Områdesstyrelsen, möte 27-04-2022

Protokollet är granskat

§ 58 Godkännande av datasäkerhets- och dataskyddspolicy

VAKEDno-2022-131

Beskrivning

Beredare av ärendet: jurist/välfärdsområdets dataskyddsombud Jenna Pajari

Enligt förvaltningsstadgan 1 kap. 8 § för Vanda och Kervo välfärdsområde ska vid ledningen av välfärdsområdet, riskhanteringen, förmansarbetet och organiseringen av sektorernas datasäkerhet och dataskydd beaktas datasäkerhet och vid hanteringen av personuppgifter beaktas dataskydd enligt gällande lagstiftning och myndighetsbestämmelser samt de interna bestämmelser och anvisningar som välfärdsområdesstyrelsen har fastställt för datasäkerhets- och dataskyddspolicyn.

EU:s allmänna dataskyddsförordning (2016/679) har tillämpats från och med 25.5.2018. En av de centrala principerna i dataskyddsförordningen är ett riskbaserat angreppssätt. Det är nödvändigt att i datasäkerhets- och dataskyddspolicyn ge anvisningar om förberedande åtgärder för datasäkerhets- och dataskyddsrisker. Datasäkerhets- och dataskyddspolicyn innehåller mål, principer, ansvarsområden och verksamhetssätt som styr Vanda och Kervo välfärdsområdes verksamhet vid hantering och skydd av information.

Målet med datasäkerhets- och dataskyddspolicyn är att garantera enhetlig praxis vid förverkligandet av datasäkerhet och dataskydd. Att sköta datasäkerheten och dataskyddet utgör en del av riskhanteringen på Vanda och Kervo välfärdsområde. Datasäkerhets- och dataskyddspolicyn är det viktigaste dokumentet som styr datasäkerheten och dataskyddet i organisationen. Datasäkerhets- och dataskyddspolicyn kompletterar välfärdsområdets allmänna datasäkerhets- och dataskyddsanvisningar samt sektorernas egna mera specifika anvisningar för datasäkerhet och dataskydd.

Datasäkerhets- och dataskyddspolicyn har beretts i samarbete med välfärdsområdets IKT-beredningsansvariga och dataskyddsombud.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar godkänna bifogade datasäkerhets- och dataskyddspolicy för Vanda och Kervo välfärdsområde.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt efter diskussion.

Mer information om beslutet ger välfärdsområdets förändringsledare Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.