Beskrivning
Beredare av ärendet: HR-beredningsdirektör Anne Sivula
För personalen är grundandet av välfärdsområdet och övergången till att arbeta för välfärdsområdet en stor förändring som skapar mycket oro. Välfärdsområdet producerar, trots allt, samma tjänster som städerna producerade tidigare och det behövs med andra ord arbetskraft. Förändringarna är i många fall inte av stor betydelse då man tänker på organisationen och arbetsuppgifterna på ett allmänt plan, men på ett individuellt plan är det naturligt att man känner osäkerhet. Ett sätt att minska på oron är att göra personalen medveten om hur vi går vidare då vi besätter tjänsterna och uppgifterna på välfärdsområdet och vilka principer vi följer.
Enligt lagen om genomförande av reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet och om införande av den lagstiftning som gäller reformen 18 § anses personalens övergång från kommunerna och samkommunerna till välfärdsområdet och välfärdssammanslutningen vara en överlåtelse av rörelse. Sålunda övergår personalen som s.k. gamla arbetstagare från de organisationer som överlåter personalen till välfärdsområdet och dessa behåller alla rättigheter och skyldigheter som är i kraft vid övergångsskedet och som gäller deras anställnings- och tjänsteförhållanden.
Rekryteringsprinciperna har i detta skede formulerats i första hand med tanke på chefsuppdragen. Vid besättandet av tjänsterna och uppgifterna följs principen enligt vilken det först görs en intern rekrytering bland personalen som omfattas av överlåtelsen av rörelsen. Rekryteringsgrunder är behörighetsvillkor och sökandenas merit- och lämplighetsjämförelse enligt den kompetensprofil som görs upp på förhand för tjänsten eller uppgiften. De personer som väljs ska ha ett genuint kunnande för uppgiften. Om den interna rekryteringen inte leder till att en lämplig person hittas för uppgiften kan en extern rekrytering genomföras. De personer som väljs ska ha ett genuint kunnande för uppgiften.
Principen är att inga onödiga rekryteringsomgångar genomförs och att personalen inte i onödan behöver söka ”sina egna jobb” på nytt ifall det inte finns särskilda grunder för en intern eller extern rekryteringsprocess.
Utgångspunkten är att alla tjänster har en prövotid på 6 månader. Om tjänsteförhållandet besätts genom en intern ansökningsprocess så att personen övergår till välfärdsområdet genom överlåtelse av rörelse kan en prövotid tillämpas enbart om det sker en betydande förändring i tjänsteinnehavares uppgifter eller ställning.
Rekryteringsprinciperna och -processen beskrivs i bilagan.
Enligt lagen om välfärdsområden 42 § ska välfärdsområdesstyrelsen representera välfärdsområdet som arbetsgivare och ansvara för välfärdsområdets personalpolitik. Enligt Vanda och Kervo välfärdsområdes förvaltningsstadga 44 § har välfärdsområdesstyrelsen dessutom beslutanderätt ifall lagen eller förvaltningsstadgan inte särskilt föreskriver om beslutanderätten i personalfrågor. Enligt tidigare nämnda föreskrifter hör beslutanderätten i ärendet till välfärdsområdesstyrelsens befogenheter.
Beslutsförslag
Välfärdsområdesstyrelsen beslutar fastställa rekryteringsprinciperna vid besättandet av välfärdsområdets tjänster och uppgifter enligt bilagan.
Beslut
Välfärdsområdesstyrelsen beslutade fastställa rekryteringsprinciperna vid besättandet av välfärdsområdets tjänster och uppgifter enligt bilagan med följande ändringar: I rekryteringsprinciperna görs förändringar enligt § 60, det vill säga att välfärdsområdesfullmäktige väljer sektordirektörerna utifrån ett offentligt ansökningsförfarande och för dem uppgörs direktörsavtal.
Mer information om beslutet ger välfärdsområdets förändringsledare Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.