Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta, kokous 8.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 19 Tilannekatsaus Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hyte-neuvotteluihin

VAKEDno-2022-320

Perustelut

Asian valmistelija: Palvelualuejohtaja, asiantuntija- ja kehittämispalvelut Elina Eeva

Hyvinvointialueen on neuvoteltava vähintään kerran vuodessa yhdessä alueensa kuntien sekä muiden edellä tässä momentissa mainittujen hyvinvointialueen alueella hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekevien toimijoiden kanssa hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä koskevista tavoitteista, toimenpiteistä, yhteistyöstä ja seurannasta (Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä 612/2021 7§). Lakisääteiset neuvottelut ovat osa alueellista, eri toimijoiden välistä yhteistyötä. Alueelliset HYTE-neuvottelut kutsuu koolle hyvinvointialue. ​

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on käynyt hyte-neuvotteluita alueen kaupunkien, HUS:n ja järjestöjen kanssa kevään 2023 aikana kolmesti. Tapaamisilla on keskusteltu yhteistyön rakenteista, alueen ilmiöistä sekä eri toimijoiden rooleista hyte-työssä. Neuvotteluissa on päädytty yhteisesti tulokseen, jossa Vantaan ja Keravan alueellisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen yhteistyön keskeisenä päämääränä 2023-2025 on taata mielekäs arki alueen asukkaille ja palveluiden käyttäjille. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen alueellisen yhteistyön painopistealueita ovat osallisuus, mielen hyvinvointi sekä hyvinvointia tukevat elintavat, joihin yhdessä panostamalla tuetaan mielekkään arjen toteutumista.​ Yhteisessä keskustelussa on päädytty ns. jatkuvan neuvottelun rakenteeseen, jossa hyvinvointialue käy säännöllisesti keskustelua eri toimijoiden kanssa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä. Hyte-neuvottelut toimivat yhtenä linkkinä myös alueelliseen hyvinvointikertomus ja -suunnitelmaprosessiin.

Ehdotus

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päättää merkitä tiedoksi tilannekatsauksen Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hyte-neuvotteluihin.

Päätös

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta merkitsi tiedoksi tilannekatsauksen Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hyte-neuvotteluihin.

 

Lisätietoja päätöksestä antaa vt. hallintojohtaja Riikka Liljeroos, riikka.liljeroos@vakehyva.fi.