Områdesstyrelsen, möte 18-04-2023

Protokollet är granskat

§ 96 Svar på fullmäktigemotionen gällande inkludering av kulturellt välbefinnande som en del av välfärdsområdets social- och hälsovårdstjänster

VAKEDno-2022-67

Tidigare behandling

Beskrivning

Ärendet berett av: strategiexpert Christa Salovaara och chef för strategiberedning Marianne Juosila

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde den 19.4.2022 § 44 överlämnade Reija Friman fullmäktigemotionen ”Kulturellt välbefinnande som en del av social- och hälsovårdstjänster”. Fullmäktigemotionen har undertecknats av 21 välfärdsområdesfullmäktige. Fullmäktigemotionen lyder på följande sätt:

”Kultur och konst har visat sig ha många effekter på människors välbefinnande och hälsa. Vi, som undertecknat motionen, föreslår att Vanda och Kervo välfärdsområde börjar utveckla det kulturella välbefinnandet som en del av social- och hälsovårdstjänsterna och främjandet av välbefinnande och hälsa.

Konst- och kulturbaserade välbefinnandetjänster, det vill säga kulturellt välbefinnande, har identifierats som en viktig del av välfärdsekonomin, vilket skapar möjligheter att öka det hållbara välbefinnandet och den ekonomiska tillväxten på samma gång.

Världshälsoorganisationen (WHO) har publicerat en rapport om konstens och kulturens hälsoeffekter. Enligt rapporten kan konsten stödja vård och omsorg, hjälpa till att hantera sjukdomar och förebygga hälsoproblem. Att delta i konst har visat sig minska risken för att utveckla bland annat demens och depression. Konsten har terapeutisk kraft. Till exempel har musik visat sig minska symtomen på psykotiska tillstånd hos personer som lider av psykos. Man har även fått starka vetenskapligt bevis genom att exempelvis spela musik på sjukhus före operationer, inkludera konstaktiviteter i vardagen för personer som lider av minnesstörningar och ta i bruk samhällskonstprogram för att stödja mental hälsa.

WHO rekommenderar användning av konst och kultur som en del av hälsovården. I välfärdsområdet skulle rekommendationen stödjas av till exempel införandet av kulturrecept eller kulturremisser.

Man bör aktivt främja allmänhetens medvetenhet om de potentiella hälsofördelarna med att delta i konstnärliga aktiviteter. Det är viktigt att tillgången och tillgängligheten till mångsidiga konst- och kulturtjänster som en del av social- och hälsovården tryggas för alla befolknings- och åldersgrupper, särskilt minoriteter.

Vi föreslår att kulturellt välbefinnande inkluderas som en del av välfärdsområdets strategi. Dessutom föreslår vi att välfärdsområdet börjar utreda hur kulturellt välbefinnande bäst kan etableras som en del av social- och hälsovårdssystemet.

Källor:

WHO: What is the role of the arts in improving health and well-being? A scoping review (2019)”

Områdesstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde den 18.5.2022 § 84 att anteckna för kännedom fullmäktigemotionen och vidarebefordra den till chefen för strategiberedning samt HYTE-experten för beredning.

Svar på fullmäktigemotionen:

I motionen konstaterar man att kultur och konst har visat sig ha många positiva effekter på människors välbefinnande och hälsa. I motionen föreslår man att Vanda och Kervo välfärdsområde börjar utveckla det kulturella välbefinnandet som en del av social- och hälsovårdstjänsterna och främjandet av välbefinnande och hälsa.

Man föreslår också att:

  • kulturellt välbefinnande ingår som en del av välfärdsområdets strategi och att
  • välfärdsområdet börjar utreda hur kulturellt välbefinnande bäst kan etableras som en del av social- och hälsovårdssystemet.

Som man konstaterade i motionen, kan deltagande i konst- och kulturverksamhet som både upplevare av konst och konstnär främja välbefinnande och hälsa samt stödja funktionsförmågan, arbetsförmågan och delaktigheten. Det är också viktigt att stödja tillgången till konstnärliga och kulturella upplevelser för personer med begränsade möjligheter att delta självständigt. I till exempel Vandas äldre- och handikappomsorg har man redan länge samarbetat med flera olika aktörer inom konst- och kulturbranschen och med stadens kulturella verksamheter. Som en del av utvecklingsprojektet HyväPerhekeskus håller beredningen av välfärdsområdet på att lansera TempoFamily-modellen, som pilottestas på öppna mötesplatser och vars syfte är att stödja hela familjens välbefinnande genom en gemensam musikhobby. På hälsotjänsternas webbplats vägleds klienterna att främja sin egen hälsa bland annat genom kultur och konst. Ett aktivt samarbete med konst- och kulturverksamheten anses också viktigt i Vanda och Kervo välfärdsområde.

