Aluevaltuusto, kokous 28.10.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 69 Vantaan ja Keravan hyvinvointialuestrategian 2023-2025 tarkistus

VAKEDno-2022-60

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Asian valmistelija: strategiapäällikkö Marianne Juosila

Hyvinvointialueesta annetun lain (611/2021 § 41) mukaan hyvinvointialueella tulee olla strategia, jossa aluevaltuusto päättää hyvinvointialueen toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista. Aluevaltuusto hyväksyi kokouksessaan 22.11.2022 § 94 Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen ensimmäisen hyvinvointialuestrategian vuosille 2023–2025. Strategiassa on 23 tavoitetta ja niillä on yhteensä 59 mittaria. Mittareille on asetettu lähtötasot sekä tavoitetasot vuodelle 2025. Strategian tavoitteet on jaoteltu viiden näkökulman alle: Vahvistamme hyvinvointia ja turvallisuutta, Parannamme palveluja, Arvostamme henkilöstöämme, Toimimme yhdessä ja Huolehdimme kestävästä taloudesta.  Hyvinvointialuestrategian 2023–2025 edistymisestä raportoidaan kerran vuodessa. 

Hyvinvointialueesta annetun lain mukaan strategia tulee tarkistaa vähintään kerran aluevaltuuston toimikaudessa.​ Aluevaltuusto linjasi kokouksessaan 29.4.2024 § 24, että hyvinvointialuestrategian 2023–2025 tarkistus tehdään vuonna 2024 suppeana, koska seuraavat aluevaalit pidetään keväällä 2025, jolloin käynnistyy myös seuraavan valtuustokauden hyvinvointialuestrategian valmistelu. Tarkistuksessa tarkennetaan palvelulupaus sekä tehdään mittareihin tarvittavat täsmennykset. 

Strategian tarkistusta on tehty kevään ja syksyn 2024 aikana. Virkatyönä valmistellut aluevaltuuston linjauksen mukaiset strategian päivitysehdotukset esiteltiin aluevaltuustolle valtuuston talous- ja strategiaseminaarissa 23.-24.5.2024. Aluevaltuustoryhmillä oli mahdollisuus arvioida ja kommentoida muutosesityksiä ja esittää muutostarpeita elokuun loppuun mennessä.​ Strategian tarkistusta esiteltiin myös tulevaisuusjaostoille elo-syyskuussa 2024. Jaostoissa käytiin keskustelua strategian päivitystarpeista ja annettiin evästyksiä tarkistusta varten. 

Strategian tarkistuksessa on aikamuotojen päivittämisen ohella tehty lähinnä toimintaympäristön muutoksista, erityisesti taloustilanteen vaikeutumisesta, johtuvia muutoksia tai täydennyksiä, mukaan lukien viittaus aluevaltuuston hyväksymään uudistusohjelmaan. Strategian mittareihin esitetään joitakin muutoksia, jotka ovat perusteltuja esimerkiksi muuttuneesta lainsäädännöstä, organisaatiorakenteesta tai käyttöönotetusta arviointiasteikosta johtuen.  

Strategian arvoihin ja visioon ei esitetä muutoksia. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen palvelulupaus esitetään päivitettäväksi muotoon: 

"Hyvinvointialueen asukkaat pääsevät palveluihin entistä nopeammin ja alueen vetovoimaisuus työnantajana paranee edelleen."

Hyvinvointialuestrategian tavoitteiden toteutumisesta raportoidaan aluevaltuustolle seuraavan kerran tilinpäätöksen 2024 yhteydessä keväällä 2025. Aluevaalit pidetään 13.4.2025, jonka jälkeen käynnistyy myös seuraavan valtuustokauden hyvinvointialuestrategian valmistelu yhdessä uuden aluevaltuuston kanssa. 

Liitteenä on ehdotus tarkistetusta Vantaan ja Keravan hyvinvointialuestrategiasta. Tämän lisäksi oheismateriaalina on versio, jossa muutokset suhteessa aiempaan 22.11.2022 hyväksyttyyn strategiaan näkyvät punaisella värillä. 

Ehdotus

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto päättää hyväksyä ehdotuksen tarkistetusta Vantaan ja Keravan hyvinvointialuestrategiasta 2023 - 2025 liitteen mukaisesti 28.10.2024 lukien.

