Områdesstyrelsen, möte 18-04-2023

Protokollet är granskat

§ 94 Godkännande av aktieägaravtalet för Uudenmaan Vammaispalvelut Oy

VAKEDno-2023-1113

Beskrivning

Ärendets beredare: Pasi Salo

Uudenmaan Vammaispalvelut Oy (nedan bolaget) infördes i handelsregistret 27.6.2002. Bolaget har fram till 31.12.2022 ägts till 100 procent av Eteva samkommun. Enligt den gällande bolagsordningen är bolagets bransch att äga, förvalta och hyra ut fastigheter och aktielägenheter avsedda för boende och service för personer med funktionsnedsättning och att hyra ut dessa för att användas för boende och service för personer med funktionsnedsättning.

Med anledning av välfärdsområdesreformen övergick Eteva samkommuns aktier i Uudenmaan Vammaispalvelut Oy enligt 20 § i införandelagen till välfärdsområdena proportionellt enligt ägarandelarna. Vanda och Kervo välfärdsområdes ägarandel är 16,00 procent. Efter att bolagets ägarförhållanden ändrats, måste ett nytt aktieägaravtal godkännas för bolaget, och ett utkast till ett sådant finns bifogat detta beslutsförslag.

I samband med upprättandet av det nya aktieägaravtalet har man förberett en ny bolagsordning, i vilket det står följande om syftet för bolagets verksamhet och tjänsterna som bolaget producerar: ”Bolaget äger och förvaltar fastigheter och aktier i fastighetsbolag. Fastigheter och lokaler som ägs av fastighetsbolagen har hyrts ut till olika välfärdsområden.”

Syftet för aktieägaravtalet som ska ingås är att komma överens om ordnandet av Uudenmaan Vammaispalvelut Oy:s verksamhet, bolagets ekonomi, förvaltning, beslutsfattande och finansiering samt om aktieägarnas skyldigheter gentemot varandra och bolaget. Parterna i aktieägaravtalet är Östra Nylands välfärdsområde, Mellersta Nylands välfärdsområde, Västra Nylands välfärdsområde, Egentliga Tavastlands välfärdsområde, Päijänne-Tavastlands välfärdsområde samt Vanda och Kervo välfärdsområde.

I aktieägaravtalet avtalas också följande om bolagets finansiering: ”parterna i aktieägaravtalet utgår från att bolagets verksamhet kan finansieras med inkomstfinansiering. Om bolaget behöver tilläggsfinansiering försöker man ordna detta från finansiella institut med normala villkor, vid behov med bolagets egna säkerheter. Parterna har inte baserat på detta avtal eller annars någon skyldighet att delta i eventuella höjningar av bolagets aktiekapital, tecknande av optioner, placera medel i bolagets egen kapital eller ge bolaget lån eller att ge säkerheter eller garantier för bolagets ansvar. Det finns dock inga hinder för att en aktieägare finansierar bolaget eller lämnar säkerheter å bolagets vägnar, om detta avtalas separat.”

I aktieägaravtalet avtalas dessutom följande om prissättningen av bolagets hyreslokaler: ”Hyressättningen grundar sig på den så kallade lägesprincipen. Grunderna för bestämning av hyrorna bildas av objektspecifika investeringar, objektspecifika finansiella utgifter samt amorteringar av lån och underhållskostnader samt av tillräcklig täckning för de allmänna kostnaderna. Varje aktieägare svarar vid behov för finansieringen av och tillräckliga säkerheter för investeringar i sin sektor. Närmare villkor för prissättningen av hyresavtal, liksom även de övriga villkoren för hyresförhållandet, avtalas närmare i hyresavtal mellan bolaget och aktieägarna med iakttagande av de ovan nämnda huvudprinciperna, så att villkoren för hyresavtalet, inkl. prissättning, är enhetliga och jämlika för alla aktieägare.”

Uudenmaan Vammaispalvelut Oy:s omsättning uppgick till ungefär 8,5 miljoner euro under räkenskapsperioden 1.1.2022–31.12.2022. Bolagets värde enligt balansräkningen uppgick till 43,4 miljoner euro per den 31.12.2022. Bolagets långfristiga främmande kapital uppgick till 30,4 miljoner euro.

Vanda och Kervo välfärdsområde har hyrt av Uudenmaan Vammaispalvelut Oy nästan 100 bostadslägenheter, vars sammanlagda årshyra uppgått till ungefär 0,5 miljoner euro. Vanda och Kervo välfärdsområde vidareupplåter bostäderna till personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att

1.       godkänna det bifogade aktieägaravtalet för Uudenmaan Vammaispalvelut Oy och att

2.       befullmäktiga sektordirektören för koncerntjänster att underteckna det bifogade aktieägaravtalet och att före undertecknandet godkänna eventuella korrigerings- eller ändringsbehov av teknisk karaktär eller ringa betydelse i det.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt efter diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.