För att främja välbefinnande och hälsa hos invånarna i Vanda och Kervo och säkerställa smidiga servicekedjor krävs aktivt samarbete med andra aktörer i området. I utkastet till välfärdsområdets strategi konstateras att bland annat organisationer, församlingar och företag är viktiga samarbetspartner som kompletterar regionens serviceutbud. Samarbete och gemensam utveckling av verksamheten är nödvändigt för att svara på kundernas olika behov, bland annat för att stärka det kulturella välbefinnandet som en del av metoderna för främjande av hälsa och välbefinnande.

Välfärdsområdet ska utarbeta en välfärdsberättelse och en välfärdsplan en gång per fullmäktigeperiod till välfärdsområdesfullmäktige och årligen redovisa invånarnas välbefinnande och hälsa, faktorer som påverkar dem och de åtgärder som vidtas till välfärdsområdesfullmäktige. Välfärdsberättelsen och -planen utarbetas i samarbete med kommunerna i området. Den första välfärdsplanen för Vanda och Kervo välfärdsområde utarbetas våren 2023.

I Vandas stads strategi konstateras att kulturellt välbefinnande är en del av det övergripande främjandet av välbefinnande. I Kervos stads strategi betonas också kulturens betydelse. Kulturellt välbefinnande är en del av den förvaltningsövergripande helheten för främjande av välbefinnande och hälsa, och det beaktas i beredningen av den regionala välfärdsplanen.

Beslutsförslag

Områdesstyrelsen beslutar att lägga fram för välfärdsområdesfullmäktige, att välfärdsområdesfullmäktige tar del av utredningen som inkommit som svar på fullmäktigemotionen och förklarar fullmäktigemotionen slutbehandlad.

Beslut

Beslutsförslaget antogs enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen föreslår för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige antecknar den mottagna utredningen för kännedom som svar på fullmäktigemotionen och konstaterar fullmäktigemotionen vara slutbehandlad.

Beskrivning

Ärendets beredare: Elina Eeva

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 19.4.2022 § 44 lämnades Reija Frimans fullmäktigemotion ”Kulturellt välbefinnande som en del av social- och hälsovårdstjänsterna”. 21 välfärdsområdesledamöter har undertecknat fullmäktigemotionen. Fullmäktigemotionen löd enligt följande:

”Det har konstaterats att kultur och konst på många sätt främjar människans välbefinnande och hälsa. Vi som undertecknat motionen föreslår att Vanda och Kervo välfärdsområde börjar utveckla kulturellt välbefinnande som en del av social- och hälsovårdstjänsterna och främjandet av välbefinnande och hälsa. 

Välbefinnandetjänster som bottnar i konst och kultur, dvs. kulturellt välbefinnande, har konstaterats vara en viktig del av välfärdsekonomin, som samtidigt skapar möjligheter att öka hållbart välbefinnande och den ekonomiska tillväxten.  

Världshälsoorganisationen WHO har publicerat en rapport om konstens och kulturens hälsoeffekter. Enligt rapporten kan konsten stödja vården och omsorgen, hjälpa människor att klara av sjukdomar och förebygga hälsoproblem. Det har konstaterats bland annat att deltagande i konstnärliga aktiviteter minskar risken för att utveckla demens och depression. Konst har terapeutiska krafter: till exempel har det observerats att musik kan förkorta psykotiska symptom hos patienter med psykos. Det finns forskningsresultat som tydligt bevisar nyttan av att använda musik före operationsingrepp och av att inkludera konstnärlig verksamhet i vardagen hos personer som lider av minnesstörningar samt att stödja den psykiska hälsan genom att förverkliga samhörighetsskapande konstprogram.

WHO rekommenderar att man utnyttjar konst och kultur som en del av hälsovården. Rekommendationen skulle stödjas på välfärdsområdet till exempel genom att man börjar använda kulturrecept eller kulturremisser. 

Det är skäl att aktivt främja den allmänna kunskapen om den potentiella nyttan för hälsan som deltagande i konst för med sig. Det är viktigt att vi kan garantera tillgången och tillgängligheten till mångsidiga konst- och kulturtjänster som en del av social- och hälsovården för alla befolknings- och åldersgrupper, särskilt för minoriteter. 

Vi föreslår att kulturellt välbefinnande inkluderas som en del i välfärdsområdesstrategin. Dessutom föreslår vi att välfärdsområdet börjar utreda på vilka sätt vi bäst kan etablera kulturellt välbefinnande som en del av social- och hälsovårdssystemet. 