Päätös

Aluehallitus päätti esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto päättää hyväksyä ehdotuksen tarkistetusta Vantaan ja Keravan hyvinvointialuestrategiasta 2023 - 2025 liitteen mukaisesti 28.10.2024 lukien.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Kokouskäsittely

Esittelijä teki seuraavan muutoksen aineistoihin: termit ”hyvinvointialuestrategian väliarviointi”/”päivittäminen” muutetaan muotoon ”hyvinvointialuestrategian tarkistus”/”tarkistaminen” (muutos tehdään sekä otsikkoon, selostusosaan, päätösehdotukseen että liitteisiin/oheismateriaaliin). Muutokset on huomioitu pöytäkirjassa.

Päätettyään asiasta käydyn keskustelun aluehallituksen puheenjohtaja totesi, että Antero Eerola oli tehnyt kuusi pohjaehdotuksesta poikkeavaa muutosesitystä, jotka kuuluivat seuraavasti:

1) MUUTETAAN s. 14 / : Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen visio 2030: Hyvinvointialueen asukkaat pääsevät tarvitsemiinsa palveluihin nopeasti ja alueen vetovoimaisuus työnantajana pysyy hyvällä tasolla.

MUOTOON  Vuonna 2023 hyvinvointialueella asukkaat pääsevät palveluihin nykyistä nopeammin ja alueen vetovoimaisuus työnantajana on parantunut.

2) S.14 / 3.1.4 Millaisen hyvinvointialueen me teemme: MUUTETAAN MUOTOON: Se pyrkii tuottamaan enemmän kuin lakisääteiset palvelut.

3) POISTETAAN S. 19 / 3.2.2 Parannamme palvelujamme: ”Hyvinvointialue joutuu nyt ja tulevaisuudessa arvioimaan palvelujen käyttäjien palvelutarvetta entistä tarkemmin ja tarkastelemaan palveluvalikoimaa kriittisesti. Hyvinvointialueen tulee keskittyä järjestämään ja tuottamaan niitä lakisääteisiä palveluja, joiden arvioidaan olevan vaikuttavia ja vastaavan asukkaan palvelutarpeeseen. Näihin tavoitteisiin päästään hyvinvointialueen ammattilaisten ja päätöksentekijöiden yhteisellä työllä.”

4) LISÄKSI PIDETÄÄN ENNALLAAN SIVUJEN 19. JA 20. RAJAPINNASSA OLEVA VIRKE KIIREETTÖMÄÄN HOITOON PÄÄSYYN MÄÄRÄAJOISTA: ”Lainsäädännön mukaisten määräaikojen on toteuduttava kaikissa palveluissa, mutta esimerkiksi terveysasemien ja mielenterveyspalvelujen kiireettömään hoitoon tulee valtuustokauden loppuun mennessä päästä seitsemässä päivässä vaikka lainsäädäntöä muutettaisiin.

5) MUUTETAAN S. 28 / 3.2.5 Huolehdimme kestävästä taloudesta VIRKE MUOTOON: ”Valtion ohjauksen tiukentuessa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella joudutaan pohtimaan palveluvalikoimaa huomioiden ennen muuta palvelujen vaikuttavuus, hyöty ja lakisääteisyys.”

6) Mikäli edellinen muutosesitys ei menesty, POISTAAN VIRKE: ”Valtion ohjauksen tiukentuessa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella joudutaan pohtimaan myös palveluvalikoimaa palvelujen priorisoinnin näkökulmasta huomioiden palvelujen vaikuttavuus ja lakisääteisyys.”


​​​​​Marjo Vacker kannatti Antero Eerolan muutosesitystä nro 2 (S.14 / 3.1.4 Millaisen hyvinvointialueen me teemme: MUUTETAAN MUOTOON: Se pyrkii tuottamaan enemmän kuin lakisääteiset palvelut.)

Puheenjohtaja totesi, että Antero Eerolan muutosesitykset 1, 3,4,5 ja 6 eivät olleet saaneet kannatusta, joten ne raukesivat kannattamattomina.

Tämän jälkeen suoritettiin äänestys pohjaehdotuksen sekä Antero Eerolan muutosehdotuksen nro 2 välillä. Puheenjohtaja ehdotti äänestyksen suorittamista sähköisellä äänestysjärjestelmällä, minkä aluehallitus hyväksyi äänestystavaksi. JAA merkitsi pohjaehdotuksen kannattamista ja EI Antero Eerolan muutosesityksen nro 2 kannattamista. JAA äänesti 15 aluehallituksen jäsentä (Tawasoli, Enjala, Ahava, Kanerva, Hako, Gilbert, Pyykkölä, Kaira, Syrjäläinen, Aidanjuuri, Raja-Aho, Purojärvi, Letto, Sainio, Särkelä) ja EI äänesti 2 aluehallituksen jäsentä (Eerola, Vacker), joten aluehallitus hyväksyi pohjaehdotuksen äänin 15-2.

