Pelastuslautakunta, kokous 20.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 16 Turvallisuus- ja varautumispäällikön sekä pelastustoimen palvelualuejohtajan virkojen perustaminen

VAKEDno-2022-408

Perustelut

Valmistelijat: pelastustoimen muutosjohtaja Jyrki Landstedt, pelastuslaitoksen valmistelujohtaja Jussi Rahikainen

Virkojen perustaminen pelastuslaitokseen

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 24 §:ssä todetaan, että pelastuslautakunnan toimivaltaan kuuluu päättää pelastuslaitoksen virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta sekä virkojen kelpoisuusvaatimusten ja nimikkeiden muuttamisesta. Hallintosäännön 45 § mukaisesti aluevaltuusto päättää hyvinvointialuejohtajan ja toimialajohtajien sekä aluehallitus päättää muiden toimialojen virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta sekä virkanimikkeen muuttamisesta.

Perustettavat tehtävät ovat virkasuhteisia, koska työtehtäviin kuuluu julkisen vallan käyttöä.

Turvallisuus- ja varautumispäällikön viran perustaminen

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen johtoryhmä päätti 29.8.2022, että kaikkia sen toimialoja palveleva turvallisuus- ja varautumisyksikkö sijoitetaan hallinnollisesti pelastuslaitokseen ja että sen kokonaisvahvuus on neljä henkilötyövuotta. Yksikön kustannukset kohdennetaan täysimääräisesti Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle.

Yksikköä johtaa turvallisuus- ja varautumispäällikkö, joka mm. toimii esittelijänä hyvinvointialueen turvallisuus- ja varautumisjohtoryhmässä ja valmistelee turvallisuutta ja varautumista koskevat esitykset aluehallitukselle.

Viran kelpoisuusvaatimus on soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, hyvä perehtyneisyys esimiestyöhön sekä turvallisuus- ja varautumisalaan ja suomen kielen hyvä sekä ruotsin kielen tyydyttävä kirjallinen ja suullinen taito.

 

Pelastustoimen palvelualuejohtajan viran perustaminen

Vantaan ja Keravan hyvinvointialuejohtaja on hallintosäännön 31 § mukaisesti jakanut 22.4.2022 kunkin toimialan 1–3 palvelualueeseen. Keski-Uudenmaan pelastuslaitokseen muodostettiin yksi palvelualue, pelastustoimen palvelualue. Aluehallitus perusti muiden toimialojen palvelualueiden palvelualuejohtajien virat 27.4.2022.

Pelastustoimen palvelualuejohtaja toimii pelastusviranomaisena ja osaltaan valmistelee pelastuslautakunnalle esiteltäviä asioita. Viran varsinaisen nimikkeen lisäksi on mahdollista käyttää alalla varsin vakiintunutta apulaispelastusjohtajan nimikettä.

Viran kelpoisuusvaatimuksena on soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, useamman vuoden johtamiskokemus, pelastustoimen hyvä tuntemus sekä suomen kielen hyvä ja ruotsin kielen tyydyttävä kirjallinen ja suullinen taito. Lisäksi kelpoisuusvaatimuksena on pelastuslainsäädännön edellyttämä kelpoisuus päällystövirkaan (Valtioneuvoston asetus pelastustoimesta 407/2011, 6 §).

Ehdotus

Pelastuslautakunta päättää:

  1. perustaa turvallisuus- ja varautumispäällikön viran;
  2. perustaa pelastustoimen palvelualuejohtajan viran.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti keskustelun jälkeen.

Lisätietoja päätöksestä antaa pelastustoimen muutosjohtaja Jyrki Landstedt, jyrki.landstedt@vantaa.fi

Kokouskäsittely

Pelastuslaitoksen valmistelujohtaja Jussi Rahikainen, pelastuspäällikkö Jorma Alho, ensihoitopäällikkö Kaisa Ahonen ja vs.pelastuspäällikkö Jarkko Selin poistuivat kokouksesta klo10:41 asian käsittelyn ajaksi ja palasivat takaisin kokoukseen klo 11:10.