Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta, kokous 8.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 21 Tilannekatsaus ja tarkastelu eri toteutusvaihtoehdoista koskien järjestöjen yhteistyöryhmän / järjestöneuvottelukunnan / vastaavan toimielimen asettamista

VAKEDno-2023-1746

Perustelut

Asian valmistelija: hallintojohtaja Riikka Liljeroos ja erityisasiantuntija Pia Tasanko-Lavikainen  

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 25 §:n mukaan lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan tehtävänä on koordinoida hyvinvointialueen järjestöyhteistyötä.  

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen strategiassa on korostettu järjestöjen roolia ja asetettu tavoitetasoksi 2025, että “yhteistyörakenteet järjestöjen ja yksityisten palveluntuottajien kanssa on vahvistettu ja ne ovat toiminnassa”. Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta on kokouksessaan 6.3.2023 § 14 hyväksynyt järjestöyhteistyön tiekartan ja vuoden 2023 toimeenpanosuunnitelman, johon on kirjattu seuraava tavoite: “Toimivat rakenteet: Järjestöjen kehittämisryhmän pohjalta perustetaan järjestöjen yhteistyöryhmä / neuvottelukunta / vastaava hyvinvointialueelle yhteistyössä järjestöjen kanssa.” Tavoitteena on, että rakenteen päättäminen sekä toiminnan käynnistyminen tapahtuisi jo vuoden 2023 aikana.   

Tämän pohjalta on laadittu selvitys koskien järjestöjen yhteistyöryhmän / järjestöneuvottelukunnan / vastaavan toimielimen asettamista. Tässä vaiheessa tarkasteluun on otettu erityisesti kaksi vaihtoehtoa: 1) Järjestöjen yhteistyöelin osana lähidemokratia- ja osallisuuslautakuntaa sekä 2) järjestöjen vapaamuotoinen yhteistyöelin, joka vastaa osin nykyistä hyvinvointialueen HYTE-tiimin koordinoimaa järjestöjen kehittämisryhmää.  Asiaa on käsitelty valtuustovaliokunnan kokouksessa 24.4.2023 ja tarkoituksena on seuraavaksi käsitellä asiaa lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnassa ja saada evästystä asian jatkovalmisteluun.  

Hallintojohtaja Riikka Liljeroos ja erityisasiantuntija Pia Tasanko-Lavikainen esittelevät laadittua selvitystä ja eri toteutusvaihtoehtoja. Laadittu selvitys on oheismateriaalina. 

Ehdotus

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päättää merkitä tiedoksi tilannekatsauksen ja tarkastelun eri toteutusvaihtoehdoista koskien järjestöjen yhteistyöryhmän / järjestöneuvottelukunnan / vastaavan toimielimen asettamisesta sekä käydä keskustelua ja antaa evästystä asian jatkovalmisteluun. 

Päätös

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta merkitsi tiedoksi tilannekatsauksen ja tarkastelun eri toteutusvaihtoehdoista koskien järjestöjen yhteistyöryhmän / järjestöneuvottelukunnan / vastaavan toimielimen asettamisesta sekä kävi keskustelua ja antoi evästystä asian jatkovalmisteluun. 

 

Lisätietoja päätöksestä antaa vt. hallintojohtaja Riikka Liljeroos, riikka.liljeroos@vakehyva.fi.

Kokouskäsittely

Nuorisovaltuuston edustaja Walid Azizi saapui kokokseen tämän asian käsittelyn aikana klo 17:25

Vammaisneuvoston edustaja Pia Karasjärvi saapui kokoukseen tämän asian käsittelyn aikana klo 17:37