Områdesstyrelsen, möte 13-02-2024

Protokollet är granskat

§ 20 Uppdatering av programmet för egenkontroll inom social- och hälsovårdstjänsterna på Vanda och Kervo välfärdsområde

VAKEDno-2022-575

Beskrivning

Vanda och Kervo välfärdsområde har två egenkontrollprogram: det ena för social- och hälsovårdstjänsterna och det andra för Mellersta Nylands räddningsverk. De första egenkontrollprogrammen har utarbetats i samband med beredningen av välfärdsområdet för 2023 och godkänts vid välfärdsområdesstyrelsens sammanträde 30.11.2022 § 248.

En anordnare av tjänster och en tjänsteproducent som tillhandahåller tjänster vid flera än en serviceenhet ska i elektronisk form utarbeta ett program för egenkontroll av de uppgifter och tjänster som hör till dess ansvar och publicera programmet i ett offentligt datanät eller på något annat sätt som främjar deras offentlighet. Tjänsteproducentens program för egenkontroll omfattar tjänsteproducentens alla serviceenheter. (Lag om tillsynen över social- och hälsovården 741/2023 26 §)

I programmet för egenkontroll ska det anges hur tjänsteanordnarens skyldigheter enligt 23 § och tjänsteproducentens skyldigheter enligt 27 § ordnas och fullgörs. I programmet för egenkontroll ska det konstateras hur genomförandet av social- och hälsovårdstjänsterna, deras säkerhet och kvalitet samt hur tillgodoseendet av likabehandlingen av klienternas och patienternas service följs upp och hur observerade brister avhjälps. I programmet för egenkontroll ingår också serviceenheternas planer för egenkontroll och läkemedelsbehandling som ingår i den dagliga verksamheten. (Lag om tillsynen över social- och hälsovården 741/2023 26 §).

Programmet för egenkontroll av social- och hälsovårdstjänsterna har uppdaterats i fråga om ärenden och processer som preciserats i och med ändringarna i lagstiftningen och inledandet av välfärdsområdet. I uppdateringen har dessutom tillsynsmyndigheternas observationer beaktats. Programmet för egenkontroll av social- och hälsovårdstjänsterna publiceras på Vanda och Kervo välfärdsområdes webbplats.

Enligt 94 § i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde ansvarar välfärdsområdesstyrelsen för ordnandet av den övergripande interna kontrollen och riskhanteringen samt för egenkontrollprogrammet och beredskapen samt tillsynen över god förvaltning och lagenlighet och för övervakningen av deras verkställande och resultat. Välfärdsområdesstyrelsen godkänner programmet för egenkontroll, presenterar i sin årliga rapport slutsatser och en utredning om genomförandet och resultatet av programmet för egenkontroll och beredskapen samt bereder en årlig rapport om programmet för egenkontroll.

Som bilaga finns ett förslag till ett uppdaterat program för egenkontroll av social- och hälsovårdstjänsterna inom Vanda och Kervo välfärdsområde.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att godkänna Vanda och Kervo välfärdsområdes uppdaterade program för egenkontroll av social- och hälsovårdstjänsterna i enlighet med bilagan.

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.