Ehdotus

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto päättää hyväksyä ehdotuksen tarkistetusta Vantaan ja Keravan hyvinvointialuestrategiasta 2023-2025 liitteen mukaisesti 28.10.2024 lukien.

Päätös

Aluevaltuusto päätti hyväksyä ehdotuksen tarkistetusta Vantaan ja Keravan hyvinvointialuestrategiasta 2023-2025 liitteen mukaisesti 28.10.2024 lukien.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Kokouskäsittely

Aluevaltuutettu Heli Hakala poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana klo 19.48.

Päätettyään asiasta käydyn keskustelun aluevaltuuston puheenjohtaja totesi, että Funda Demiri oli tehnyt neljä pohjaehdotuksesta poikkeavaa muutosesitystä. Muutosesitykset kuuluivat seuraavasti:

  1. S.14 / 3.1.4 Millaisen hyvinvointialueen me teemme: MUUTETAAN MUOTOON: Se tuottaa lakisääteisten lisäksi ennaltaehkäiseviä palveluita
  2. POISTETAAN S. 19 / 3.2.2 Parannamme palvelujamme: ”Hyvinvointialue joutuu nyt ja tulevaisuudessa arvioimaan palvelujen käyttäjien palvelutarvetta entistä tarkemmin ja tarkastelemaan palveluvalikoimaa kriittisesti. Hyvinvointialueen tulee keskittyä järjestämään ja tuottamaan niitä lakisääteisiä palveluja, joiden arvioidaan olevan vaikuttavia ja vastaavan asukkaan palvelutarpeeseen. Näihin tavoitteisiin päästään hyvinvointialueen ammattilaisten ja päätöksentekijöiden yhteisellä työllä.”
  3. LISÄKSI PIDETÄÄN ENNALLAAN SIVUJEN 19. JA 20. RAJAPINNASSA OLEVA VIRKE KIIREETTÖMÄÄN HOITOON PÄÄSYYN MÄÄRÄAJOISTA: ”Lainsäädännön mukaisten määräaikojen on toteuduttava kaikissa palveluissa, mutta esimerkiksi terveysasemien ja mielenterveyspalvelujen kiireettömään hoitoon tulee valtuustokauden loppuun mennessä päästä seitsemässä päivässä vaikka lainsäädäntöä muutettaisiin.
  4. POISTAAN VIRKE: S. 28 / 3.2.5 Huolehdimme kestävästä taloudesta: “Valtion ohjauksen tiukentuessa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella joudutaan pohtimaan myös palveluvalikoimaa palvelujen priorisoinnin näkökulmasta huomioiden palvelujen vaikuttavuus ja lakisääteisyys.”
     

Antero Eerola kannatti Funda Demirin muutosesityksiä.

Koska oli tehty kannatettuja muutosesityksiä, totesi aluevaltuuston puheenjohtaja tarpeen äänestää asiassa. Puheenjohtaja ehdotti äänestysten suorittamista sähköisellä äänestysjärjestelmällä, minkä aluevaltuusto hyväksyi äänestystavaksi. Jokainen muutosesitys äänestetään erikseen.

Äänestys 1:

Ensin suoritettiin äänestys pohjaehdotuksen ja Funda Demirin 1. muutosesityksen välillä (S.14 / 3.1.4 Millaisen hyvinvointialueen me teemme: MUUTETAAN MUOTOON: Se tuottaa lakisääteisten lisäksi ennaltaehkäiseviä palveluita). JAA merkitsi pohjaehdotuksen kannattamista ja EI Funda Demirin muutosesityksen kannattamista. JAA äänesti 49 aluevaltuutettua ja EI äänesti 19 aluevaltuutettua, joten aluevaltuusto hyväksyi pohjaehdotuksen äänin 49-19.

Äänestysluettelo:

