Områdesstyrelsen, möte 22-12-2022

Protokollet är granskat

§ 292 Samarbetsavtal mellan HUS och Vanda och Kervo välfärdsområde angående ordnandet av diagnostiska tjänster

VAKEDno-2022-811

Beskrivning

Beredare av ärendet: upphandlingschef Marianne Punkki

Enligt 27 § i lagen om genomförande av reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet och om införande av den lagstiftning som gäller reformen (616/2021, nedan införandelagen) överförs samkommunen HNS:s förbindelser till HUS-sammanslutningen utan särskild utredning den 1.1.2023. HUS-sammanslutningen grundades av Helsingfors stad och Nylands välfärdsområden och är en sådan välfärdssammanslutning som avses i lagen om välfärdsområden (611/2021). Den ordnar social- och hälsovården i Nyland i samarbete med Nylands välfärdsområden och Helsingfors stad i enlighet med Nylandslagen (615/2021) och sköter andra uppgifter som den åläggs i lag. HUS-sammanslutningen och Vanda och Kervo välfärdsområde hör båda till Södra Finlands samarbetsområde enligt statsrådets förordning om samarbetsområdena för social- och hälsovården (91/2022). Samarbetet mellan välfärdsområdena föreskrivs i lagen om välfärdsområden (611/2021).

Föremålet för samarbetsavtalet som nu behandlas är de laboratorietjänster som HUS Diagnostikcentrum tillhandahåller (provtagnings- och screeningtjänster samt tjänster inom klinisk kemi, klinisk mikrobiologi, klinisk farmakologi, patologi och genetik), bilddiagnostiska tjänster (bilddiagnostiska undersökningar inom radiologi, klinisk fysiologi, nukleärmedicin och klinisk neurofysiologi samt åtgärder i samband med undersökningarna) och fysikertjänster.

I samarbetsavtalet avtalas om samarbete, som har målet att:

  • säkerställa diagnostiska tjänster på både grundnivå och högt specialiserad nivå, även diagnostiska jourtjänster
  • samarbeta för att planera ett ändamålsenligt servicenätverk för att säkerställa tillgång till och tillgänglighet av undersökningar (inklusive närservice) vid rätt tid
  • trygga oavbruten informationsgång, uppbevaring och delning av undersökningar mellan primärvården och den specialiserade sjukvården
  • säkerställa undersökningarnas ändamålsenliga och effektiva inriktning genom samarbete
  • säkerställa kostnadseffektiv diagnostisk verksamhet av hög kvalitet
  • effektivera avtalsparternas verksamhet och användning av personal- och andra resurser.

Avtalsparterna sköter de uppgifter som omfattas av samarbetet själv eller genom att använda underleverantörer. Målet med samarbetet är inte att bereda vinst. Samarbetets karaktär är inte kommersiellt, utan styrs enbart ur allmänintressets synpunkt. Parterna är inte verksamma på marknaden. Avtalet som ska ingås är inte av sin karaktär ett avtal som rör upphandling och därför leder inte avtalet till att konkurrensen snedvrids. 

Avtal

Samarbetet som avtalet gäller inleds den 1.1.2023. Avtalet gäller tills vidare. En avtalspart kan skriftligen säga upp avtalet med arton (18) månaders uppsägningstid.

Avtalets årliga värde uppgår till cirka 23 416 053 euro.

Beslutanderätt

Enligt 42 § i Vanda och Kervo välfärdsområdes förvaltningsstadga fattar välfärdsområdesstyrelsen beslut om upphandlingar, avtal och förbindelser på över 1 000 000 euro. Enligt den ovan nämnda bestämmelsen åligger det områdesstyrelsen att besluta om frågan.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att:

  1. godkänna det bifogade samarbetsavtalet mellan HUS och Vanda och Kervo välfärdsområde angående ordnandet av diagnostiska tjänster,
  2. befullmäktiga sektordirektören för hälsovårdstjänster att underteckna samarbetsavtalet.​​​

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt efter diskussionen.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö,​ timo.aronkyto@vantaa.fi.

Möte hantering

Jukka Hako och Pirkko Letto anmälde jäv på grund av samfundsjäv och Teemu Purojärvi anmälde jäv på grund av anställningsjäv. Eftersom ärendepunkten behandlas sist, meddelade de att de avlägsnar sig från sammanträdet för resten av sammanträdets gång. De avlägsnade sig från sammanträdet kl. 8:57.

Områdesstyrelsens ordförande Maarit Raja-Aho anlände till sammanträdet kl. 8:58 och tog över som sammanträdets ordförande. Hennes ersättare Sirpa Peura avlägsnade sig från sammanträdet kl. 8:58.

Områdesfullmäktiges ordförande Sirkka-Liisa Kähärä avlägsnade sig från sammanträdet under behandlingen av ärendet kl. 9:01.

Bilagor

Kompletterande material