Områdesstyrelsen, möte 18-04-2023

Protokollet är granskat

§ 99 Svar på fullmäktigemotionen gällande ordnande av permanent uppsökande äldrearbete inom Vanda och Kervo välfärdsområde

VAKEDno-2022-67

Beskrivning

Ärendets beredare: Minna Lahnalampi-Lahtinen

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 30.8.2022 § 78 lämnades Marjo Vackers, Pia Lohikoskis och Laura Tulikorpis fullmäktigemotion "Ordnande av permanent uppsökande äldrearbete inom Vanda och Kervo välfärdsområde". Fullmäktigemotionen har undertecknats av 30 välfärdsområdesledamöter. Fullmäktigemotionen hade följande lydelse:

"Tidigare genomfördes i Vanda uppsökande äldrearbete åtminstone i projektform tills 2021. I Kervo verkar en arbetsgrupp för äldrearbete, i vilket tillhör vid sidan av representanter för Kervo stads äldreservice även olika aktörer inom den tredje sektorn.

Välfärdsområdet borde säkra att organisationssamarbete och stöd för organisationer fortsätter. Målet är att nå äldre som på ett eller annat sätt har lämnats utanför olika nätverk eller service.

Det aktuella läget vad gäller vår åldrande befolkning är oroväckande, och allt möjligt stöd som de kan erbjudas ska utredas. Vad gäller uppsökande äldrearbete ska det vara av hög prioritet att förutse och med sådan permanent verksamhet reagera på sådana utmanande situationer redan i god tid. Alltför många äldre personer tillhör ett så kallat ”tyst folk”. För dem skulle servicen som uppsökande äldrearbete erbjuder vara särskilt viktigt.

Var och en har rätt till värdigt åldrande

Vi som undertecknat motionen föreslår att Vanda och Kervo välfärdsområde utreder servicen i fråga och kartlägger lösningar för permanent verksamhet redan före övergången till Vanda och Kervo välfärdsområde

Vi preciserar att servicen skulle integreras som en del av Vanda och Kervo välfärdsområde Välfärdsområdet skulle ha ansvaret för uppföljningen och ordnandet av servicen, trots att tjänsteproducenten skulle ha aktörer inom tredje sektorn som partners."

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade på sitt sammanträde 30.8.2022 § 78 att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och skicka den vidare för beredning till sektordirektören för äldreservice.

Motionen lämnades in redan 2022, men den besvaras först nu på grund av inledandet av välfärdsområdets verksamhet. Svaret har formulerats utifrån den aktuella situationen. Enligt välfärdsområdets förvaltningsstadga som var i kraft 2022 tillämpades under 2022 inte tidsfristen om sex månader på svaren på fullmäktigemotioner, varför svaret på motionen tas upp för beslutsfattande nu.

Svar på fullmäktigemotionen:

Det uppsökande äldrearbetet har utvecklats i Vanda inom projektet Kiinnekohtia i programmet för positiv särbehandling och dess fortsättningsprojekt. Som stöd för bedömningen av projektets effekter utarbetades 2021 ett forskningsbaserat utvecklingsarbete för högre yrkeshögskoleexamen, Etsivällä vanhustyöllä syrjäytymistä vastaan – keskiössä ikäihmisen toimijuus. Enligt utredningen hade det uppsökande äldrearbetet som gjordes på individnivå positiva effekter för stärkandet av klienternas agentskap. Temaintervjuerna med klienterna och verkstäderna för arbetstagarna genererade information om tjänstens positiva effekter och rekommendationer om inriktning av tjänsten för att förebygga marginalisering.   

