleet vahvasti mukana sekä kilpailutusmenettelyn valmistelussa että sopimuskauden aikaisessa valvonnassa ja linjausten määrittämisessä. Heidän näkemyksensä on, että saman toimintamallin toteuttaminen tulevaan kilpailutukseen olisi perusteltua.

Vantaan ja Keravan kaupunkien sosiaali- ja terveyspalveluista on oltu hyvinvointialueelle yhteydessä ja keskusteltu siitä, miten liittyminen mukaan hankintaan kannattaisi toteuttaa, kun hankinnan sopimuskauden on tarkoitus alkaa 1.1.2023 lukien. Tässä yhteydessä on todettu perustelluksi, että hyvinvointialueen aluehallitus tekee päätöksen asiaa koskien. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 40 §:n mukaan aluehallitus päättää yli 1 000 000 euron hankinnoista, sopimuksista ja sitoumuksista. Asiasta päättäminen kuuluu em. määräyksen nojalla aluehallituksen toimivaltaan.

Hankinnan ennakoitu arvo on Vantaan kaupungin osalta noin 34 miljoonaa euroa vuodessa ja Keravan kaupungin osalta noin 5,9 miljoonaa euroa vuodessa, yhteensä hyvinvointialueen tasolla siten 39,9 miljoonaa euroa vuodessa.

Vantaan kaupungin sekä Keravan kaupungin lastensuojelun edustajat avaavat asiaa tarkemmin aluehallituksen selostustilaisuudessa.

Ehdotus

Aluehallitus päättää, että lastensuojelun ympärivuorokautisten palveluiden hankinta ajalle 1.1.2023-31.12.2026 toteutetaan yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa siten, että Helsingin kaupunki julkaisee hankintaa koskevan tarjouspyynnön ja vastaa kilpailutusprosessin vetämisestä. Kaikki mukana olevat hyvinvointialueet tekevät omat sopimukset asiaa koskien.

Muutettu päätösehdotus

Aluehallitus päättää, että lastensuojelun ympärivuorokautisten palveluiden hankinta ajalle 1.1.2023-31.12.2026 toteutetaan yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa siten, että Helsingin kaupunki julkaisee hankintaa koskevan tarjouspyynnön sisältäen kilpailutuksen laadun, hinnan sekä vaikuttavuuden ja vastaa kilpailutusprosessin vetämisestä. Kaikki mukana olevat hyvinvointialueet tekevät omat sopimukset asiaa koskien.

Päätös

Muutettu päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti keskustelun jälkeen.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialueen muutosjohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

------------------------------------

Päätöksenteon jälkeen Jukka Hako jätti Sosialidemokraattisen aluevaltuustoryhmän pöytäkirjalausuman päätökseen. Pöytäkirjalausuma kuului seuraavasti:

"Aluehallitukselle valmistellaan osana strategiatyötä selvitys, miten oman tuotannon lisääminen lastensuojelun ympärivuorokautisessa palveluissa olisi mahdollista.”

Ewa Tawasoli totesi, että Vihreä valtuustoryhmä kannattaa pöytäkirjalausumaa, ja Antero Eerola totesi, että Vasemmistoliiton valtuustoryhmä kannattaa pöytäkirjalausumaa.