Aluehallitus, kokous 18.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 94 Uudenmaan Vammaispalvelut Oy:n osakassopimuksen hyväksyminen

VAKEDno-2023-1113

Perustelut

Asian valmistelija: Tilakeskuspäällikkö Pasi Salo

Uudenmaan Vammaispalvelut Oy (jäljempänä yhtiö) on merkitty kaupparekisteriin 27.6.2002. Yhtiö on ollut 31.12.2022 saakka Eteva kuntayhtymän 100-prosenttisesti omistama. Voimassa olevan yhtiöjärjestyksen mukaan yhtiön toimialana on omistaa, hallita ja vuokrata vammaisten asumiseen ja palvelutoimintaan tarkoitettuja kiinteistöjä ja osakehuoneistoja sekä vuokrata niitä vammaisten asuin- ja palvelukäyttöön.

Hyvinvointialueuudistuksen johdosta Eteva kuntayhtymän omistamat Uudenmaan Vammaispalvelut Oy:n osakkeet siirtyivät voimaanpanolain 20 §:n mukaisesti hyvinvointialueille jäsenkuntien omistusosuuksien suhteessa. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen omistusosuudeksi tulee 16,00 %. Yhtiön omistuksen muututtua yhtiölle tulee hyväksyä uusi osakassopimus, jota koskeva luonnos on tämän päätösesityksen liitteenä.

Uuden osakassopimuksen laatimisen yhteydessä on valmisteltu uusi yhtiöjärjestys, johon on kirjattu yhtiön toiminnan tarkoituksesta ja tuottamista palveluista seuraavaa: ”Yhtiö omistaa ja hallinnoi kiinteistöjä sekä kiinteistöyhtiön osakkeita. Kiinteistöt sekä kiinteistöyhtiöiden omistamia tiloja on vuokrattu eri hyvinvointialueille.”

Solmittavan osakassopimuksen tarkoituksena on sopia Uudenmaan Vammaispalvelut Oy:n toiminnan järjestämisestä, taloudesta, hallinnosta, päätöksenteosta ja rahoituksesta sekä osakkaiden velvollisuuksista toisiinsa ja yhtiöön nähden. Osakassopimuksen osapuolina ovat Itä-Uudenmaan hyvinvointialue, Keski-Uudenmaan hyvinvointialue, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue, Kanta-Hämeen hyvinvointialue, Päijät-Hämeen hyvinvointialue sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialue.

Osakassopimuksessa sovitaan myös yhtiön rahoituksesta siten, että ”osakassopimuksen osapuolten lähtökohtana on, että yhtiön toiminta voidaan rahoittaa tulorahoituksella. Mikäli Yhtiö tarvitsee lisärahoitusta, pyritään se järjestämään rahoituslaitoksista normaalein ehdoin tarvittaessa yhtiön omin vakuuksin. Osapuolilla ei ole tämän Sopimuksen perusteella tai muutoinkaan velvollisuutta osallistua mahdollisiin yhtiön osakepääoman korotuksiin, optioiden merkintään, sijoittaa yhtiön omaan pääomaan varoja tai antaa yhtiölle lainaa tai yhtiön vastuiden puolesta takauksia tai vakuuksia. Sille ei ole kuitenkaan estettä, että osakas rahoittaa yhtiötä tai antaa takauksia yhtiön puolesta, mikäli näin erikseen sovitaan."

Lisäksi osakassopimuksessa sovitaan yhtiön vuokratilojen hinnoittelusta periaatteista seuraavasti: "Vuokrahinnoittelu perustuu niin sanotulle sijaintiperiaatteelle. Vuokrahintojen määrittelyperusteet muodostuvat kohdekohtaisista investoinneista, kohdekohtaisista rahoitusmenoista sekä lainojen lyhennyksistä ja ylläpitokustannuksista sekä riittävästä katteesta yleiskulujen kattamiseen. Kukin osakas vastaa tarvittaessa toimialueelleen sijaitsevien investointien rahoituksesta ja riittävistä takauksista. Vuokrasopimusten tarkemmat hinnoitteluehdot, kuten muutkin vuokrausehdot, sovitaan tarkemmin yhtiön ja osakkaiden välisissä vuokrasopimuksissa noudattaen yllä mainittuja pääperiaatteita siten, että vuokrasopimuksen ehdot, ml. hinnoittelu, ovat osakkaiden välillä yhdenmukaisia ja yhdenvertaisia."

Uudenmaan Vammaispalvelut Oy:n liikevaihto on ollut tilikauden 1.1.2022-31.12.2022 aikana noin 8,5 milj. euroa. Yhtiön taseen arvo 31.12.2022 on ollut 43,4 milj. euroa. Yhtiöllä on ollut pitkäaikaista vierasta pääomaa 30,4 milj. euroa.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on vuokrannut Uudenmaan Vammaispalvelut Oy:ltä lähes 100 asuinhuoneistoa, joiden vuosivuokrat ovat yhteensä noin 0,5 milj. euroa. Vantaan ja Keravan hyvinvointialue vuokraa asuntoja edelleen kehitysvammaisille.

Ehdotus

Aluehallitus päättää: 

  1. hyväksyä liitteenä olevan Uudenmaan Vammaispalvelut Oy:n osakassopimuksen; ja 
  2. valtuuttaa konsernipalveluiden toimialajohtajan allekirjoittamaan liitteenä olevan osakassopimuksen sekä hyväksymään siihen ennen allekirjoittamista mahdollisesti havaittavat tekniset ja vähäluonteiset korjaus- tai muutostarpeet.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti keskustelun jälkeen.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.