Områdesstyrelsen, möte 22-06-2022

Protokollet är granskat

§ 122 Fullmäktigemotion om uppsökande alkohol- och drogarbete på sjukhus

VAKEDno-2022-67

Beskrivning

Beredare av ärendet: chef för beslutsberedningsprocessen Riikka Liljeroos 

Vid områdesfullmäktiges sammanträde 31.5.2022 § 55 lämnades Antero Eerolas fullmäktigemotion om uppsökande alkohol- och drogarbete på sjukhus. Fullmäktigemotionen har undertecknats av 15 välfärdsområdesledamöter. Fullmäktigemotionen hade följande lydelse: 

"Generellt sett kan det bedömas att coronatiden har förvärrat alkohol- och drogproblemen i Finland. Även om den totala användningen av alkohol och olagliga rusmedel har sjunkit, ökar den tunga användningen och de problem som den medför alltmer för personer med allvarligt alkohol- och drogberoende. 

De allvarliga alkohol- och drogproblemen märks också på sjukhusens akutmottagningar och i den akuta avgiftningsvården. Enligt Tukikohta ry, som bedriver alkohol- och drogarbete i huvudstadsregionen, är en femtedel av jourpatienterna berusade och till och med en tredjedel av jourbesöken är alkohol- och drogrelaterade. 

Ofta har personer med alkohol- och drogberoende också andra problem med att hantera sitt dagliga liv och sina dagliga aktiviteter, som försvåras av det alkohol- och drogproblem som dominerar deras liv. Även om sjukhusen ger god vård kan hälsovårdstjänsterna inte hjälpa människor med deras livshanteringsproblem och det stöd de behöver i vardagen efter behandlingsperioden. Senare kan dessa vardagsproblem också avsevärt försvåra ett eventuellt drogfritt liv. 

Därför borde det vara möjligt att erbjuda tjänster för uppsökande alkohol- och drogarbete till patienter redan under deras sjukhusvistelse. 

Tukikohta ry har redan i flera år gjort uppsökande alkohol- och drogarbete på sjukhus. Det så kallade SATU-projektet erbjuder stöd och rådgivning för personer med alkohol- och drogproblem på sjukhus. Erfarenheter av detta finns bland annat från Haartmanska sjukhuset och Malms sjukhus. 

Med uppsökande alkohol- och drogarbete kan hjälp och stöd erbjudas åt personer med svåra alkohol- och drogproblem samt personer med psykisk ohälsa. Samtidigt skulle det vara möjligt att separat kartlägga varje persons livssituation och hens behov av hjälp och stöd. Personer med alkohol- och drogberoende kunde få stöd för att självständigt sköta sina ärenden samt för att få kontroll över sin livssituation under och efter sjukhusvistelsen. Kamratstöd kunde också erbjudas. På det hela taget skulle detta bidra till att minska de skador som orsakas av alkohol- och drogberoende. 

På basis av det som skrivits ovan gör vi ledamöter som undertecknat följande fullmäktigemotion med följande innehåll: 

Vanda och Kervo välfärdsområde inleder uppsökande alkohol- och drogarbete i hälsovårdstjänsterna. 

Syftet är att ge stöd och hjälp med vardags- och livshanteringsproblem för personer som är inlagda på akutmottagningen eller får annan sjukhusvård på grund av allvarliga alkohol- och drogproblem. Samarbete med organisationer inom den tredje sektorn kan göras i detta sammanhang."

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och sända den för beredning till sektordirektören för hälsovårdstjänster.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion. 

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.