Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta, kokous 16.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 4 Osallisuusohjelman luonnoksen esittely

VAKEDno-2023-125

Perustelut

Asian valmistelija: erityisasiantuntija Fanni Ali-Melkkilä

Hyvinvointialueen hallintosäännön 25 §:n mukaan lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan tehtävänä on vastata hyvinvointialueen osallisuusohjelman valmistelusta.

Lautakunta kuuli kokouksessaan 10.5.2022 § 5 osallisuusohjelman valmistelutilanteesta ja valmistelun taustoista osallisuusohjelman valmistelusta vastaavalta erityisasiantuntijalta Fanni Ali-Melkkilältä ja antoi tuolloin evästystä ohjelman jatkovalmisteluun. Lautakunnan seminaarissa 23.–24.8.2022 esiteltiin osallisuusohjelman luonnosversio sekä työstettiin ja tarkennettiin ohjelman painopistealuetta ja tavoitteita. Seminaarissa käytiin myös läpi lautakunnan ehdotuksia osallisuuden toimenpiteiksi. Tämän jälkeen osallisuusohjelmaa työstettiin huomioiden lautakunnan seminaarissa esiin tuomat näkemykset painopiste-, tavoite- ja toimenpideluonnoksia koskien. 

Vantaan ja Keravan kaupunkien sosiaali- ja terveydenhuollon toimialojen työntekijöille järjestettiin työpaja 26.9.2022. Työpajassa määritettiin ehdotukset osallisuusohjelman toimenpiteiksi. Toimenpiteiden määrittelyn taustalla hyödynnettiin aiempaa valmistelumateriaalia, kansallisia ja alueellisia ohjelmia (mm. hallitusohjelma, demokratiaohjelma, Sitran osallistumisen ohjelma, Osallistuva Vantaa -ohjelma, Keravan kaupunkistrategian osallisuutta koskevat kirjaukset) sekä lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan toimenpide-ehdotuksia.

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päätti 20.9. § 21 lähettää luonnoksen hyvinvointialueen osallisuusohjelmasta lausuntokierrokselle hyvinvointialueen vaikuttamistoimielimiin. Osallisuusohjelman luonnos laitettiin myös OsallistuvaVantaa.fi -alustalle asukkaiden, henkilöstön ja sidosryhmien sähköisesti kommentoitavaksi. Lausuntojen antamisen aikataulu ja kyselyn avoinnaoloaika olivat 3.–16.10.2022. Kommentointikierroksen tuloksia esiteltiin lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan kokouksessa 9.11.2022 § 27.

Osallisuusohjelmaa on kommenttikierroksen tulosten pohjalta jatkovalmisteltu ja esitelty lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan kokouksessa 8.12.2022. Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan toiveesta osallisuusohjelman mittareiden viimeistelyä varten järjestettiin työpaja 4.1.2023. Työpajassa määritettiin mittarit osallisuusohjelman neljälle ensimmäiselle tavoitteelle. Viimeisin luonnos esitellään lautakunnalle lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan kokouksessa 16.1.2023. Tarkoituksena on, että lautakunta antaa kokouksessa palautetta luonnoksesta ja ehdotuksia osallisuusohjelman lopulliseen viimeistelyyn. Osallisuusohjelman luonnos on esityslistan liitteenä. 

Osallisuusohjelmaa on tarkoitus käsitellä aluehallituksessa 28.2.2023 sekä aluevaltuustossa 14.3.2022. Tätä ennen lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan on 13.2.2023 kokouksessaan tarkoitus hyväksyä osallisuusohjelma esitettäväksi aluehallitukselle ja edelleen aluevaltuustolle. 

Ehdotus

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päättää merkitä tiedoksi osallisuusohjelman luonnoksen esittelyn ja antaa palautetta sekä ehdotuksia osallisuusohjelman viimeistelyyn. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti keskustelun jälkeen. Lisätietoja päätöksestä antaa johtajaylilääkäri Olli Huuskonen, olli.huuskonen@kerava.fi.

Kokouskäsittely

Laura Tulikorpi poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana klo 19.07.