Aluehallitus, kokous 22.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 122 Valtuustoaloite koskien sairaaloissa käynnistettävää etsivää päihdetyötä

VAKEDno-2022-67

Perustelut

Asian valmistelija: päätöksenteon valmistelupäällikkö Riikka Liljeroos

Aluevaltuuston kokouksessa 31.5.2022 § 55 jätettiin Antero Eerolan valtuustoaloite koskien sairaaloissa käynnistettävää etsivää päihdetyötä. Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 15 aluevaltuutettua. Valtuustoaloite kuului seuraavasti:

"Yleisesti voidaan arvioida, että korona-aika on kärjistänyt päihdeongelmia Suomessa. Vaikka alkoholin ja laittomien päihteiden kokonaiskulutus olisi laskenut, kasaantunut kova kulutus ja sen tuomat ongelmat yhä enemmän vakavasti päihderiippuvaisille.
 
Vaikeat päihdeongelmat näkyvät myös sairaaloiden päivystystoiminnassa ja akuutissa katkaisuhoidossa. Pääkaupunkiseudulla päihdetyötä tekevän Tukikohta ry:n mukaan viidesosa päivystyspotilaista on päihtynyt ja jopa kolmasosa päivystyskäynneistä liittyisi jollain tavoin päihteisiin.
 
Usein päihderiippuvaisilla on myös muita arjen hallintaan ja jokapäiväisten asioiden hoitamiseen liittyviä ongelmia, joiden ratkaisemista elämää hallitseva päihdeongelma haittaa. Vaikka sairaaloissa saisi hyvää hoitoa, eivät terveyspalvelut kykene hoitojakson jälkeen auttamaan ihmisiä elämänhallinnan ongelmissa ja arjen tuessa. Nämä arjen ongelmat saattavat haitata myöhemmin merkittävästi myös mahdollista päihteetöntä elämää.

Siksi päihdepotilaille pitäisi pystyä tarjoamaan etsivän päihdetyön palveluita jo sairaalajakson aikana.

Tukikohta ry on tehnyt jo vuosia etsivää päihdetyötä sairaalaympäristössä. Niin sanotun SATU-hankkeen myötä päihdeongelmaisille tarjotaan tukea ja palveluohjausta sairaalaympäristössä. Tästä on kokemusta muun muassa Haartmanin ja Malmin sairaaloissa Helsingissä.
 
Etsivällä päihdetyöllä voitaisiin tarjota apua ja tukea runsaasti päihteitä käyttäville ja psyykkisesti oirehtiville ihmisille. Samalla olisi mahdollista kartoittaa kunkin ihmisen elämäntilannetta erikseen sekä hänen avun ja tuen tarpeitaan. Päihderiippuvainen ihminen voisi saada tukea itsenäiseen asioiden hoitamiseen, elämäntilanteen haltuun ottamiseen sairaalajakson aikana ja sen jälkeen. Lisäksi tarjolla voisi olla vertaistukea. Kokonaisuutena tämä olisi omiaan vähentämään päihderiippuvuudesta aiheutuvia haittoja.
 
Edellä olevan perusteella me allekirjoittaneet valtuutetut teemme seuraavan sisältöisen valtuustoaloitteen:
 
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue käynnistää etsivän päihdetyön terveyspalveluissa. Tarkoituksena on tarjota tukea ja apua vaikeiden päihdeongelmien takia päivystykseen tai muuhun sairaalahoitoon joutuvien ihmisten arjen ja elämänhallinnan ongelmiin. Yhteistyötä voitaisiin tässä yhteydessä tehdä kolmannen sektorin järjestöjen kanssa."

Ehdotus

Aluehallitus päättää merkitä valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen edelleen terveydenhuollon palvelujen toimialajohtajan valmisteltavaksi. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.