  • JAA: Suvi Karhu, Maarit Raja-Aho, Pirjo Luokkala, Susanna Kaiju, Sari Linnansalmi, Marja Suomela, Jari Sainio, Markku Pyykkölä, Inna Kallioinen, Marja Ahava, Nina Korventaival, Anne Karjalainen, Tuija Haapalainen, Oskari Iivarinen, Anniina Pylsy, Soile Eriksson, Anitta Orpana, Carita Orlando, Ulla-Maija Kopra, Sirkka-Liisa Kähärä, Ida Tamminen, Sami Kanerva, Säde Tahvanainen, Matilda Stirkkinen, Timo Laaninen, Janne Hartikainen, Otto Aalto, Patrik Karlsson, Tanja Aidanjuuri, Riitta Särkelä, Ulla Kaukola, Tarja Eklund, Lauri Kaira, Eva Tawasoli, Teemu Purojärvi, Kai-Ari Lundell, Jüri Linros, Sakari Rokkanen, Pirkko Letto, Terhi Enjala, Hanna Holmberg-Soto, Mika Niikko, Sari Viinikainen, Paula Lehmuskallio, Kimmo Kiljunen, Jouko Lindtman, Otso Kivimäki, Tuukka Saimen, Anssi Aura
  • EI: Reija Friman, Minttu Sillanpää, Funda Demiri, Antero Eerola, Tuire Kaimio, Tia Seppänen, Jussi Saramo, Gashaw Kaisa Bibani, Jouko Jääskeläinen, Tiina Tuomela, Marjo Vacker, Tiina Keskimäki, Eve Rämö, Heli Karhu, Vaula Norrena, Nina Nummela, Olga Gilbert, Laura Tulikorpi, Sirpa Siru Kauppinen
     

Äänestys 2:

Tämän jälkeen suoritettiin äänestys pohjaehdotuksen ja Funda Demirin 2. muutosesityksen välillä (POISTETAAN S. 19 / 3.2.2 Parannamme palvelujamme: ”Hyvinvointialue joutuu nyt ja tulevaisuudessa arvioimaan palvelujen käyttäjien palvelutarvetta entistä tarkemmin ja tarkastelemaan palveluvalikoimaa kriittisesti. Hyvinvointialueen tulee keskittyä järjestämään ja tuottamaan niitä lakisääteisiä palveluja, joiden arvioidaan olevan vaikuttavia ja vastaavan asukkaan palvelutarpeeseen. Näihin tavoitteisiin päästään hyvinvointialueen ammattilaisten ja päätöksentekijöiden yhteisellä työllä.”). JAA merkitsi pohjaehdotuksen kannattamista ja EI Funda Demirin muutosesityksen kannattamista. JAA äänesti 62 aluevaltuutettua ja EI äänesti 6 aluevaltuutettua, joten aluevaltuusto hyväksyi pohjaehdotuksen äänin 62-6.

Äänestysluettelo:

  • JAA: Pirjo Luokkala, Anniina Pylsy, Olga Gilbert, Tuukka Saimen, Marja Ahava, Jouko Jääskeläinen, Inna Kallioinen, Anne Karjalainen, Marja Suomela, Tiina Tuomela, Otso Kivimäki, Jari Sainio, Timo Laaninen, Oskari Iivarinen, Anitta Orpana, Jüri Linros, Janne Hartikainen, Markku Pyykkölä, Soile Eriksson, Otto Aalto, Marjo Vacker, Ida Tamminen, Reija Friman, Tanja Aidanjuuri, Hanna Holmberg-Soto, Jouko Lindtman, Sari Linnansalmi, Anssi Aura, Lauri Kaira, Mika Niikko, Suvi Karhu, Nina Korventaival, Tarja Eklund, Patrik Karlsson, Carita Orlando, Susanna Kaiju, Sami Kanerva, Paula Lehmuskallio, Eve Rämö, Ulla Kaukola, Säde Tahvanainen, Tia Seppänen, Ulla-Maija Kopra, Sirkka-Liisa Kähärä, Terhi Enjala, Riitta Särkelä, Kai-Ari Lundell, Sakari Rokkanen, Tuija Haapalainen, Matilda Stirkkinen, Teemu Purojärvi, Tuire Kaimio, Maarit Raja-Aho, Kimmo Kiljunen, Nina Nummela, Pirkko Letto, Eva Tawasoli, Sirpa Siru Kauppinen, Sari Viinikainen, Vaula Norrena, Laura Tulikorpi, Tiina Keskimäki
  • EI: Funda Demiri, Gashaw Kaisa Bibani, Minttu Sillanpää, Antero Eerola, Jussi Saramo, Heli Karhu
     

Äänestys 3:

Tämän jälkeen suoritettiin äänestys pohjaehdotuksen ja Funda Demirin 3. muutosesityksen välillä (LISÄKSI PIDETÄÄN ENNALLAAN SIVUJEN 19. JA 20. RAJAPINNASSA OLEVA VIRKE KIIREETTÖMÄÄN HOITOON PÄÄSYYN MÄÄRÄAJOISTA: ”Lainsäädännön mukaisten määräaikojen on toteuduttava kaikissa palveluissa, mutta esimerkiksi terveysasemien ja mielenterveyspalvelujen kiireettömään hoitoon tulee valtuustokauden loppuun mennessä päästä seitsemässä päivässä vaikka lainsäädäntöä muutettaisiin.) JAA merkitsi pohjaehdotuksen kannattamista ja EI Funda Demirin muutosesityksen kannattamista. JAA äänesti 62 aluevaltuutettua ja EI äänesti 6 aluevaltuutettua, joten aluevaltuusto hyväksyi pohjaehdotuksen äänin 62-6.

