Perustelut
Asian valmistelija: päätöksenteon valmistelupäällikkö Riikka Liljeroos
Hyvinvointialueen asukkailla ja palvelujen käyttäjillä on oikeus osallistua ja vaikuttaa hyvinvointialueen toimintaan. Lain hyvinvointialueesta 29 §:n (myöh. hyvinvointialuelaki) mukaan aluevaltuuston on pidettävä huolta monipuolisista ja vaikuttavista osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksista ja menetelmistä.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 22 §:n mukaan "Aluehallitus asettaa monikulttuurisuusasian neuvottelukunnan". Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta ei ole vanhusneuvoston, vammaisneuvoston ja nuorisovaltuuston tavoin hyvinvointialueen lakisääteinen vaikuttamistoimielin, mutta sen asettamista on valmisteltu yhdessä em. vaikuttamistoimielinten kanssa ja jatkossa viitattaessa vaikuttamistoimielimiin, tarkoitetaan kyseisellä termillä myös monikulttuurisuusasiain neuvottelukuntaa.
Hyvinvointialueen vaikuttamistoimielinten valmistelu on aloitettu loppuvuodesta 2021, jolloin on lähdetty kokoamaan tietoja Vantaan ja Keravan kaupunkien nykyisistä vaikuttamistoimielimistä, pidetty muun muassa palaveri kaupunkien vaikuttamistoimielinten koordinaattoreiden kanssa ja koottu nykyiset toimintasäännöt. Vaikuttamistoimielinten yhteydessä on tarkasteltu myös kansalliskielilautakunta (vrt. Vantaalla nykyinen svenska komittén) ja monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta. Kevään 2022 aikana hyvinvointialueen päätöksenteon valmistelupäällikkö ja hallinnon erityisasiantuntija ovat käyneet Vantaan ja Keravan nykyisten vaikuttamistoimielinten kokouksissa, aiheena hyvinvointialueen vaikuttamistoimielinten muodostaminen ja lainsäädännön määräykset. Tämän lisäksi kaupunkien nykyisille vanhusneuvostoille, vammaisneuvostoille, nuorisovaltuustoille ja monikulttuurisuusasiain neuvottelukunnalle järjestettiin 11.4.2022 seminaari hyvinvointialueen vaikuttamistoimielinten perustamisesta. Tilaisuus sisälsi tilannekatsauksen hyvinvointialueen valmisteluun. Seminaarin yhteydessä järjestettiin työpajoja, joissa vaikuttamistoimielimet kertoivat toiveistaan hyvinvointialueen vaikuttamistoimielinten kokoonpanon ja muodostamisen suhteen.
Vantaan kaupungin monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta on 31.5.2022 laatinut ehdotuksensa hyvinvointialueen monikulttuurisuusasiain neuvottelukunnan muodostamisesta. Saapunut ehdotus on oheismateriaalina. Keravan kaupungissa ei aiemmin ole toiminut monikulttuurisuusasiain neuvottelukuntaa. Keravan kaupunginvaltuusto on 13.6.2022 § 55 hyväksynyt hallintosääntöpäivityksen, jossa uudeksi vaikuttamistoimielimeksi esitetään perustettavaksi monikulttuurisuusasian neuvottelukuntaa. Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunnan asettaminen on tulossa 20.6.2022 Keravan kaupunginhallituksen päätöksentekoon.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 25 §:n mukaan lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan tehtävänä on koordinoida yhteistyötä hyvinvointialueen vaikuttamistoimielinten kanssa. Tämän johdosta on perusteltua, että lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta voisi nimetä edustajansa ja varaedustajan myös monikulttuurisuusasiain neuvottelukuntaan.
Vaikuttamistoimielimille on tarkoitus antaa mahdollisuus antaa lausuntonsa hyvinvointialuestrategian luonnoksesta syys-lokakuussa (noin viikot 37-41). Tämän johdosta on perusteltua, että vaikuttamistoimielimet voisivat pitää aloituskokouksensa jo elokuun-syyskuun aikana. Vaikuttamistoimielinten voisivat tällöin toisessa kokouksessaan syys-lokakuussa antaa lausuntonsa strategialuonnokseen. Lisäksi alustavasti syksyn lopussa marras-joulukuussa voisi olla vielä yksi kokous ennen järjestämisvastuun siirtoa. 1.1.2023 jälkeen vaikuttamistoimielinten kokoonpanoa voitaisiin täydentää esim. vuoden 2023 alusta toimialojen edustajilla (nyt hyvinvointialueella vain valmisteluhenkilöstöä).
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.
Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.