Beskrivning
Ärendets beredare: Specialsakkunnig Marjukka Laakso
Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 20.12.2022 § 114 lämnades Marjo Vackers fullmäktigemotion "Psykiatriska sjukskötartjänster som en del av Vanda och Kervo välfärdsområdets elevvård i grundskolorna". Fullmäktigemotionen har undertecknats av 27 välfärdsområdesledamöter. Fullmäktigemotionen hade följande lydelse:
Vi undertecknade ledamöter föreslår följande:
Enligt statistik från Institutet för hälsa och välfärd lider upp till vart fjärde barn och ungdom av mentala problem. För vissa elever är problemen så svåra, att de inte kan gå i skolan. Covid-19 pandemin har ökat dessa problem till en mer oroväckande nivå än tidigare och den nuvarande globala världssituationen skapar ytterligare utmaningar.
Tjänsten som genomförs som en lågtröskeltjänst utan tidsbokning bör fås dit barn och unga finns, till skolorna. Situationerna i skolorna är mycket belastade för elevvården och oftast behövs även tidsbokning för mötet. Med den här psykiatriska sjukskötarmodellen skulle vi möjliggöra en tröskelfri tjänst som förebygger barn och ungas mentala hälsa och möter akuta situationer. Framför allt nu när det finns utmaningar nationellt i tillgången till psykologer och kuratorer, skulle det verkligen finnas ett behov av det här arrangemanget.
Tillgången till hjälp ska finnas inom räckhåll och det ska vara möjligt att söka hjälp utan att man väcker uppmärksamhet. Alla har inte en människa som man kan prata med eller en plats där man kan prata. Det kan vara skrämmande att prata om svåra saker. Sedan tidigare känner vi till de belastade mentalvårdstjänsterna, som vi inte kan svara på inom det önskade tidsfönstret. I synnerhet svårigheten att få tider eller att det drar ut på tiden ökar barns och ungas frustration. Detta för med sig en brist på förtroende och det finns fortfarande en ovisshet kring hur man får tillgång till tjänsterna, även om medvetenheten om den mentala hälsan har ökat.
När man i samhället satsar på generationen som växer upp, kan man bidra till att de får möjlighet till en sund och hälsosam bas för livet även för den mentala hälsan. När vi även satsar på förebyggandet av barns och ungas mentala hälsa förebygger vi kedjereaktionen. Om barnet eller den unga mår dåligt, så påverkar det även familjen och omgivningen, då man senare också kan stöta på problem med de äldres mentala hälsa och/eller missbruk.
Vi undertecknade föreslår för tjänsteinnehavarna att man granskar den här sortens vakanser, genom att använda en del av den befintliga elevvårdens resurser, om det inte finns någon möjlighet till extra vakanser.
Säkert vill nästan alla av oss trygga barnens och de ungas hela uppväxt även i Vanda och Kervo välfärdsområde. Nu finns möjligheten att göra konkreta handlingar och satsa på vår befolknings välbefinnande, på den växande generationen.
Detta är en av de viktigaste investeringarna, som betalar sig tillbaka flera gånger om."
Motionen lämnades in redan 2022, men den besvaras först nu på grund av inledandet av välfärdsområdets verksamhet. Svaret har formulerats utifrån den aktuella situationen. Enligt välfärdsområdets förvaltningsstadga som var i kraft 2022 tillämpades under 2022 inte tidsfristen på sex månader på svaren på fullmäktigemotioner, varför svaret på motionen tas upp för beslutsfattande nu.
Svar på fullmäktigemotionen:
Sektorn för tjänster för barn, unga och familjer har i uppgift att främja välbefinnandet för barn, unga och familjer i välfärdsområdet genom att ordna lagstadgade förebyggande, stöttande och korrigerande social- och hälsovårdstjänster. Sektorns viktigaste uppgift är att förbättra välbefinnandet hos barn, unga och familjer, vilket man främjar med effektiva tjänster för tidigt stöd som ges i rätt tid. Ett av sektorns viktigaste mål för ekonomiplaneperioden 2023–2026 är att stöda den psykiska hälsan hos barn och unga genom snabbare tillgång till tjänster som stöder den psykiska hälsan.
Målet eftersträvas bland annat genom följande åtgärder:
• Man fortsätter att utveckla mentalvårds- och missbrukartjänsterna med låg tröskel. Tjänster för unga tillhandahålls vid tre enheter: Nuppi Västra, Nuppi Östra och Keravan Asema.
Serviceutbudet och en enhetlig klientprocess utvecklas för att förbättra tjänsternas tillgänglighet.
