Områdesstyrelsen, möte 18-04-2023

Protokollet är granskat

§ 95 Mellersta Nylands räddningsverks servicenät och sättet att genomföra investeringar

VAKEDno-2023-1510

Beskrivning

Ärendets beredare: Jussi Rahikainen och Pasi Salo

Välfärdsområdesstyrelsen föreslog på sitt sammanträde 8.11.2022 § 226 och välfärdsområdesfullmäktige godkände på sitt sammanträde 22.11.2022 § 91 Vanda och Kervo välfärdsområdes investeringsplan för 2023–2027 att föreslås för staten. I och med detta godkändes också räddningsverkets delplan enligt räddningsnämndens förslag 7.11.2022. Inrikesministeriet godkände delplanen för räddningsverket 9.12.2022 och finansministeriet godkände investeringsplanen för 2023–2027 5.12.2022.

I investeringsplanen behandlas två helheter i fråga om räddningsverkets brandstationer:

A.      Reparation av servicenätet åren 2023–2026

B.      Köp av befintliga brandstationer av kommuner eller kommunägda fastighetsbolag

Regionförvaltningsverket utfärdade 21.4.2021 till Mellersta Nylands räddningsverk ett föreläggande om reparationer för att åtgärda bristerna i räddningsverksamhetens aktionsberedskap. Regionförvaltningsverket i Södra Finland kommer att våren 2023 utfärda till Vanda och Kervo välfärdsområde ett föreläggande om reparationer med samma innehåll som i föreläggandet till Mellersta Nylands räddningsverk som lyder under Vanda stad 2021.

Enligt föreläggandet om reparationer ska det byggas fyra nya beredskapsstationer i Vanda före utgången av år 2026. Av de nya beredskapsstationerna kommer beredskapsstationen i Håkansböle att ersätta den nuvarande beredskapsstationen i Östra Haxböle och de övriga beredskapsstationerna ska byggas i Dickursby, Korso och Myrbacka. I investeringsplanen förberedde man sig på kostnader om sammanlagt 18,5 miljoner euro för dessa fyra beredskapsstationer.

Enligt 24 § i förvaltningsstadgan hör till räddningsnämndens befogenheter att besluta om

6. räddningsverkets investeringar och övriga utgifter med lång verkningstid enligt investeringsplanen,

7. räddningsverkets tjänsteupphandlingar och om att utlämna ett arbete på entreprenad i enlighet med Vanda och Kervo välfärdsområdesstyrelsens anvisningar.

Räddningsnämnden behandlar först, 26.4.2023, resultaten från konkurrensutsättningen av entreprenaden för Dickursby beredskapsstation som ska byggas.

I investeringsplanen för 2023–2027 godkändes en fullmakt att uppta lån för köp av fem befintliga brandstationer från kommunerna eller kommunägda fastighetsbolag. Dessa fem brandstationer; Vandaforsen, Havukoski, Kervo–Tusby, Träskända och Hyvinge har byggts eller totalrenoverats åren 2009–2016 och är belägna på strategiskt viktiga platser. I investeringsplanen reserverades för köp av dessa 43,1 miljoner euro, för vilket man även fick den godkända fullmakten att uppta lån. Även om genomförandet av de nya beredskapsstationerna har schemalagts för olika år, bildar ändå byggandet av dem i själva verket en projekthelhet, med vilken man svarar på regionförvaltningsverkets föreläggande om reparationer enligt ovan. Finansieringen för dessa kommer att ordnas under 2023.

Om eventuell upphandling av dessa brandstationer förhandlas med kommunerna utifrån så kallade AKA-värderingar gjorda av auktoriserade fastighetsvärderare. Inför själva fastighetsvärderingen görs en konditionsbedömning av byggnaden och nödvändiga konditionsundersökningar, så att även byggnadens tekniska skick och reparationsskuldens storlek kan beaktas vid fastighetsvärderingen.

Om man skulle fatta beslut om att skaffa alla ovan nämnde fem brandstationer, skulle i och med detta också uppskattningsvis 2 miljoner euro i kapitalhyror per år utebli. Genom köpet kan välfärdsområdet sänka sina driftsekonomiutgifter och på detta sätt förbättra sitt årsbidrag. Dessutom skulle välfärdsområdet kunna trygga möjligheterna att ordna räddningsverkets tjänster på optimala platser även i framtiden.

De ovan nämnda brandstationerna ägs av Vanda, Kervo, Tusby samt Hyvinge och Träskända kommuner. Om Vanda stad eller de övriga kommunerna indikerar att de kan sälja dessa brandstationer till välfärdsområdet lämnas inledandet av förhandlingarna om köpet till välfärdsområdesstyrelsen för beslut. Om samsyn uppnås under förhandlingarna fattar välfärdsområdets räddningsnämnd ett beslut enligt 24 § i förvaltningsstadgan om upphandling av en eller flera brandstationer, inom ramen för välfärdsområdets godkända investeringsplan. Tidsplanen för eventuella förhandlingar om köpet beror på Vanda stad och de övriga kommunerna, men om förhandlingarna blir till kommer de sannolikt att infalla under senvåren eller förhösten 2023.

I samband med beredningen bedömdes alternativa sätt att finansiera byggandet av nya beredskapsstationer och eventuella köp av befintliga brandstationer. Alternativet för en investering i välfärdsområdets egen balansräkning var genomförandet som hyresprojekt. I hyresprojekt är påverkansmöjligheterna under planerings- och entreprenadtiden samt avtalsperioden begränsade och dessutom är de finansiella kostnaderna högre. Å andra sidan, även om det är entreprenören och hyresvärden som tar riskerna som är förknippade med byggentreprenaden och ägandet, räknas dessa med i priset enligt hyresavtalen. För närvarande är volatiliteten på finansmarknaden exceptionellt hög och räntorna förknippade med avsevärda osäkerheter. Med tanke på riskhanteringen ger byggandet i välfärdsområdets egen balansräkning välfärdsområdet större rörelsemarginal i framtiden även i fråga om arrangemangen för ägandet av fastigheter och finansieringen.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att

  1. anteckna för kännedom byggandet av fyra beredskapsstationer för att åtgärda bristerna inom räddningsverksamhetens aktionsberedskap,
  2. investeringarna i Mellersta Nylands räddningsverks fyra nya beredskapsstationer ska genomföras genom byggande i välfärdsområdets egen balansräkning,
  3. befintliga brandstationer som eventuellt skaffas från kommunerna eller deras fastighetsbolag ska i princip skaffas till välfärdsområdets egen balansräkning.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion. 

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.