Tarkastuslautakunta, kokous 8.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 1 Laillisuus ja päätösvaltaisuus

VAKEDno-2022-96

Perustelut

Asian valmistelija: Hannamari Harju

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 138 §:n mukaan kokouskutsun antaa puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja. Kokouskutsussa on ilmoitettava kokouksen aika ja paikka sekä käsiteltävät asiat. Esityslista, joka sisältää selostuksen käsiteltävistä asioista ja ehdotukset toimielimen päätöksiksi, lähetetään kokouskutsun yhteydessä. Erityisestä syystä esityslista tai yksittäisen asian selostus ja päätösehdotus voidaan lähettää myöhemmin.

Kokouskutsu toimitetaan, mikäli mahdollista, kolme päivää ennen kokousta toimielimen jäsenille sekä niille, joilla on läsnäolo-oikeus tai -velvollisuus toimielimen kokouksessa. Kokouskutsu ja esityslista lähetetään jäsenille ja muille, joilla on läsnäolo-oikeus tai -velvollisuus, ensisijaisesti sähköisesti.

Hyvinvointialueesta annetun lain (611/2021, hyvinvointialuelaki) 108 §:n mukaan muu toimielin kuin aluevaltuusto on päätösvaltainen, kun yli puolet jäsenistä on läsnä. Läsnä oleviksi katsotaan myös ne toimielimen jäsenet, jotka osallistuvat kokoukseen sähköisesti.

Hallintosäännön 142 §:n mukaan toimielimen jäsenten ja esittelijän lisäksi toimielimen kokouksessa on läsnäolo ja puheoikeus

  1. aluehallituksen kokouksessa aluevaltuuston puheenjohtajalla ja varapuheenjohtajilla hyvinvointialuelain 26 §:n mukaan sekä kansalliskielilautakunnan puheenjohtajalla hyvinvointialuelain 33 § mukaan;
  2. muiden toimielinten kokouksessa aluehallituksen puheenjohtajalla ja hyvinvointialuejohtajalla, ei kuitenkaan tarkastuslautakunnan eikä aluevaltuuston tilapäisen valiokunnan kokouksessa eikä vaalilaissa säädettyjen vaalitoimielinten kokouksissa sekä
  3. kansalliskielilautakunnan puheenjohtajalla on läsnäolo- ja puheoikeus aluehallituksessa.

 

Edellä mainitulla henkilöllä on oikeus ottaa osaa keskusteluun, mutta ei päätöksen tekemiseen, jollei hän ole samalla kyseisen toimielimen jäsen. Toimielin päättää muiden henkilöiden läsnäolo- ja puheoikeudesta. Toimielin voi päättää asiantuntijan kuulemisesta yksittäisessä asiassa. Asiantuntija voi olla läsnä kokouksessa asiasta käytävän keskustelun päättymiseen asti.

Hallintosäännön 12 §:n mukaan aluevaltuusto asettaa tarkastuslautakunnan hallinnon ja talouden tarkastuksen sekä arvioinnin järjestämistä varten. Tarkastuslautakunnassa on 13 jäsentä, joista aluevaltuusto valitsee lautakunnan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan tulee olla valtuutettuja. Jokaisella jäsenellä on henkilökohtainen varajäsen.

Aluevaltuusto on kokouksessaan 8.3.2022 päättänyt valita tarkastuslautakunnan kokoonpanoksi seuraavan: 

Mika Niikko (ps. puheenjohtaja.), varajäsen Toni Eskelinen (ps.)

Ulla Kaukola (sd. varapuheenjohtaja), varajäsen Teija Toivonen (sd.)

Jan-Peter Sjöroos (r.), varajäsen Jan-Erik Eklöf (r.)

Loviisa Kaartokallio (kd.), varajäsen Marja Salonius (kd.)

Marjo Koistinen (kok.), varajäsen Irina Alanne (kok.)

Markku Pyykkölä (kok.), varajäsen Janne Koskinen (kok.)

Matilda Stirkkinen (sd.),varajäsen Johanna Hristov (sd.)

Ranbir Sodhi (sd.), varajäsen Mika Oja (sd.)

Ritva Bäckström (vas.), varajäsen Tuija Husari (vas.)

Sami Kanerva (kok.), varajäsen Pekka Äikäs (kok.)

Tia Seppänen (vihr.), varajäsen Jaana Carlenius (vihr.)

Vaula Norrena (vihr.), varajäsen Tytti Villanen (vihr.)​

Tuukka Saimen (ps.), varajäsen Timo Valtonen (ps.)

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 80 §:n mukaan tilintarkastajalla on läsnäolo- ja puheoikeus lautakunnan kokouksissa. Tilintarkastajalla ja lautakunnan määräämillä luottamushenkilöillä ja viranhaltijoilla on läsnäolovelvollisuus lautakunnan kokouksessa lautakunnan niin päättäessä. Aluehallitus ei voi määrätä edustajaansa tarkastuslautakunnan kokouksiin. Tarkastuslautakunnan esittelijänä toimii tarkastuspäällikkö. Tarkastuslautakunta voi erityisestä syystä päättää, että asia käsitellään puheenjohtajan selostuksen pohjalta ilman viranhaltijan esittelyä.

Ennen tarkastuspäällikön valintaa vuonna 2022 asiat käsitellään puheenjohtajan selostuksen pohjalta ilman viranhaltijan esittelyä.

Ehdotus

Tarkastuslautakunta päättää:

  1. todeta kokouksen laillisesti koollekutsutuksi ja päätösvaltaiseksi;
  2. myöntää valtuustokaudelle 2022-2025 puhe- ja läsnäolo-oikeuden tarkastuslautakunnan kokouksiin Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen päätöksenteon valmistelupäällikölle Riikka Liljeroosille ja hallintovalmistelujohtajalle Mikko Hokkaselle.

 

 

Päätös

Tarkastuslautakunta päätti yksimielisesti keskustelun jälkeen:

  1. todeta kokouksen laillisesti koollekutsutuksi ja päätösvaltaiseksi;
  2. myöntää tähän kokoukseen puhe- ja läsnäolo-oikeuden Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen päätöksenteon valmistelupäällikölle Riikka Liljeroosille ja hallintovalmistelujohtajalle Mikko Hokkaselle;
  3. että tilintarkastajalla ja lautakunnan määräämillä luottamushenkilöllä ja viranhaltijoilla on läsnäolovelvollisuus lautakunnan kokouksessa lautakunnan niin päättäessään.

 

Lisätietoja päätöksestä antaa tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Mika Niikko, mika.niikko@vakehyva.fi.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimus- ja valituskielto

Tähän päätökseen, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa hakea muutosta.
(Laki hyvinvointialueesta 141 §)