Områdesstyrelsen, möte 22-06-2022

Protokollet är granskat

§ 119 Fullmäktigemotion om utredning av en verksamhetsmodell för social förskrivning (hyvinvointilähete) som stöd för hjälpbehövande personer med kollektiva metoder i samarbete med den tredje sektorn i Kervo och Vanda

VAKEDno-2022-67

Beskrivning

Beredare av ärendet: chef för beslutsberedningsprocessen Riikka Liljeroos  

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 31.5.2022 § 52 lämnades Anne Karjalainens fullmäktigemotion om utredning av en verksamhetsmodell för social förskrivning (hyvinvointilähete) som stöd för hjälpbehövande personer med kollektiva metoder i samarbete med den tredje sektorn i Kervo och Vanda. Fullmäktigemotionen har undertecknats av 18 välfärdsområdesledamöter. Fullmäktigemotionen hade följande lydelse:  

"Uleåborg har i samarbete med den tredje sektorn utvecklat social förskrivning (”Social Prescribing”) för äldre personer. Målet är att hitta ensamma äldre personer som bor hemma och som behöver hjälp. Syftet med den sociala förskrivningen är att med kollektiva medel nå ensamma äldre personer som behöver sociala kontakter och aktiviteter. Klienten hänvisas till klubbar och aktiviteter för äldre som redan finns och som organiseras av den tredje sektorn i staden eller stadsdelen. Förskrivaren kan vara en läkare, sjukskötare, hemvårdspersonal, socialarbetare eller annan avtalad personal från social- och hälsovården som i sitt arbete möter äldre personer i behov av aktiviteter. Klienten tillfrågas om tillstånd att hens kontaktuppgifter ges till en frivillig från tredje sektorn som välfärdsområdet har godkänt. Den frivilliga kontaktar sedan klienten. Tillsammans med klienten kartlägger den frivilliga klientens icke-medicinska behov och intressen, och kommer överens om följande steg. En broschyr om klubbar och aktiviteter för äldre som organiseras av den tredje sektorn i klientens bostadsområde har tagits fram för att underlätta diskussionen med klienten. Den frivilliga hämtar den äldre personen från hemmet och de bekantar sig med aktiviteten tillsammans. Om aktiviteten visar sig vara olämplig eller ointressant för klienten, försöker den frivilliga hitta en ny aktivitet eller klubb tillsammans med klienten. Om klienten inte vill lämna sina kontaktuppgifter kan hen få en broschyr om aktiviteterna i sitt område. Den frivillige eller den anställde från tredje sektorn har fått utbildning för uppgiften.  

Social förskrivning ersätter inte de tjänster som hör till välfärdsområdets organiseringsansvar.

Social förskrivning-verksamhetsmodellen kan också användas för andra målgrupper. Motsvarande verksamhetsmodell har testats i några kommuner i Lappland, särskilt för att hantera utmaningarna efter Covid-19-pandemin, finansierat av Institutet för hälsa och välfärd (THL).  

Mer information (på finska): www.hyvinvointilahete.fi 
Hyvinvointilähete - Uusi toimintamalli lappilaisessa kontekstissa, Eeva Rossi, Anne Korpelainen och Minna Zechner, 2022, Lapplands universitet  

Vi som undertecknat fullmäktigemotionen föreslår att Vanda och Kervo välfärdsområde i samarbete med välfärdsområdets påverkansorgan och områdets tredje sektor utreder konstruktionen av en motsvarande verksamhetsmodell till modellen för social förskrivning (hyvinvointilähete) i vårt välfärdsområde. Samtidigt kartläggs verksamhetsmodellens kostnader för att organisera och utbilda frivilliga både för välfärdsområdet och för organisationerna."

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och sända den för beredning till sektordirektören för äldreomsorg.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion. 

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.