• Samarbetet med HUS barn- och ungdomspsykiatri intensifieras genom att utvidga det gemensamma utvecklingsarbetet, såsom utvecklingen av servicestigar inom ramen för Finlands program för hållbar tillväxt.
• Arbetsfördelningen i mentalvårdsarbetet för barn och unga förtydligas och samarbetet mellan elev- och studerandevården (hälsovårdare, psykologer och kuratorer) familjerådgivningens tjänster och de psykosociala tjänsterna för unga intensifieras för att ge klienterna snabbare tillgång till vård.
(Budget 2023/Välfärdsområdesdirektörens framställning)
Stöd för barns och ungas psykiska hälsa och elev- och studerandevården i grundskolan
Elev- och studerandevården är arbete som utförs i skolor och läroanstalter för att främja, upprätthålla och skapa förutsättningar för elevens och den studerandes goda inlärning, psykiska och fysiska hälsa samt sociala välbefinnande. Utbildningsväsendet och social- och hälsovårdsväsendet genomför elev- och studerandevården som ett planmässigt, sektorsövergripande samarbete. Detta görs tillsammans med eleverna eller studerandena, deras vårdnadshavare och vid behov med andra samarbetspartner. För att kunna genomföra det tidiga ingripandet och stödet krävs ett bra samarbete mellan läroanstalten och skol- och studerandehälsovården. (Elev- och studerandevård – THL)
I Vanda och Kervo välfärdsområde arbetar för närvarande tre psykiatriska sjukskötare i elev- och studerandevården i den grundläggande utbildningen. I Vanda och Kervo välfärdsområde erbjuder alla aktörer inom elev- och studerandevården (kuratorer, hälsovårdare och psykologer samt psykiatriska sjukskötare) även stöd vid utmaningar med den psykiska hälsan. I Vanda och Kervo välfärdsområde kan barn och unga själva boka en tid till elev- och studerandevårdens tjänster per telefon, via e-post, via Wilma, med WhatsApp eller genom att besöka mottagningen. Man kan också bli klient genom att vårdnadshavaren eller en medarbetare vid läroanstalten tar kontakt.
Tjänster som stöder den psykiska hälsan erbjuds förutom vid elev- och studerandevården även vid andra tjänster. Familjerådgivningen erbjuder tjänster som stöder den psykiska hälsan för barn och unga. Familjerådgivningens tjänster tillhandahålls sektorsövergripande tillsammans med experter på socialt arbete, psykologi och medicin samt enligt behoven med andra experter. Föräldern, barnet eller den unga kan själv kontakta familjerådgivningens tjänster genom att ringa rådgivningen och handledningen för barnfamiljer. Stöd för den psykiska hälsan för unga (13–21-åringar) och deras närstående erbjuds även vid Nuppi. Här erbjuds hjälp med låg tröskel i frågor kring sociala relationer, psykisk hälsa, missbruk och livshantering.
Serviceområdets centrala mål är att förtydliga arbetsfördelningen mellan de instanser som ger stöd för psykisk hälsa hos barn och unga och behandlande instanser och att intensifiera samarbetet. Samarbetet och servicekedjornas smidighet granskas mellan den förebyggande elev- och studerandevården, de psykosociala tjänsterna och den specialiserade sjukvården. I arbetet måste man bland annat beakta att den lagstadgade dimensioneringen av psykologer (1 psykolog/780 elever) i elev- och studerandevården träder i kraft från och med 1.8.2023. Därför kan elev- och studerandevårdens psykolog inte ersättas med en sjukskötarvakans. I planeringen av smidiga servicekedjor kommer man emellertid också att granska olika arbetsmodeller, uppgifter i olika vakanser och omfattningen av vakansbehoven.
Beslutsförslag
Välfärdsområdesstyrelsen föreslår för välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige antecknar den mottagna utredningen för kännedom som svar på fullmäktigemotionen och konstaterar fullmäktigemotionen vara slutbehandlad.
Beslut
Till beskrivningsdelen fastställdes ett tillägg: ”Motionen lämnades in redan 2022, men den besvaras först nu på grund av inledandet av välfärdsområdets verksamhet. Svaret har formulerats utifrån den aktuella situationen. Enligt välfärdsområdets förvaltningsstadga som var i kraft 2022 tillämpades under 2022 inte tidsfristen om sex månader på svaren på fullmäktigemotioner, varför svaret på motionen tas upp för beslutsfattande nu.”
Beslutsförslaget godkändes enhälligt efter diskussion.
Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.