Tarkastuslautakunta, kokous 8.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 4 Tilintarkastusyhteisön valinnan tiedoksimerkitseminen

VAKEDno-2022-101

Perustelut

Väliaikainen valmistelutoimielin 16.2.2022 § 17

Lain hyvinvointialueesta 126 §:n mukaan aluevaltuusto valitsee hallinnon ja talouden tarkastamista varten tilintarkastusyhteisön, jonka on määrättävä vastuunalaiseksi tilintarkastajaksi JHT-tilintarkastaja. Voimaanpanolain (laki sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta 616/2021) 10 §:n mukaan valmistelutoimielimen tehtävänä on yhteistyössä niiden viranomaisten kanssa, joista tehtäviä ja niitä hoitavaa henkilöstöä siirtyy hyvinvointialueelle valmistella hyvinvointialueen toiminnan ja hallinnon järjestämistä sekä tilintarkastajan valintaa (kohta 5).

Tilintarkastajaan sovelletaan hänen hoitaessaan tämän lain mukaisia tehtäviä rikosoikeudellista virkavastuuta koskevia säännöksiä. Tilintarkastajan vahingonkorvausvelvollisuudesta säädetään julkishallinnon ja -talouden tilintarkastuksesta annetussa laissa (1142/2015). Hyvinvointialueen tytäryhteisön tilintarkastajaksi on valittava hyvinvointialueen tilintarkastusyhteisö, jollei tästä poikkeamiseen ole perusteltua tarkastuksen järjestämiseen liittyvää syytä. Tilintarkastusyhteisö voidaan valita kerrallaan enintään kuuden tilikauden hallinnon ja talouden tarkastamista varten. Tilintarkastusyhteisöllä ja sen määräämällä vastuunalaisella tilintarkastajalla on oltava edellytykset riippumattoman ja riittävän laajan tilintarkastuksen toimittamiseen. Jos edellytykset riippumattomaan tarkastukseen puuttuvat, tilintarkastajan on kieltäydyttävä vastaanottamasta tehtävää tai luovuttava siitä. Tilintarkastajana ei saa toimia henkilö, joka 80 §:n mukaan ei ole vaalikelpoinen tarkastuslautakuntaan.  

Edelleen lain 117 §:ssä todetaan, että hyvinvointialueen tilikausi on kalenterivuosi. Aluehallituksen on laadittava tilikaudelta tilinpäätöstilikautta seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä ja annettava se tilintarkastajien tarkastettavaksi. Tilintarkastajien on tarkastettava tilinpäätös toukokuun loppuun mennessä. Aluehallituksen on saatettava tilinpäätös tilintarkastuksen jälkeen aluevaltuuston käsiteltäväksi. Aluevaltuuston on käsiteltävä tilinpäätös kesäkuun loppuun mennessä. 

Lain hyvinvointialueesta 127 §:n mukaan tilintarkastajan on toukokuun loppuun mennessä tarkastettava julkishallinnon hyvän tilintarkastustavan mukaisesti kunkin tilikauden hallinto, kirjanpito ja tilinpäätös. Tilintarkastajan on tarkastettava: 

  1. onko hyvinvointialueen hallintoa hoidettu lain ja aluevaltuuston päätösten mukaisesti;  
  2. antavatko hyvinvointialueen tilinpäätös ja siihen kuuluva konsernitilinpäätös sekä toimintakertomus tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen laatimista koskevien säännösten ja määräysten mukaisesti oikean ja riittävän kuvan hyvinvointialueen tuloksesta, taloudellisesta asemasta, rahoituksesta ja toiminnasta;  
  3. ovatko hyvinvointialueen rahoituksen perusteista annetut tiedot oikeita; 
  4. onko hyvinvointialueen sisäinen valvonta, sisäinen tarkastus ja riskienhallinta sekä konsernivalvonta järjestetty asianmukaisesti.  
     

Tilintarkastaja noudattaa aluevaltuuston ja tarkastuslautakunnan antamia ohjeita, jolleivat ne ole ristiriidassa lain, hallintosäännön tai hyvän tilintarkastustavan kanssa. Havaitsemistaan olennaisista epäkohdista tilintarkastajan on viipymättä ilmoitettava aluehallitukselle annettavassa tilintarkastuspöytäkirjassa. Tilintarkastuspöytäkirja annetaan tiedoksi tarkastuslautakunnalle.  

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on pyytänyt vuoden 2021 tilintarkastuksen toteuttamisesta tarjouksen kolmelta eri yritykseltä. Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on toiminut hyvinvointialueen valmistelutehtävissä 1.7.2021 alkaen. Vuoden 2021 tilinpäätösmenot olivat 0,6 milj. euroa sisältäen pääosin henkilöstömenoja sekä asiantuntijapalveluostoja.

