Aluehallitus, kokous 22.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 292 HUSin ja Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen yhteistoimintasopimus liittyen diagnostisten palvelujen järjestämiseen

VAKEDno-2022-811

Perustelut

Asian valmistelija: Hankintapäällikkö Marianne Punkki

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta annetun lain (616/2021) 27 §:n mukaan HUS-kuntayhtymän sitoumukset siirtyvät HUS-yhtymälle ilman eri selvitystä 1.1.2023. HUS-yhtymä on Helsingin kaupungin ja Uudenmaan hyvinvointialueiden perustama ja hyvinvointialuelaissa (611/2021) tarkoitettu hyvinvointiyhtymä, joka järjestää Uusimaalain (615/2021) mukaan yhdessä Uudenmaan hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin kanssa sosiaali- ja terveydenhuollon Uudellamaalla sekä hoitaa muita laissa sille määrättyjä tehtäviä. HUS-yhtymä ja Vantaan ja Keravan hyvinvointialue kuuluvat molemmat sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyöalueista annetun valtioneuvoston asetuksen (91/2022) mukaan Etelä-Suomen yhteistyöalueeseen. Laissa hyvinvointialueissa (611/2021) säädetään hyvinvointialueiden yhteistoiminnasta. 

Nyt kyseessä olevan yhteistyösopimuksen kohteena ovat HUS Diagnostiikkakeskuksen tuottamat laboratoriopalvelut (näytteenotto- ja seulontapalvelut, kliinisen kemian, kliinisen mikrobiologian, kliinisen farmakologian, patologian ja genetiikan palvelut), kuvantamispalvelut (radiologian, kliinisen fysiologian ja isotooppilääketieteen sekä neurofysiologian kuvantamistutkimukset sekä tutkimuksiin liittyvät toimenpiteet ja palvelut) ja fyysikkopalvelut.

Yhteissopimuksessa sovitaan yhteistoiminnasta, jonka tavoitteena on:

  • varmistaa sekä perustason että korkean erityistason diagnostiset palvelut, myös päivystykselliset diagnostiset palvelut 
  • suunnitella yhteistyössä tarkoituksen mukainen palveluverkosto, jolla turvataan tutkimusten oikea-aikainen saatavuus ja saavutettavuus (ml. lähipalvelut) 
  • turvata katkeamaton tutkimusten tiedonkulku, säilyttäminen sekä jakaminen perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon kesken 
  • varmistaa yhteistyössä tutkimusten tarkoituksenmukainen ja vaikuttava kohdentaminen 
  • varmistaa kustannustehokas ja laadukas diagnostinen toiminta 
  • tehostaa sopijapuolten toimintaa ja henkilö- ja muiden voimavarojen käyttöä
     

Sopijapuolet hoitavat yhteistoiminnan piirissä olevia tehtäviä itse tai hyödyntäen alihankintaa. Yhteistoiminnan tarkoituksena ei ole tuottaa voittoa. Yhteistoiminnalla ei ole kaupallista luonnetta, vaan yhteistoiminnan toteuttamista ohjaavat ainoastaan yleiseen etuun liittyvät näkökohdat eivätkä sopijapuolet harjoita toimintaansa markkinoilla. Muodostettava sopimus ei ole luonteeltaan hankintaa koskeva sopimus eikä sopimus myöskään vääristä kilpailua edellä todetuista syistä.  

Sopimus

Sopimuksen kohteena oleva yhteistoiminta alkaa 1.1.2023. Sopimus on voimassa toistaiseksi. Sopijapuoli voi kirjallisesti irtisanoa sopimuksen noudattaen kahdeksantoista (18) kuukauden irtisanomisaikaa.

Sopimuksen vuosittainen arvo on noin 23 416 053 euroa.

Toimivalta

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 42 §:n mukaan aluehallitus päättää yli 1 000 000 euron hankinnoista, sopimuksista ja sitoumuksista. Asiasta päättäminen kuuluu em. määräyksen nojalla aluehallituksen toimivaltaan.

Ehdotus

Aluehallitus päättää:

  1. hyväksyä liitteenä olevan HUSin ja Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen yhteistoimintasopimuksen liittyen diagnostisten palvelujen järjestämiseen;
  2. valtuuttaa terveydenhuollon palvelujen toimialajohtajan allekirjoittamaan yhteistyösopimuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti keskustelun jälkeen.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, ​timo.aronkyto@vantaa.fi.

Kokouskäsittely

Jukka Hako ja Pirkko Letto ilmoittivat olevansa esteellisiä yhteisöjääviyden perusteella ja Teemu Purojärvi ilmoitti olevansa esteellinen palvelussuhdejääviyden perusteella. Koska tämä asiakohta käsitellään viimeisenä, he ilmoittivat poistuvansa kokouksesta loppukokouksen ajaksi. He poistuivat kokouksesta klo 8.57.

Aluehallituksen puheenjohtaja Maarit Raja-Aho saapui kokoukseen klo 8.58 ja siirtyi kokouksen puheenjohtajaksi. Hänen varajäsenensä Sirpa Peura poistui kokouksesta klo 8.58.

Aluevaltuuston puheenjohtaja Sirkka-Liisa Kähärä poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana klo 9.01.

Liitteet

Oheismateriaali