Områdesstyrelsen, möte 22-06-2022

Protokollet är granskat

§ 116 Tecknandet av aktier i DigiFinland Oy

VAKEDno-2022-216

Beskrivning

DigiFinland Oy (”DigiFinland”) är för tillfället ett fullt statsägt bolag med specialuppgifter. Bolaget utvecklar och producerar nationella digitala tjänster för social- och hälsovården, räddningstjänsten och för behovet av andra branscher samt stöder oavsett branschen datas interoparabilitet och kunskapshantering. För tillfället producerar DigiFinland bland andra tjänsterna Omaolo och Jourhjälpen 116117. DigiFinland får under 2022 nya tjänster färdiga för
produktion i olika faser.

Det allmänna ansvaret för ordnandet av social- och hälsovård, räddningstjänsten och andra tjänster och uppgifter som det särskilt stadgas om, övergår från och med 1.1.2023 till välfärdsområdet. 

När välfärdsområden blir DigiFinlands ägare kan de utnyttja de nationella digitala tjänster för social- och hälsovården och räddningsväsendet som bolaget har utvecklat och som det upprätthåller.

Finanspolitiska ministerutskottet har förordat att DigiFinlands ägarbas ska breddas till välfärdsområdena, HUS-sammanslutningen och Helsingfors stad från och med den 1 januari 2023. Finansministeriet, som svarar för ägarstyrningen för bolaget har tillsammans med social- och hälsovårdsministeriet och inrikesministeriet inlett förhandlingar om DigiFinlands ägarstruktur och affärsverksamhet med välfärdsområdenas temporära förvaltningar i november– december 2021 och januari 2022. Utgående av förhandlingarna anses DigiFinland ha en betydande roll som en gemensam anknuten enhet för välfärdsområden och staten.

Därefter har finansministeriet i april–maj 2022 tillsammans med social- och hälsovårdsministeriet och inrikesministeriet samt välfärdsområdena, Helsingfors stad och HUS-sammanslutningen fört förhandlingar om DigiFinlands ägande och aktieägaravtal samt bolagsordning. Staten har meddelat att den är redo att överlåta utan vederlag majoriteten av DigiFinlands aktieinnehav till välfärdsområdens, Helsingfors stads och HUS-sammanslutningens fördel, dock med förbehåll att en stor del av välfärdsområden blir bolagets aktieägare och att staten behåller alltid en ägar- och rösträttsandel på minst 33,4 procent i bolaget. Då kan välfärdsområden, Helsingfors stad och HUS-sammanslutningen överlåtas en ägar- och rösträttsandel på sammanlagt ungefär 66,6 % i bolaget. Avsikten är att ägar- och rösträttsandelarna ska fördelas lika mellan dem, dvs. alla får lika många aktier och röster.

Dessutom förutsätter genomförande av ägararrangemang riksdagens samtycke och beslut av statsrådets allmänna sammanträde.

Från och med 1.1.2023 kommer välfärdsområden, Helsingfors stad, HUS- sammanslutningen och staten att vara den huvudsakliga kundgruppen för DigiFinlands affärskoncept, på basis av ställningen som en anknuten enhet enligt lagen om offentlig upphandling. Ställningen som en anknuten enhet gör det möjligt att anskaffa tjänster av bolaget utan konkurrensutsättning.

På grund av begränsningen i anknytning till ställningen som en anknuten enhet kan andra än bolagets aktieägare i praktiken inte köpa tjänster av bolaget efter att den ovan planerade ägararrangemangen av DigiFinland har trätt i kraft.

Ägarna, det vill säga de framtida välfärdsområden, Helsingfors stad och HUS- sammanslutningen, köper tjänster av DigiFinland med stöd av separata serviceavtal. Aktieinnehav förpliktar inte att köpa tjänster av bolaget eller att finansiera bolaget.

Efter beslut av statsrådets allmänna sammanträde om genomförandet av ägararrangemang, om förutsättningarna för ägararrangemanget uppfylls, riktas senare under 2022 till välfärdsområden, Helsingfors stad och HUS- sammanslutningen en aktieemission där de har en möjlighet att utan ersättning teckna DigiFinlands aktier. Villkoren för emission har presenterats i bilaga 1.
Villkoret för aktieteckningen är att tecknaren av aktier förbinder sig vid och undertecknar aktieägaravtalet enligt bilaga 2.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att, förutsatt att välfärdsområdet erbjuds DigiFinland Oy:s aktier för teckning, att

1) teckna 2.893 DigiFinland Ab:s (2859355-7) aktier i allt väsentligt enligt villkoren i bilaga 1,

2) förbinda sig och underteckna aktieägaravtalet i allt väsentligt enligt villkoren i bilaga 2, och

3) befullmäktiga förvaltningsberedningsdirektören att underteckna i allt väsentligt aktieägaravtalet enligt bilaga 2 och anteckningsförpliktelsen för aktier enligt bilaga 3, godkänna eventuella ändringar i antalet aktier som tecknas och förhandla och godkänna ändringar av teknisk natur i bilagor 1–3.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo. aronkyto@vantaa.fi.