Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta, kokous 16.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 5 Tilannekatsaus avustushakemuksista sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan

VAKEDno-2023-130

Perustelut

Asian valmistelija: erityisasiantuntija Pia Tasanko-Lavikainen

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 25 §:n mukaan lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan tehtävänä on koordinoida hyvinvointialueen järjestöyhteistyötä. Lisäksi samaisen pykälän mukaan lautakunnan tehtävänä on päättää avustushaun avaamisesta ja laatia aluehallitukselle ehdotus avustusten myöntämisestä aluehallituksen vahvistamien avustusperiaatteiden pohjalta.

Järjestöavustusvalmistelu käynnistyi keväällä 2022. Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon sekä Vantaan ja Keravan kaupunkien johtoryhmät linjasivat toukokuussa kokouksissaan, että jatkossa sekä hyvinvointialue että kunnat avustavat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutuotantoa tukevia järjestöjä yhdessä sovitun linjauksen perusteella. Hyvinvointialueen avustusperiaatteet valmisteltiin alkusyksyn aikana. Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta käsitteli avustusperiaatteita 20.9.2022 § 20.  Aluehallitus hyväksyi periaatteet 5.10.2022 § 192. Avustusperiaatteiden mukaisesti hyvinvointialue myöntää avustuksia sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan. Avustuksia myönnetään toimintaan, joka on hyvinvointialueen arvojen mukaista ja edistää strategisten tavoitteiden toteutumista sekä tukee hyvinvointialueen omaa palvelutoimintaa. Aluehallitus myöntää avustukset sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan seuraavan jaottelun mukaisesti: Toiminta-avustus sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan ja kumppanuusavustus sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan.

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta teki päätöksen avustushaun avaamisesta 9.11.2022 § 30. Avustusten haku käynnistyi 24.11. ja päättyi 22.12.2022 klo 12.00. Hausta ilmoitettiin kuulutuksella ja viestittiin erilaisissa hyvinvointialueen viestintäkanavissa sekä avustusinfoissa. Hyvinvointialueen talousarviossa on avustusmäärärahaa varattu yhteensä 850 000 euroa.

Määräaikaan mennessä hyvinvointialueen kirjaamoon saapui 50 hakemusta. Avustusta haetaan yhteensä noin 1,7 miljoonaa euroa.

Erityisasiantuntija Pia Tasanko-Lavikainen esittelee tiiviin yhteenvedon avustushakemuksista.   

Ehdotus

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päättää merkitä tiedoksi tilannekatsauksen avustushakemuksista sekä käydä keskustelua ja antaa evästystä valmistelutyöhön.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti keskustelun jälkeen. Lisätietoja päätöksestä antaa johtajaylilääkäri Olli Huuskonen, olli.huuskonen@kerava.fi.

Kokouskäsittely

Kauko Passi ilmoitti olevansa esteellinen yhteisöjäävin perusteella ja poistui kokouksesta ennen asian käsittelyä klo 19.17.

Maarit Raja-Aho poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana klo 19.21.

Roosa Haapalainen poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana klo 19.32.