Beskrivning
Ärendets beredare: specialsakkunnig inom förvaltning Kerttu Pöntinen
Enligt 6 § 2 mom. i språklagen är ett välfärdsområde tvåspråkigt, om dess tjänsteområde omfattar kommuner med olika språk eller åtminstone en tvåspråkig kommun. Staden Kervo är enspråkig. Staden Vanda är enligt 5 § 2 mom. i språklagen en tvåspråkig stad. Därmed är även Vanda och Kervo välfärdsområde ett tvåspråkigt välfärdsområde.
Detta innebär att tillgången till tjänster måste tryggas på både finska och svenska vid reformeringen av social- och hälsovårdsstrukturerna. Social- och hälsovården ska ordnas både på finska och svenska inom ett tvåspråkigt välfärdsområde, så att kunden får tjänsterna på det språk hen valt. Av de 21 välfärdsområdena är sju tvåspråkiga. Även Helsingfors stad och HUS-samkommunen är tvåspråkiga.
Enligt 33 § i lagen om välfärdsomrpden I tvåspråkiga välfärdsområden finns en nationalspråksnämnd.Till medlemmar i nämnden väljs personer som hör till den språkliga minoriteten i välfärdsområdet.
Nationalspråksnämndens uppgift är att
- utreda, bedöma och uttala sig om hur välfärdsområdesfullmäktiges beslut påverkar hur de språkliga rättigheterna tillgodoses i praktiken,
- utreda, bedöma och fastställa vilka tjänster den språkliga minoriteten har behov av på sitt eget språk och följa tillgången på tjänsterna och deras kvalitet,
- utifrån utredningarna, bedömningarna och uppföljningen lägga fram åtgärdsförslag för välfärdsområdesstyrelsen om hur de tjänster och servicekedjor som tillhandahålls på minoritetens språk ska utvecklas och om kraven på personalens språkkunskaper och utvecklingen av språkkunskaperna,
- i tvåspråkiga välfärdsområden där svenska är minoritetsspråk, komma med förslag om innehållet i ett i 39 § i lagen om ordnande av social- och hälsovård avsett avtal om samarbetet och arbetsfördelningen mellan tvåspråkiga välfärdsområden, lämna utlåtande om avtalet till välfärdsområdesfullmäktige samt följa fullgörandet av avtalet.
Nämnden kan också ha andra uppgifter som anges i förvaltningsstadgan.Nämnden ska årligen lämna välfärdsområdesstyrelsen en berättelse om hur tjänsterna på minoritetens språk har genomförts. Välfärdsområdesstyrelsen lämnar välfärdsområdesfullmäktige ett utlåtande om de åtgärder som nämndens berättelse ger anledning till.
Nämndens ordförande har rätt att närvara och yttra sig i välfärdsområdesstyrelsen.
Enligt 13 § i Vanda och Kervo välfärdsormådes förvaltningsstadga har nationalspråksnämnden det antal ledamöter som områdesfullmäktige beslutar om, och områdesfullmäktige väljer utöver ledamöterna även nämndens ordförande och vice ordförande. Varje ledamot har en personlig ersättare. Till ledamöter i nämnden utses personer som tillhör det svenskspråkiga befolkningslaget inom välfärdsområdet.
Enligt 33 § i lagen om välfärdsomrpden I tvåspråkiga välfärdsområden finns en nationalspråksnämnd. Till ledamöter i nämnden utses personer som tillhör välfärdsområdets språkliga minoritet. I regeringens proposition (RP 241/2020) beskrivs tillhörighet till en språkgrupp enligt följande: ’Tillhörighet till en språkgrupp skulle i båda organen bedömas enligt vedertagen praxis så att exempelvis en anteckning om modersmål i befolkningsdatasystemet inte skulle vara den enda avgörande faktorn. Riksdagens förvaltningsutskott har i sitt betänkande om regeringens proposition till kommunallag och vissa lagar med anknytning till den konstaterat att även andra faktorer som rör individens språkliga ställning bör beaktas vid tolkningen, såsom språklig identitet och språklig bakgrund (FvUB 55/2014 rd). När det gäller nationalspråksnämnden bör även de omständigheter som nämns i förvaltningsutskottets betänkande beaktas vid bedömningen av språkgruppstillhörighet, såsom språkets ställning i individens praktiska liv samt individens möjlighet till genuin tvåspråkighet. I fråga om nationalspråksnämnden kan tolkningen dessutom, med stöd av förvaltningsutskottets betänkande, baseras på personens faktiska språkkunskaper, vilket bland annat kan påvisas genom att ha fullgjort läroplikt eller annan examen på det aktuella språket.
Enligt 4 a § 1 mom. i lagen om jämställdhet mellan kvinnor och män ska i välfärdsområdens och välfärdssammanslutningars organ och organ för samverkan mellan välfärdsområden, med undantag för välfärdsområdesfullmäktige, kvinnor och män vara representerade till minst 40 procent vardera.
Beslutsförslag
Områdesstyrelsen beslutar föreslå för områdesfullmäktige att områdesfullmäktige:
- väljer sju ledamöter till nationalspråksnämnden samt personliga ersättare för dem för fullmäktigeperioden 2025–2029;
- väljer bland de valda ledamöterna nationalspråksnämndens ordförande och vice ordförande.
Beslut
Beslutafröslaget godkändes enhälligt.
Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.