Äänestysluettelo:

  • JAA: Pirjo Luokkala, Anniina Pylsy, Jouko Jääskeläinen, Jari Sainio, Matilda Stirkkinen, Laura Tulikorpi, Tanja Aidanjuuri, Lauri Kaira, Inna Kallioinen, Eve Rämö, Kai-Ari Lundell, Janne Hartikainen, Jüri Linros, Otto Aalto, Marja Suomela, Olga Gilbert, Tuire Kaimio, Maarit Raja-Aho, Pirkko Letto, Timo Laaninen, Tiina Keskimäki, Eva Tawasoli, Oskari Iivarinen, Otso Kivimäki, Marja Ahava, Tiina Tuomela, Tarja Eklund, Anitta Orpana, Suvi Karhu, Nina Korventaival, Riitta Särkelä, Anne Karjalainen, Soile Eriksson, Ida Tamminen, Ulla Kaukola, Ulla-Maija Kopra, Markku Pyykkölä, Sirkka-Liisa Kähärä, Mika Niikko, Sami Kanerva, Paula Lehmuskallio, Hanna Holmberg-Soto, Säde Tahvanainen, Tuija Haapalainen, Sari Linnansalmi, Marjo Vacker, Jouko Lindtman, Carita Orlando, Susanna Kaiju, Vaula Norrena, Reija Friman, Sirpa Siru Kauppinen, Patrik Karlsson, Terhi Enjala, Kimmo Kiljunen, Nina Nummela, Anssi Aura, Sakari Rokkanen, Teemu Purojärvi, Tia Seppänen, Tuukka Saimen, Sari Viinikainen
  • EI: Funda Demiri, Minttu Sillanpää, Gashaw Kaisa Bibani, Heli Karhu, Jussi Saramo, Antero Eerola
     

Äänestys 4:

Tämän jälkeen suoritettiin äänestys pohjaehdotuksen ja Funda Demirin 4. muutosesityksen välillä (POISTAAN VIRKE: S. 28 / 3.2.5 Huolehdimme kestävästä taloudesta: “Valtion ohjauksen tiukentuessa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella joudutaan pohtimaan myös palveluvalikoimaa palvelujen priorisoinnin näkökulmasta huomioiden palvelujen vaikuttavuus ja lakisääteisyys.”) JAA merkitsi pohjaehdotuksen kannattamista ja EI Funda Demirin muutosesityksen kannattamista. JAA äänesti 62 aluevaltuutettua ja EI äänesti 6 aluevaltuutettua, joten aluevaltuusto hyväksyi pohjaehdotuksen äänin 62-6.

Äänestysluettelo:

  • JAA: Jari Sainio, Pirjo Luokkala, Suvi Karhu, Otso Kivimäki, Timo Laaninen, Marja Ahava, Hanna Holmberg-Soto, Eve Rämö, Jouko Jääskeläinen, Teemu Purojärvi, Säde Tahvanainen, Sami Kanerva, Olga Gilbert, Janne Hartikainen, Pirkko Letto, Anniina Pylsy, Anne Karjalainen, Lauri Kaira, Otto Aalto, Sirkka-Liisa Kähärä, Tanja Aidanjuuri, Oskari Iivarinen, Ida Tamminen, Riitta Särkelä, Paula Lehmuskallio, Tiina Tuomela, Markku Pyykkölä, Tiina Keskimäki, Anitta Orpana, Tarja Eklund, Inna Kallioinen, Susanna Kaiju, Tuire Kaimio, Marjo Vacker, Sakari Rokkanen, Jüri Linros, Reija Friman, Sari Linnansalmi, Terhi Enjala, Jouko Lindtman, Laura Tulikorpi, Kimmo Kiljunen, Soile Eriksson, Matilda Stirkkinen, Sirpa Siru Kauppinen, Nina Korventaival, Ulla-Maija Kopra, Carita Orlando, Vaula Norrena, Mika Niikko, Kai-Ari Lundell, Anssi Aura, Tuija Haapalainen, Patrik Karlsson, Tuukka Saimen, Nina Nummela, Ulla Kaukola, Marja Suomela, Maarit Raja-Aho, Sari Viinikainen, Tia Seppänen, Eva Tawasoli
  • EI: Funda Demiri, Minttu Sillanpää, Heli Karhu, Jussi Saramo, Antero Eerola, Gashaw Kaisa Bibani