Pelastuslautakunta, kokous 20.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 13 Pelastusjohtajan viran täyttäminen

VAKEDno-2022-333

Perustelut

Asian valmistelija: Pelastuslaitoksen valmistelujohtaja Jussi Rahikainen

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluevaltuusto päätti 19.4.2022 perustaa pelastustoimen palveluiden toimialajohtajana työskentelevän pelastusjohtajan viran. Pelastusjohtajan viran kelpoisuusvaatimuksena on tehtävän hoitamiseen soveltuva ylempi korkeakoulututkinto,​ pelastuslainsäädännön edellyttämä kelpoisuus päällystövirkaan (Valtioneuvoston asetus pelastustoimesta 407/2011,​ 6 §),​ useamman vuoden johtamiskokemus,​ hyvä perehtyneisyys pelastustoimeen,​ suomen kielen hyvä ja ruotsin kielen tyydyttävä kirjallinen ja suullinen taito.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluehallitus päätti 18.5.2022 mm. toimialajohtajia koskevista rekrytointiperiaatteista. Lähtökohtana käytetään liikkeenluovutuksen periaatteita. Tämä tarkoittaa sitä, että ei toteuteta tarpeettomia rekrytointikierroksia eikä henkilöstö tarpeettomasti joudu hakemaan ”omia tehtäviään” uudelleen, mikäli sisäiselle tai ulkoiselle hakuprosessille ei ole erityistä perustetta.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen SOTE-toimialoilla yhdistetään kahden kaupungin sosiaali- ja terveystoimet. Näin ollen liikkeenluovutuksen piirissä on useampi kuin yksi toimialajohtajaa vastaavissa tehtävissä toiminutta henkilöä. SOTE-toimialojen osalta toteutettiin/toteutetaan toimialajohtajien hakumenettely.

Pelastustoimen palveluiden toimialalla ei tapahdu yhdistymistä toiseen organisaatioon. Keski-Uudenmaan pelastuslaitos on toiminut vuodesta 2004 lähtien 8 kunnan yhteisenä pelastuslaitoksena ja 1.1.2023 alkaen se toimii samalla alueella kahden hyvinvointialueen yhteisenä pelastuslaitoksena. Pelastustoimen palveluiden osalta liikkeenluovutuksen piirissä on vain yksi toimialajohtajaa vastaavassa tehtävässä toiminut henkilö, pelastusjohtaja Jyrki Landstedt.

Johdettava kokonaisuus pysyy samanlaisena tai hyvin samankaltaisena järjestämisvastuun siirtyessä hyvinvointialueelle 1.1.2023. Liikkeen luovutuksen ollessa kyseessä, voidaan arvioida pelastusjohtajan virkasuhteen säilyvän sellaisena liikkeen luovutuksen ajankohtana, että pelastusjohtaja voi siirtyä liikkeen luovutuksen nojalla pelastusjohtajan virkaan hyvinvointialueelle ilman, että virkaa laitetaan sisäiseen tai ulkoiseen hakuprosessiin.

Aluevaltuusto päivitti 31.5.2022 hallintosääntöä, sen 24 §:n mukaisesti pelastuslautakunta päättää pelastusjohtajan valinnasta. Pelastustoimen palveluiden toimialue, kuten muutkin SOTE-toimialat, tulee viranhaltijaorganisaation osalta rakentaa jo nyt syksyllä valmiiksi, jotta se voidaan ottaa käyttöön vuodenvaihteessa. Tämä työ aloitetaan valitsemalla johtava viranhaltija.

 

Ehdotus

Pelastuslautakunta päättää:

  1. että asia käsitellään puheenjohtajan selostuksen pohjalta ilman viranhaltijan esittelyä hallintosäännön 150 §:n mukaisesti;
  2. Edellä esitetyn johdosta ehdotetaan pelastusjohtaja Jyrki Landstedt valittavaksi liikkeen luovutuksen yhteydessä, 1.1.2023 Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen pelastuslaitos toimialueen toimialuejohtajan eli pelastusjohtajan virkaan. Jyrki Landstedt täyttää viran kelpoisuusehdot. Landstedt on koulutukseltaan diplomi-insinööri sekä palomestari ja hän on toiminut Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen johtajana 01.12.2016 alkaen;
  3. että pelastusjohtajan kokonaispalkka on 9 900 euroa kuukaudessa.

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

Lisätietoja päätöksestä antaa pelastuslautakunnan puheenjohtaja Mika Kasonen, mika.kasonen@vakehyva.fi

Kokouskäsittely

Jyrki Landstedt poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi klo 09:13 ja palasi takaisin kokoukseen käsittelyn jälkeen klo 09:19.