Tarjoukset on pyydetty toimittamaan 15.2.2022 klo 9.00 mennessä hyvinvointialueen kirjaamoon. Määräajassa saapuneet tarjoukset toimitetaan väliaikaisen valmistelutoimielimen kokoukseen. Kyseessä on lain julkisista hankinnoista 25 §:n tarkoittaman kansallisen kynnysarvon alittava hankinta.

Päätösehdotus

Päätösehdotus annetaan kokouksessa.

Kokouskäsittely

Määräaikaan 15.2.2022 klo 9.00 mennessä hyvinvointialueen vuoden 2021 tilintarkastuksesta saapui kaksi tarjousta. Tarjouksen jättivät KPMG Oy Ab sekä BDO Audiator Oy. Saapuneet tarjoukset ovat oheismateriaalina.

Muutettu päätösehdotus:

Väliaikainen valmistelutoimielin päättää esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto päättää:

1. että vuoden 2021 tilintarkastuksen tilintarkastusyhteisöksi valitaan BDO Audiator Oy, vastuunalainen tilintarkastaja JHT, HT Minna Ainasvuori;

2. todeta, että tarjoajan tarjous oli hinnaltaan halvin. Kyseessä on lain julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 25 §:n tarkoittaman kansallisen kynnysarvon alittava hankinta. Hankinnan ennakoitu arvo on 1800 euroa;

3. valtuuttaa talousvalmistelujohtajan allekirjoittamaan hankinnasta laadittavan toimeksiantokirjeen.

Päätös 

Muutettu päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti keskustelun jälkeen.

Lisätietoja päätöksestä antaa: väliaikaisen valmistelutoimielimen puheenjohtaja Timo Aronkytö, etunimi.sukunimi@vantaa.fi.

___________________________________________________________________________________________________

Aluevaltuusto 8.3.2022 § 14

Oheismateriaalit
1. Tarjous BDO Audiator Oy.pdf
Salassa pidettävä, Julkisuuslaki (621/1999) § 24
2. Tarjous KPMG Oy Ab.pdf
Salassa pidettävä, Julkisuuslaki (621/1999) § 24

Ehdotus

Väliaikainen valmistelutoimielin esittää aluevaltuustolle,​ että aluevaltuusto päättää:

1. että vuoden 2021 tilintarkastuksen tilintarkastusyhteisöksi valitaan BDO Audiator Oy,​ vastuunalainen tilintarkastaja JHT, HT Minna Ainasvuori;

2. todeta,​ että tarjoajan tarjous oli hinnaltaan halvin. Kyseessä on lain julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 25 §:n tarkoittaman kansallisen kynnysarvon alittava hankinta. Hankinnan ennakoitu arvo on 1800 euroa;

3. valtuuttaa talousvalmistelujohtajan allekirjoittamaan hankinnasta laadittavan toimeksiantokirjeen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua. 

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialueen muutosjohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

Kokouskäsittely

HR-valmistelujohtaja Anne Sivula poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana klo 21.14.

___________________________________________________________________________________________________

Asian valmistelija: Hannamari Harju

Aluevaltuusto on kokouksessan 8.3.2022 § 14 päättänyt :

1. että vuoden 2021 tilintarkastuksen tilintarkastusyhteisöksi valitaan BDO Audiator Oy, vastuunalainen tilintarkastaja JHT, HT Minna Ainasvuori;

2. todeta, että tarjoajan tarjous oli hinnaltaan halvin. Kyseessä on lain julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 25 §:n tarkoittaman kansallisen kynnysarvon alittava hankinta. Hankinnan ennakoitu arvo on 1800 euroa;

3. valtuuttaa talousvalmistelujohtajan allekirjoittamaan hankinnasta laadittavan toimeksiantokirjeen.

Ensi vuoden ja tulevien vuosien osalta tilintarkastusyhteisön valinta kuuluu tarkastuslautakunnan tehtäviin. 

Hallintosäännön 83 §:n mukaan  tilintarkastusyhteisö valitaan enintään kuuden tilikauden hallinnon ja talouden tarkastamista varten. Tarkastuslautakunnan tehtävänä on kilpailuttaa tilintarkastusyhteisön valinta ja tehdä aluevaltuustolle ehdotus valittavasta tilintarkastusyhteisöstä sekä valvoa tilintarkastussopimuksen noudattamista.

Ehdotus

Tarkastuslautakunta päättää: 

1. merkitä tiedoksi aluevaltuuston 8.3. tekemän päätöksen tilintarkastusyhteisön valinnasta;

2. keskustella tilintarkastusyhteisön valinnasta seuraaviksi vuosiksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti keskustelun jälkeen.

Lisätietoja päätöksestä antaa tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Mika Niikko, mika.niikko@vakehyva.fi.

Kokouskäsittely

Jan-Peter Sjöroos saapui kokoukseen asian käsittelyn aikana klo. 10.46.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimus- ja valituskielto

Tähän päätökseen, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa hakea muutosta.
(Laki hyvinvointialueesta 141 §)