Enligt kvalitetsrekommendationen och det nationella åldersprogrammet är det viktigt att satsa på förebyggande åtgärder. I studier om ensamhet och marginalisering finns ingen enskild modell som passar alla, utan de individuella erfarenheterna och behoven är olika. Det är därför viktigt att hitta dem som behöver stöd och kartlägga de individuella situationerna. Klienthandledningen och Seniorrådgivningen i Vanda och Kervo välfärdsområde ansvarar för rådgivning utan tröskel och för individuell och omfattande kartläggning av servicebehoven. Ett viktigt delområde i verksamheten är samarbetet i sektorsövergripande nätverk som gör det möjligt att hitta dem som behöver stöd och ge dem stöd. Städernas och välfärdsområdenas välfärdsplaner som är under arbete grundar sig på aktuell information om behoven i olika områden och hos olika åldersgrupper. 

I välfärdsområdet har man identifierat behovet av att vidareutveckla det uppsökande och upphittande äldrearbetet. Det är viktigt att identifiera de äldre som behöver hjälp och att inleda förebyggande verksamhet som ges i ett tidigt skede. Detta arbete vill välfärdsområdet främja i samarbete med Vanda och Kervo städer samt organisationsaktörer i området. Upplevelsen av ensamhet bland äldre har kartlagts i flera utredningar och undersökningar de senaste åren.

I den första etappen av projektet Kiinnekohtia i programmet för positiv särbehandling främjades den gemenskapliga verksamheten vid de tre seniorhusen i Vanda, och denna verksamhet fortgår fortfarande som permanent verksamhet. I seniorhusen bor mindre bemedlade äldre personer som har olika slags utmaningar med livshanteringen. Deras vardag stöds och ensamhet lindras genom ett partnerskap med Yhteinen pöytä-nätverket och Porinapiiri-verksamhet som stöder gemenskapsboende. I Vanda startades i Håkansböle, Björkby och Mårtensdal PILKE-grupper för äldre missbrukare, vars verksamhet fortsätter. Gruppen stöder deltagarna i ett rusmedelsfritt liv genom att ordna meningsfulla aktiviteter. 

I Kervo har det uppsökande äldrearbetet genomförts i ett omfattande samarbetsnätverk där äldrerådet, den tredje sektorn och stadens aktörer ingår. Nätverket har haft möjlighet att nå sådana äldre som annars inte är synliga. Ett viktigt element är OmaisOiva-kioskerna, som är lättillgängligt placerade på ställen där människor vistas, till exempel i köpcenter, så att det är enkelt att komma in för råd. Detta viktiga nätverkssamarbete fortsätter också i välfärdsområdet.

I Vanda och Kervo välfärdsområde pågår en satsning under 2023–2025 som omfattar flera olika åtgärder för att utveckla det uppsökande och upphittande äldrearbetet och integrera det i den permanenta verksamheten. Man håller på att starta ett projekt och ett samarbetsprogram som ska ta itu med utmaningen. I välfärdsområdets välfärdsberättelse och välfärdsplan som bereds framhävs dessutom sambandet mellan främjandet av hälsa, välfärd och säkerhet och välfärdsområdets strategi. Arbetet för främjande av hälsa och välfärd går ut på att minska skillnader i hälsa och välfärd mellan olika befolkningsgrupper, upprätthålla och förbättra hälsa, välfärd, delaktighet samt arbets- och funktionsförmåga och att förebygga bland annat psykisk ohälsa, skador orsakade av missbruk, sjukdomar, olyckor, bristande delaktighet och marginalisering. I välfärdsområdets strategi är särskilt aspekterna Vi stärker välfärd och säkerhet samt Vi verkar tillsammans starkt kopplade till främjandet av hälsa och välfärd. Främjandet av hälsa och välfärd är också starkt länkat till välfärdsområdets delaktighetsprogram. Enligt strategin stöds äldre personers funktionsförmåga och förbättras deras livskvalitet genom att ordna individuella, förutseende och förebyggande tjänster. Som ett viktigt mål har man lyft fram förbättrandet av tillgången till tjänster för de invånare som har det sämst ställt och förmågan att bättre identifiera de klienter som behöver mycket tjänster. 

