Perustelut
Asian valmistelijat: kehittämispäällikkö Outi Linnolahti, riskienhallintapäällikkö Kati Tillander
Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen osavuosikatsauksessa ja omavalvontaraportissa käsitellään vuoden 2025 ensimmäisen vuosikolmanneksen (1.1.2025-30.4.2025) osalta pelastuslaitoksen toimintaa sekä palvelutasoa.
Pelastuslaitoksen palvelukyvyssä on vuoden ensimmäisen vuosikolmanneksen aikana ollut puutteita, ja ydinpalveluissa on ollut henkilöstöresurssien osalta haasteita.
HUSin toteuttamien sopeutustoimien lopputuloksena pelastuslaitoksen ensihoitoyksiköiden valmiutta vähennettiin maaliskuussa 2025. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella lopetti toimintansa yksi 24h yksikkö ja yksi 24h yksikkö muuttui painopisteyksiköksi. Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella lopetti toimintansa yksi painopisteyksikkö ja yksi 24h yksikkö muuttui painopisteyksiköksi. Sopeuttamistoimien käynnistäminen toi sovittujen muutosten siirtymäaikana epäsuhtaa vahvuuksiin vuorojen välillä maalis-huhtikuun aikana. Ensihoidon määräaikaisia työsuhteita ei jatkettu ja hoitotason ensihoitajan toimia muutettiin perustason ensihoitajan toimiksi. Palvelutasopäätöksen mukainen toiminta toteutui pelastustoimen tukemana tai keikkalaisjärjestelyillä yhteistyösopimuksen mukaisesti.
Pelastustoiminnan toimintavalmiusajoissa oli alueellisesti puutteita, ja myös ensihoidon tavoittamisviiveessä jäätiin HUSin asettamasta tavoitteesta. Kuitenkin pelastustoiminnan ensimmäisen yksikön toimintavalmiuden täyttymisprosentti ja toimintavalmiusajan mediaani olivat hieman edellisiä vuosia parempia. Tikkurilan valmiusaseman käyttöönotto lokakuussa 2024 selittää osaltaan toimintavalmiusaikojen paranemista.
Pelastustoiminnan ja ensihoidon toimintavalmiusaikojen alueelliset haasteet ovat tiedossa, ja niihin vastataan pidempiaikaisen (2022–2027) suunnitelman mukaisesti perustamalla uusia valmiusasemia. Seuraavan, Korsoon rakennettavan valmiusaseman kilpailuttaminen on viivästynyt, sillä valtio antoi viimeisen päätöksen lainanottovaltuuteen liittyen vasta huhtikuussa 2025. HALI liikennevalo-ohjausjärjestelmän rakentaminen jatkui Vantaalla.
Onnettomuuksien ehkäisyn palvelukyky on ollut osin vain tyydyttävä eikä määrällisiin tavoitteisiin ole päästy. Valvottavien A1-A6 kohteiden määrä on kasvanut merkittävästi, mutta valvontatyöhön käytettävissä olevat resurssit ovat säilyneet ennallaan. Uusia toimintamalleja onnettomuuksien ehkäisyn valvontatyöhön pyritään edelleen kehittämään, mutta käyttöönotto edellyttää koulutusta ja perehdytystä, joka on ollut hankala huomioida resursoinnissa. Alkuvuoden 2025 aikana etävalvontaa on kohdennettu yli 100 kohteeseen.
Pelastuslaitoksen omavalvontaraportti tulee osaksi Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen omavalvontaraporttia.
Päätösehdotus
Pelastuslautakunta päättää merkitä tiedoksi liitteissä esitetyt Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen osavuosikatsauksen 1/2025 omavalvontaraportin 1/2025 ja lähettää ne Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelle sekä HUS akuutille.