Källor:  
WHO: What is the role of the arts in improving health and well-being? A scoping review (2019)"

Svar på fullmäktigemotionen:

Kulturell välfärd har identifierats som en viktig del av Vanda och Kervo välfärdsområdes första välfärdsområdesstrategi som välfärdsområdesfullmäktige godkände på sitt sammanträde 22.11.2022 § 94. I strategin konstateras att välfärdsområdet identifierar kulturens betydelse i främjandet av hälsa och välfärd och att samarbetet med olika konst- och kulturaktörer kommer att fortsätta.  I välfärdsområdets budget för 2023 konstateras att nämnden för närdemokrati och delaktighet utarbetar en plan för välfärdsområdets arbete för kulturell välfärd och ett förslag till åtgärder som sätts in för att främja arbetet för den kulturella välfärden i välfärdsområdet. I arbetet för kulturell välfärd bedrivs ett aktivt samarbete med Vanda och Kervo städer samt organisationer och andra intressentgrupper.

Vanda och Kervo välfärdsområdes första omfattande regionala välfärdsberättelse och -plan kommer att utarbetas under 2023. I plandelen ingår också välfärdsplaner för olika åldersgrupper (barn och unga, personer i arbetsför ålder, äldre). Välfärdsområdet anser det vara ändamålsenligt att den kulturella välfärden granskas som en del av den omfattande välfärdsplanen. Av denna anledning anvisas de åldersgruppsspecifika arbetsgrupperna att studera den kulturella välfärden i synnerhet när man fastställer åtgärderna. Den kulturella välfärden bör granskas mångsidigt i de åldersgruppsspecifika planerna så att de konkreta metoderna också förs till den dagliga vårdkulturen och de fysiska vårdmiljöerna.

Den kulturella välfärden har identifierats ingå i metodurvalet för välfärdsfrämjande verksamhet inom social- och hälsovården, och den genomförs i välfärdsområdet redan nu. Exempelvis har klienterna inom äldreservicen möjlighet att få stöd av kulturlotsarna och nöje av växlande konstutställningar i boendeenheterna som arrangeras av kulturtjänsterna. För invånarna har det även ordnats olika slags musik- och teaterföreställningar i samarbete med städer och organisationsaktörer. Inom sektorn för barn, unga och familjer har man haft ett omfattande samarbete med musikinstitutets Tempo-orkester och för närvarande pågår i välfärdsområdet ett pilotprojekt med modellen TempoFamily där målet är att ge stöd för hela familjens välbefinnande genom en gemensam musikhobby. I vuxensocialarbetets och funktionshinderservicens egna enheter för boendeservice samt till tillämpliga delar inom socialt arbete försöker man ordna klienterna möjlighet att ta del av rekreation och kultur i form av bland annat utflykter och museibesök.

Betydelsen av kultur har beaktats på olika sätt även inom välfärdsområdets lokallösningar. Exempelvis har Katrinesjukhuset ett samarbete med Vanda konstmuseum Artsi. Konst från Artsi finns utplacerad i sjukhusets olika enheter.  I sjukhusets aula finns dessutom ett bibliotek för patienterna, som upprätthålls med frivilliga krafter. I sjukhuset genomfördes med hjälp av arvsmedel det tvååriga projektet ”välbefinnande från naturen”, där lokalerna fick stora fototapetväggar med naturmotiv och uteplatserna (atriumgårdar ´och inglasade balkonger) planteringar.

Samarbetet med olika kulturaktörer och arbetssättet som beaktar kulturen kommer att fortsätta och stärkas ytterligare i Vanda och Kervo välfärdsområde. Konst och kultur i olika former kan producera olika typer av välbefinnande och på så sätt även bidra till vården och förebyggandet av sjukdomar (WHO 2019).

Kulturell välfärd syns starkt också i välfärdsområdets utvecklingsarbete, där man i anslutning till HyväHyte-spetsprojektet för utvecklingen enligt Finlands program för hållbar tillväxt skapar ett servicekoncept, som hjälper välfärdsområdets invånare och utsatta klientgrupper att bättre hitta välfärdsområdets, kommunernas och de tredje sektorns tjänster som främjar hälsa och välfärd, såsom kultur-, natur- och idrottstjänster och gemenskaplig verksamhet.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar föreslår för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige antecknar den mottagna utredningen för kännedom som svar på fullmäktigemotionen och konstaterar fullmäktigemotionen vara slutbehandlad.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt efter diskussionen.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.