Områdesstyrelsen, möte 18-04-2023

Protokollet är granskat

§ 103 Svar på fullmäktigemotionen gällande inkludering av specialungdomsarbetet som en del av bedömningen av barnskyddets servicebehov

VAKEDno-2022-67

Beskrivning

Ärendets beredare: specialsakkunnig Marjukka Laakso 

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 20.12.2022 § 144 lämnades Gashaw Kaisa Bibanis fullmäktigemotion ”Specialungdomsarbetet som en del av bedömningen av barnskyddets servicebehov”. Fullmäktigemotionen har undertecknats av 18 välfärdsområdesledamöter. Fullmäktigemotionen hade följande lydelse:

”Välfärdsområdet gör ett aktivt, gemensamt och multiprofessionellt arbete för att främja ungas välbefinnande samt förebygga ungdomsbrottsligheten tillsammans med både Vanda och Kervo städer som organisationer och myndigheter.

På grund av de ungas ökade utmaningar bör ungdomsarbetets betydelse betonas ytterligare som en del av bedömningen av servicebehovet, så att man redan i bedömningsfasen kan få en övergripande bild av den ungas situation. Startpunkten för ungdomsarbetet är bedömningen av den ungas livsmiljö och med den förstärkningen av den unges aktörskap både i individ- som gruppsituationer. Specialungdomsarbetaren bör alltså arbeta som socialarbetarens arbetspar i bedömningen av servicebehovet och utvecklandet av en multiprofessionell verksamhet samt förebygga så att den unge inte hamnar i kris.

Grunder för motionen:

  • Få den ungas kontakt som stöd, om det uppstår svårigheter i socialarbetet
  • Funktionsmodell som skapas av omgivningen
  • Att öka växelverkan och samarbete enligt den ungas intresse
  • Ungdomsarbetet för med sig ett annorlunda närmande, som kan utnyttjas mer systematiskt, så att man får det bästa resultatet för den unga
  • I ungdomsarbetet där man känner den unga sedan tidigare, är det lättare att få en uppfattning om den ungas helhetssituation (styrkor, resurser, intressen, omgivning, vänkrets)”

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade på sitt sammanträde 17.1.2023 § 17 att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och skicka den vidare för beredning till sektordirektören för tjänster för barn, unga och familjer senast 20.6.2023. 

Motionen lämnades in redan 2022, men den besvaras först nu på grund av inledandet av välfärdsområdets verksamhet. Svaret har formulerats utifrån den aktuella situationen. Enligt välfärdsområdets förvaltningsstadga som var i kraft 2022 tillämpades under 2022 inte tidsfristen på sex månader på svaren på fullmäktigemotioner, varför svaret på motionen tas upp för beslutsfattande nu.

Svar på fullmäktigemotionen: 

Sektorn för tjänster för barn, unga och familjer har i uppgift att främja välbefinnandet för barn, unga och familjer i välfärdsområdet genom att ordna lagstadgade förebyggande, stöttande och korrigerande social- och hälsovårdstjänster. Sektorn är indelad i serviceområdena för förebyggande tjänster för familjer, tjänster som stöder familjer och specialtjänster för familjer. Serviceområdet för tjänster som stöder familjer producerar stödtjänster inom hälso- och sjukvården för barnfamiljer och unga i Vanda och Kervo välfärdsområde. Bedömning av servicebehovet enligt 36 § i socialvårdslagen görs i Vanda och Kervo välfärdsområde vid enheten för bedömning av servicebehovet och familjesocialarbete. 

För bedömningen av servicebehovet svarar en sådan yrkesutbildad person inom socialvården enligt 3 § i lagen om yrkesutbildade personer inom socialvården (817/2015) som är ändamålsenlig för bedömningen, om inte något annat föreskrivs någon annanstans i lag. För bedömningen av servicebehovet hos barn som behöver särskilt stöd och andra personer som behöver särskilt stöd svarar en socialarbetare i tjänsteförhållande (22.4.2016/292). 

Bedömningen görs i den omfattning som klientens livssituation kräver i samarbete med klienten och vid behov med klientens anhöriga och närstående samt andra aktörer  (socialvårdslagen § 36). En specialungdomsarbetare kan involveras i utarbetandet av bedömningen av servicebehovet, om den yrkeskunniga person inom socialvården som ansvarar för bedömningen av servicebehovet eller den unga eller hens familj anser att det finns behov av detta och man anser att specialungdomsarbetaren är en väsentlig del av barnets eller den ungas aktuella uppväxtmiljö och arbetet anses ha särskild inverkan på barnets eller den ungas liv. 

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen föreslår för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige antecknar den mottagna utredningen för kännedom som svar på fullmäktigemotionen och konstaterar fullmäktigemotionen vara slutbehandlad.

Beslut

Till beskrivningsdelen fastställdes ett tillägg: ”Motionen lämnades in redan 2022, men den besvaras först nu på grund av inledandet av välfärdsområdets verksamhet. Svaret har formulerats utifrån den aktuella situationen. Enligt välfärdsområdets förvaltningsstadga som var i kraft 2022 tillämpades under 2022 inte tidsfristen om sex månader på svaren på fullmäktigemotioner, varför svaret på motionen tas upp för beslutsfattande nu.”  ​​​​​​

Beslutsförslaget godkändes enhälligt efter diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.