Områdesstyrelsen, möte 22-06-2022

Protokollet är granskat

§ 120 Fullmäktigemotion om ibruktagande av ett arbetssätt enligt teammodell på Vanda och Kervo välfärdsområdes hälsostationer

VAKEDno-2022-67

Beskrivning

Beredare av ärendet: chef för beslutsberedningsprocessen Riikka Liljeroos 

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 31.5.2022 § 53 lämnades Marja Ahavas, Anniina Pylsys och Olga Gilberts fullmäktigemotion om ibruktagande av ett arbetssätt enligt teammodell på Vanda och Kervo välfärdsområdes hälsostationer. Fullmäktigemotionen har undertecknats av 31 välfärdsområdesledamöter. Fullmäktigemotionen hade följande lydelse: 

"Många kommuner och samkommuner använder ett arbetssätt enligt teammodellen, som möjliggör vårdkontinuitet och tillgång till vård inom en vecka.  

Vårdkontinuitet är enligt forskningen en central indikator av primärvårdens kvalitet. Vårdkontinuiteten anses vara särskilt viktigt för patienter med långvariga hälsoproblem eller sjukdomar, multisjuka patienter eller patienter med stort behov av hälsovårdstjänster av andra skäl. Vårdkontinuitet är förknippat med bättre tillfredsställelse hos patienter, bättre förverkligat hälsofrämjande, bättre följsamhet till vården, mindre behov av sjukhusvård och lägre dödlighet. 

Det multidisciplinära samarbetet bör stärkas så att hälsovårdstjänsterna fungerar smidigt och kostnadseffektivt, och så att garantin för vård inom sju dagar förverkligas. Det multidisciplinära teamet består av läkare och sjukskötare, och om möjligt även socialarbetare, psykiatriska sjukskötare och fysioterapeuter. I teammodellen börjar patientens problem behandlas av ett multidisciplinärt team redan vid den första kontakten. Vissa av patienternas problem kan skötas samma dag eller till och med på distans. Modellen garanterar vårdkontinuitet, eftersom samma team alltid tar hand om samma patienter. Teammodellen betyder att frånvaron eller utbytet av enskilda teammedlemmar inte äventyrar vårdkontinuiteten eller tillgången till vård. Individuellt anpassade tjänster kan snabbt, smidigt och kostnadseffektivt skräddarsys för varje patient. 

Vi föreslår att Vanda och Kervo välfärdsområde utvecklar sin verksamhet på hälsostationerna enligt teammodellen, med hänsyn till den lokala situationen på hälsostationerna."

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och sända den för beredning till sektordirektören för hälsovårdstjänster.  

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt utan diskussion. 

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.