Områdesstyrelsen, möte 13-02-2024

Protokollet är granskat

§ 25 Svar på fullmäktigemotionen om bevarande av rätten till eftervård

VAKEDno-2023-36

Beskrivning

Vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 11.9.2023 § 105 lämnades fullmäktigemotionen "Välfärdsområdesfullmäktigemotion för att bevara rätten till eftervård" av de Grönas fullmäktigegrupp och Svenska folkpartiets fullmäktigegrupp. Fullmäktigemotionen har undertecknats av 34 ledamöter i välfärdsområdesfullmäktige. Fullmäktigemotionen löd enligt följande: 

"Fullmäktigemotion för att bevara åldersgränsen för eftervård inom barnskyddet vid 25 år inom Vanda och Kervo välfärdsområde. Med eftervård avses det heltäckande stöd som erbjuds barnet eller den unga efter att vården utom hemmet eller en långvarig placering inom öppenvården har upphört. Syftet med eftervården är att stöjda barnets utskrivning från vården utom hemmet eller hjälpa en ung person, som blir vuxen, att uppnå tillräckliga färdigheter för att inleda ett självständigt liv.  Med det nya regeringsprogrammet som utgångspunkt håller man på att sänka åldersgränsen för eftervården inom barnskyddet från 25 till 23 år. Detta är problematiskt bland annat på grund av att åldersgränsen för eftervården höjdes till 25 år först under föregående regeringsperiod och det finns inte ännu ordentliga bevis för dess önskade effekter. De äldsta som får eftervård fyller 24 år i år, dvs. när lagen ändras hinner man inte se vilken verklig effekt en höjning av åldersgränsen skulle ha haft och det är alltså inte möjligt att bedöma följderna av ändringen. Klienterna inom eftervården är unga som är i en särskilt utsatt ställning. När den unga blir självständig från vården utom hemmet är behovet av stöd fortfarande ofta stort. I sådana här förändrings- och övergångssituationer är det särskilt viktigt att säkerställa tillräckligt stöd. En väl genomförd eftervård är en central förutsättning för att barnskyddet och vården utom hemmets är effektiva. Eftervården arbetar endast med de unga som verkligen behöver och tar emot hjälp och allas klientrelationer pågår inte tills klienten är 25 år. Eftervårdens stödåtgärder byggs alltid upp enligt barnets eller den ungas individuella behov och planmässigt i samarbete med myndigheterna. Om lagstiftningen ofta ändras orsakar ökad osäkerhet i livet för unga som redan befinner sig i en utmanande situation. Inbesparingen som man önskar uppnå genom att sänka åldersgränsen är mycket anspråkslös, i synnerhet i förhållande till effekterna på längre sikt. Vid enheten för eftervård inom Vanda och Kervo välfärdsområde har man bland annat koncentrerat sig på att stödja föräldraskapet bland unga vuxna, eftersom klienterna inom eftervården i genomsnitt får barn som yngre än den övriga befolkningen, på samarbete med vården utom hemmet och sektorsövergripande samarbete med unga som reagerar genom att begå brott. Dessa är åtgärder som gör det möjligt att uppnå både ekonomisk och mänsklig nytta genom att förebygga bland annat utslagning, generationsöverskridande utsatthet samt behovet av barnskydd. De ständiga förändringarna fördröjer planeringen av det långsiktiga arbetet inom eftervården samt utvecklingen och utvärderingen av innehållet och kvaliteten. Vi föreslår att Vanda och Kervo välfärdsområde, trots en eventuell lagändring, bevarar åldersgränsen för eftervården inom barnskyddet vid 25 års ålder och fortsätter att ordna socialt arbete i enlighet med lagen som trädde i kraft 2020." 

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde 26.9.2023 234 § att anteckna fullmäktigemotionen för kännedom och skicka den vidare till sektordirektören för vuxensocialarbete och funktionshinderservice för beredning senast 11.3.2024.

 

Svar på fullmäktigemotionen:

Barnskyddets eftervård erbjuder stöd för 18–25-åriga unga vuxna som varit omhändertagna och placerade utom hemmet och som ofta inte har ett nätverk av närstående som stöder dem. I början av 2024 trädde en lagändring i kraft som sänker åldersgränsen för eftervård till 23 år. Övergångsperioden för ändringen av åldersgränsen är fram till 30.6.2024.

Eftervårdsenhetens klienter kan ha generationsöverskridande utmaningar samt anstaltsplaceringar och avbrutna placeringar utom hemmet i bakgrunden. När klienten kommer till eftervården kan hen ha dåliga förutsättningar för att bo självständigt och sköta sina egna ärenden. Klienterna kan ha anknytningsstörningar, rusmedelsproblem och problem med den mentala hälsan, reagera genom att begå brott samt svårigheter att hantera sin ekonomi. En förutsättning för att stödja klienten är ett arbete som grundar sig på en relation. 

Det totala antalet klienter hos arbetsgruppen för eftervård var i januari 2024 cirka 890 cirka 130 klienter utgjorde en åldersklass. I och med den nya lagen kommer det i fortsättningen att finnas fem åldersklasser inom eftervården, vilket skulle innebära 650 klienter. Enligt lagändringen upphör eftervården före sommaren 2024 för uppskattningsvis cirka 250 klienter inom eftervården på Vanda och Kervo välfärdsområde. 

Enligt en preliminär bedömning fortsätter servicebehovet hos cirka 80 procent av de klienter som avslutar eftervården. De klienter som i fortsättningen behöver socialservice kommer att övergå till socialarbete för unga, specialsocialtjänster för boende eller tjänster inom vuxensocialarbete. Hos cirka 5 procent av klienterna fortsätter servicen inom funktionshinderservicen. De klienter vars behov socialservice inte fortsätter omfattas för närvarande av lätt stöd. 

Under övergångsperioden för lagändringen kommer man att förtydliga för klienterna hur förändringen påverkar deras situation, uppdatera eftervårdsplanerna tillsammans med klienterna och nätverken samt genomföra överföringen av klienter till de andra serviceformerna i samarbete med de mottagande tjänsterna.

Åldersgränsen för eftervården ändrades senast 1.1.2020, då åldersgränsen höjdes från 21 år till 25 år. Man har inte hunnit utvärdera effekterna av eller undersöka följderna av att höja åldersgränsen för eftervården till 25 år. 

Välfärdsområdet fokuserar på att stärka innehållet i och kvaliteten på arbetet inom eftervården, det multiprofessionella samarbetet samt samarbetet med olika intressentgrupper, såsom kommunerna och tredje sektorn.

Den nya lagen om sänkning av åldersgränsen för eftervård inom barnskyddet till 23 år har trätt i kraft och Vanda och Kervo välfärdsområde förbinder sig att följa den. För unga som avslutar eftervården vid 23 års ålder säkerställs att tjänsterna och det stöd som behövs fortsätter inom andra social- och hälsovårdstjänster. 

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar:

  1. ge de Grönas fullmäktigegrupp, Svenska folkpartiets fullmäktigegrupp samt 34 andra fullmäktigeledamöter, som undertecknat fullmäktigemotionen, svar på fullmäktigemotionen enligt redogörelsedelen ovan;
  2. föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att välfärdsområdesfullmäktige antecknar den inkomna utredningen för kännedom som svar på fullmäktigemotionen och konstaterar att fullmäktigemotionen är slutbehandlad.

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade enhälligt att återremittera ärendet för ny beredning.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.