Områdesstyrelsen, möte 22-06-2022

Protokollet är granskat

§ 121 Fullmäktigemotion om att göra lätt språk till ett av Vanda och Kervo välfärdsområdes servicespråk 

VAKEDno-2022-67

Beskrivning

Beredare av ärendet: chef för beslutsberedningsprocessen Riikka Liljeroos 

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 31.5.2022 § 54 lämnades den socialdemokratiska fullmäktigegruppens fullmäktigemotion om att göra lätt språk till ett av Vanda och Kervo välfärdsområdes servicespråk. Fullmäktigemotionen har undertecknats av 33 välfärdsområdesledamöter. Fullmäktigemotionen hade följande lydelse: 

"Lätt finska är den form av det finska språket som är lättast att förstå. I lätt språk ändras språket så att det är enklare i fråga om innehåll, ordförråd och uppbyggnad. Det är riktat till personer som har svårt att läsa eller förstå allmänspråk.  Lätt språk är ännu lättare än klarspråk.  Lätt språk tar i beaktande läsarens språkliga specialbehov genom att exempelvis rikta texten till läsaren, använda bekanta ord och enkla konstruktioner och genom att begränsa mängden information. (THL, Handbok om funktionhinderservice). 

Att göra lätt språk till ett servicespråk inom välfärdsområdet effektiverar servicestigarna, minskar kostnaderna och förbättrar livskvaliteten för områdets invånare. Av denna orsak föreslår vi att lätt språk blir ett servicespråk i Vanda och Kervo välfärdsområde. 

Lätt språk ökar förståelsen hos en person med språkliga eller kognitiva utmaningar. Lätt språk, som är en del av den kognitiva tillgängligheten av information, är till nytta för oss alla. Bland de som särskilt gynnas finns personer med intellektuell funktionsnedsättning och talhandikapp, personer med autismspektrumtillstånd, personer med invandrarbakgrund och personer med neurologiska sjukdomar. Användningen av lätt språk stöder språkinlärningen, främjar integrationen och minskar behovet av tolkningstjänster. Ärenden sköts snabbare och personalens tid frigörs för följande personer när personen i fråga förstår vad som pågår. Vid kriskommunikation är det väsentligt att använda lätt språk så att alla lätt kan förstå vad som pågår och vad som måste göras. 

En person som inte kan läsa de handlingar som beror hen själv kan inte använda offentliga tjänster på avsett sätt. Hen behöver mycket hjälp eller blir utan tjänster, möjligen kan hen marginaliseras. I Finland finns uppskattningsvis 750 000 personer som behöver lätt språk. Antalet personer i en språkligt utsatt ställning i Finland ökar. Av Vanda och Kervo välfärdsområdes invånare är ca. 22 % främmandespråkiga och mängden ökar hela tiden. Välfärdsområdets åldrande befolkning leder också till att behovet av lätt språk kommer att öka i framtiden. 

Den språkliga tillgängligheten uppnås när en person vet vilka tjänster som finns, får service, förstår de instruktioner hen får och blir förstådd i sitt ärende. På så sätt kan en person ta ansvar för sin egen vård och utöva sin självbestämmanderätt. Enligt justitieministeriets utredning bör lätt språk eftersträvas i all kommunikation (Selvitys yhdenvertaisuuden toteutumisesta sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapauskokeiluissa. Painopisteenä kielellinen saavutettavuus –   Valto (valtioneuvosto.fi), på finska). Ett jämställt samhälle möjliggör jämlik delaktighet för alla.  

SDP:s fullmäktigegrupp föreslår att Vanda och Kervo välfärdsområde lägger till lätt språk till finska och svenska i servicespråkmenyn."

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och sända den för beredning till sektordirektören för koncerntjänster.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion. 

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.