Inom äldreservicen försöker vi uppnå målen enligt strategin med hjälp av Vanda och Kervo välfärdsområdes projekt VaKeHyva – Hyvät palvelut enligt Finlands program för hållbar tillväxt. Projektet syftar till att stöda äldre personers boende i hemmet genom att rikta in tjänster utifrån ett proaktivt arbetssätt och genom att förtydliga välfärdsområdets helhet av tjänster för äldre som produceras i hemmet och knyta dessa på ett naturligt sätt till hela serviceutbudet inom social- och hälsovården. Äldre personer får bättre tillgång till tjänster i rätt tid när dolda stödbehov och problem identifieras med hjälp av förebyggande insatser i tidigt skede, och social- och hälsovårdens tjänster gör det möjligt att bo hemma med god funktionsförmåga. Projektet Hyvä Ikä kommer att ta fram en modell för seniorverksamhet som gör det enklare att ta kontakt när det uppstår oro och med hjälp av vilken äldre personer kan nås proaktivt. I projektet bedrivs ett samarbete med organisationer, frivilliga, städernas basservice (t.ex. kultur- och idrottstjänster) samt välfärdsområdet för att fortsätta och vidareutveckla de verksamhetsmodeller som används i arbetet enligt modellen för positiv särbehandling och i det uppsökande äldrearbetet så att dessa kan inkluderas i utbudet inom äldreservicen.

Parallellt med detta utvecklingsarbete som gäller hela välfärdsområdet startar i Havukoski och Myrbacka våren 2023 ett program som finansieras av Päivikki och Sakari Sohlbergs stiftelse. I programmet skapas en servicehelhet som fungerar som ett nätverk och en modell med vilken man kan tillhandahålla mångsidigt, snabbt och rättidigt stöd. Programmet genomförs genom fem arbetspaket som producerar innehåll för uppgifterna enligt finansieringsprogrammet. Arbetspaketen är hjälp med det digitala, stöd i vardagen, psykiskt välbefinnande, stöd för föräldraskapet samt psykiskt välbefinnande hos äldre. Finansiering har beviljats till verkningsfulla och mätbara åtgärder, och syftet är att främja, vidareutveckla och utvidga bästa verksamhetsmodeller som redan används. Målet för arbetspaketet för stöd för psykiskt välbefinnande hos äldre är att hitta äldre i utsatt ställning genom ett nätverkssamarbete med hemvården i området, gerontologiskt socialarbete och yrkesutbildade personer som arbetar med bedömning av servicebehovet. Det uppsökande äldrearbetet träffar den äldre personen under 1–6 månaders tid och stöder klienten enligt klientens behov och mål att hitta samtalshjälp, delta i gruppverksamhet eller få en frivillig stödperson. I programmet producerar Diakonissanstalten och HelsingforsMissionen uppsökande äldrearbete, tjänsten Seniorhållplatsen och tjänsten med stödpersoner. De utvecklar verksamheten tillsammans med äldreservicen och olika aktörer i områdena.

Baserat på informationen som fåtts från utredningar och studier som redan gjorts har man alltså satt in flera olika åtgärder i välfärdsområdet, men vilka man försöker svara på denna fullmäktigemotion för att på så sätt integrera verksamhetsmodellen för uppsökande äldrearbete i välfärdsområdes permanenta verksamhet.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen föreslår för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige antecknar den mottagna utredningen för kännedom som svar på fullmäktigemotionen och konstaterar fullmäktigemotionen vara slutbehandlad.

Beslut

Till beskrivningsdelen fastställdes ett tillägg: ”Motionen lämnades in redan 2022, men den besvaras först nu på grund av inledandet av välfärdsområdets verksamhet. Svaret har formulerats utifrån den aktuella situationen. Enligt välfärdsområdets förvaltningsstadga som var i kraft 2022 tillämpades under 2022 inte tidsfristen om sex månader på svaren på fullmäktigemotioner, varför svaret på motionen tas upp för beslutsfattande nu.”  ​​​​​​

Beslutsförslaget godkändes enhälligt efter diskussionen.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.