Områdesstyrelsen, möte 27-04-2022

Protokollet är granskat

§ 63 Upphandling av dygnet runt-tjänster för barnskyddet från och med 1.1.2023

VAKEDno-2022-134

Beskrivning

Beredare av ärendet: beredningsdirektör för tjänster Nina Linja och chef för beslutsberedningsprocessen Riikka Liljeroos

Helsingfors stad konkurrensutsätter upphandlingen av dygnet runt-tjänster för barnskyddet. Avsikten är att Helsingfors stad publicerar anbudsbegäran och alla välfärdsområden som deltar gör ett eget kontrakt. Planen är att kontraktsperioden är 1.1.2023-31.12.2026. Barnskyddsexperter från Vanda och Kervo har deltagit i beredningen av upphandlingen.

Föremål för upphandlingen är dygnet runt-tjänster för barnskyddet. Upphandlingen för dygnet runt-tjänsterna för barnskyddet är indelad i följande helheter:

  • Anstaltsvård
    • anstaltsvård på grundnivå
    • anstaltsvård på specialnivå
    • krävande anstaltsvård
  • Familjevård
    • familjevård med uppdragsavtal, service på grundnivå
    • familjevård med uppdragsavtal, service som inkluderar intensivt stöd
    • professionell familjevård som kräver tillstånd
  • Familjerehabilitering
  • Mottagningsverksamhet
    • Mottagningsverksamhet: familjevård med uppdragsavtal
    • Mottagningsverksamhet: anstaltsvård
       

Upphandlingen genomförs som ett sote-upphandlingsförfarande vilket betyder att den upphandlande enheten självständigt planerar förfarandet i enlighet med upphandlingslagens principer, för att anskaffa de tjänster som är föremål för upphandlingen. Avsikten med sote-upphandlingsförfarandet är att garantera tillgången på service under kontraktsperioden genom att möjliggöra att nya enheter årligen läggs till upphandlingsförfarandet. Den upphandlande enheten gör upphandlingskontrakten med de tjänsteproducenter som valts. Sote-upphandlingsförfarandet öppnas årligen för de tjänsteproducenter som uppfyller kraven i anbudsbegäran.

Redan under pågående kontraktsperiod har Helsingfors stad ansvarat för genomförandet av konkurrensutsättningsprocessen och representanter för barnskyddet i Vanda och Kervo har deltagit aktivt både i beredningen av konkurrensutsättningsförfarandet och i övervakningen och fastställandet av riktlinjer under kontraktsperioden. Deras uppfattning är att det är motiverat att använda samma verksamhetsmodell för kommande konkurrensutsättning.

Social- och hälsovårdstjänsterna i Vanda och Kervo har varit i kontakt med välfärdsområdet och diskussioner har förts om hur det lönar sig att gå med i upphandlingen, då kontraktsperioden för upphandlingen är tänkt att börja 1.1.2023. I detta sammanhang har man konstaterat att det är motiverat att välfärdsområdesstyrelsen fattar beslut i ärendet. Enligt Vanda och Kervo välfärdsområdes förvaltningsstadga 40 § beslutar välfärdsområdesstyrelsen om upphandlingar, kontrakt och förbindelser som överstiger 1 000 000 euro. Beslut i ärendet hör enligt tidigare nämnd föreskrift till välfärdsområdesstyrelsens befogenheter.

Det preliminära värdet på upphandlingen är för Vanda stads del cirka 34 miljoner euro per år och för Kervo stads del cirka 5,9 miljoner euro per år, sammanlagt för välfärdsområdet därmed 39,9 miljoner euro per år.

Barnskyddets representanter från Vanda stad och Kervo stad beskriver ärendet mera detaljerat under välfärdsområdesstyrelsens informationsmöte.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att upphandlingen av dygnet runt-tjänster för barnskyddet för tiden 1.1.2023-31.12.2026 genomförs i samarbete med Helsingfors stad så att Helsingfors stad publicerar en anbudsbegäran för upphandlingen och ansvarar för att leda konkurrensutsättningsprocessen. Alla välfärdsområden som deltar gör ett eget kontrakt.

Ändrat beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att upphandlingen av dygnet runt-tjänster för barnskyddet för tiden 1.1.2023-31.12.2026 genomförs i samarbete med Helsingfors stad så att Helsingfors stad publicerar en anbudsbegäran för upphandlingen och ansvarar för att leda konkurrensutsättningsprocessen. Anbudsbegäran innehåller information om konkurrensutsättningens kvalitet, pris och inverkan. Alla välfärdsområden som deltar gör ett eget kontrakt.

Beslut

Det ändrade beslutsförslaget godkändes enhälligt efter diskussion.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdets förändringsledare Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

------------------------------------

Efter att beslutet hade fattats lämnade Jukka Halo, som representerar den Socialdemokratiska fullmäktigegruppen, ett protokolluttalande angående beslutet. Protokolluttalandet lyder enligt följande:

”Som en del av strategiarbetet sammanställs för välfärdsområdesstyrelsen en utredning om vilka möjligheter det finns att öka den egna produktionen av dygnet runt-tjänster för barnskyddet.”

Ewa Tawasoli konstaterade att den Gröna fullmäktigegruppen understöder protokolluttalandet och Antero Eerola konstaterade att Vänsterförbundets fullmäktigegrupp understöder protokolluttalandet.