Områdesstyrelsen, möte 13-02-2024

Protokollet är granskat

§ 17 Inrättande av tjänster vid välfärdsområdets olika sektorer

VAKEDno-2024-628

Beskrivning

Enligt 51 § i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde beslutar välfärdsområdesfullmäktige om inrättande och indragning av välfärdsområdesdirektörens och sektordirektörernas tjänster samt om ändring av tjänstebeteckningar. Välfärdsområdesstyrelsen beslutar om inrättande och indragning av andra tjänster samt om ändring av tjänstebeteckningar. Om ändring av behörighetsvillkoren för en tjänst beslutar sektordirektören i fråga om sina underlydande tjänsteinnehavare med beaktande av vad som särskilt stadgas eller bestäms. Välfärdsområdesfullmäktige beslutar om behörighetsvillkoren för tjänsten som välfärdsområdesdirektör. Beslut om behörighetsvillkoren för övriga tjänster fattas när tjänsten inrättas. Räddningsnämnden beslutar om ärenden som gäller räddningsverket i enlighet med 25 §.

Sektorerna har föreslagit följande förändringar i vakanserna gällande tjänsterna:

  • en socialarbetartjänst inrättas (Serviceområdet för tjänster för vuxensocialarbete)
  • en tjänst som ansvarig handledare inrättas (Serviceområdet för tjänster för vuxensocialarbete)
  • en socialarbetartjänst inrättas (Serviceområdet för service för att bo hemma)
  • tjänstebeteckningen för en hälsocentralläkare ändras till tjänstebeteckningen för biträdande överläkare (Hälsostationstjänster)
  • tjänstebeteckningen för en överläkare ändras till tjänstebeteckningen för biträdande överläkare (Hälsostationstjänster)
  • tjänstebeteckningen för överläkaren för rehabilitering ändras till tjänstebeteckningen för biträdande överläkare (Hälsostationstjänster)
  • tjänstebeteckningen för en överläkare ändras till tjänstebeteckningen för biträdande överläkare (Förebyggande tjänster för familjer)

Antalet minderåriga som anlänt utan vårdnadshavare har ökat snabbt under 2023, och följaktligen har Vanda och Kervo välfärdsområde på NTM-centralens begäran beslutat att grunda ett nytt familjegrupphem med sju platser i Kervo under våren 2024. NTM-centralen ersätter de totala lönekostnaderna för en socialarbetare och en ansvarig handledare.

Inom Serviceområdet för service för att bo hemma ska inrättas en tjänst som servicehandledare, eftersom befattningsbeskrivningen omfattar utövning av offentlig makt. Ändringen finansieras genom att tjänsten som servicehandledare vid utvärderingsteamet dras in 31.3.2024.

Inom sektorn för hälsostationstjänster föreslås att tjänstebeteckningen hälsocentralläkare ändras till biträdande överläkare, eftersom det finns ett behov av en till biträdande överläkare på hälsostationen när antalet anställda ökar.

Föreslås att tjänstebeteckningen för en överläkare ändras till en tjänstebeteckning för biträdande överläkare, eftersom Håkansböle-Västerkullaområdet är litet och det räcker med en överläkare och en biträdande överläkare för området. För närvarande finns det två överläkare och ingen biträdande överläkare.

Föreslås att tjänstebeteckningen för överläkare inom rehabilitering ändras till en tjänstebeteckning för biträdande överläkare, eftersom befattningen för överläkaren inom rehabilitering upphör och tjänstebeteckningen ändras till tjänstebeteckningen biträdande överläkare. I fortsättningen kommer tjänsten som biträdande överläkare att vara placerad vid enheten för missbrukar- och mentalvård.

Föreslås att den nuvarande tjänstebeteckningen överläkare inom förebyggande läkartjänster ändras till tjänstebeteckningen biträdande överläkare inom förebyggande läkartjänster för barnfamiljer, eftersom de arbetsuppgifter som ingår i tjänsten motsvarar biträdande överläkarens befattningsbeskrivning inom Vanda och Kervo välfärdsområde.

Allmänna bestämmelser om inrättande av tjänster på välfärdsområdena

Enligt 92 § i lagen om välfärdsområden står personalen som är i välfärdsområdets tjänst i tjänsteförhållande eller arbetsavtalsförhållande till välfärdsområdet. Om tjänsteförhållanden och arbetsavtalsförhållanden samt tjänste- och arbetskollektivavtal inom välfärdsområdena föreskrivs särskilt. En uppgift där offentlig makt utövas sköts i tjänsteförhållande. För en sådan uppgift inrättas en tjänst. Av grundad anledning kan en person ändå anställas i ett tjänsteförhållande för en sådan uppgift också utan att en tjänst har inrättats för uppgiften.

Enligt 93 § 1 mom. i lagen om välfärdsområden beslutar dessutom välfärdsområdesfullmäktige eller något annat organ som anges i välfärdsområdets förvaltningsstadga om inrättande och indragning av en tjänst. Med stöd av 51 § i förvaltningsstadgan för Vanda och Kervo välfärdsområde hör det till välfärdsområdesstyrelsens befogenhet att inrätta en tjänst och besluta om behörighetsvillkoren för tjänsten. De tjänster som inrättas på Vanda och Kervo välfärdsområde är gemensamma tjänster för välfärdsområdet.

Enligt 125 § 2 mom. i grundlagen är de allmänna utnämningsgrunderna för offentliga tjänster skicklighet, förmåga och beprövad medborgerlig dygd. Enligt 6 § i lagen om tjänsteinnehavare i kommuner och välfärdsområden ska den som anställs i ett tjänsteförhållande dessutom ha särskilt föreskriven eller av välfärdsområdet fastställd särskild behörighet. En person kan anställas i ett tjänsteförhållande för viss tid oberoende av de särskilda behörighetsvillkoren, om det föreskrivs särskilt om detta eller om välfärdsområdet av särskilda skäl beslutar något annat i ett enskilt fall. Endast den som fyllt 18 år kan anställas i tjänsteförhållande.

Välfärdsområdet kan genom sitt beslut skärpa de behörighetsvillkor som föreskrivs i lag eller förordning. Däremot kan behörighetsvillkoren inte lindras genom välfärdsområdets beslut. Eftersom behörighetsvillkoren inte har föreskrivits genom lag eller förordning, överväger den behöriga myndigheten i välfärdsområdet ändamålsenliga behörighetsvillkor för tjänsten. Behörighetsvillkoren för en tjänst kan fastställas genom bestämmelser i förvaltningsstadgan, när tjänsten inrättas eller genom separata beslut. Till befogenheten att besluta om behörighetsvillkoren hör också att ändra behörighetsvillkoren.

Enligt 57 § i välfärdsområdets förvaltningsstadga beslutar välfärdsområdesfullmäktige om valet av välfärdsområdesdirektör och sektordirektörer. Välfärdsområdesdirektören väljer sina direkt underställda som inte är sektordirektörer. Dessutom beslutar välfärdsområdesdirektören om vem som ska sköta en ledig tjänst som sektordirektör. Sektordirektören, serviceområdeschefen, chefen för ett uppgiftsområde och chefen för en verksamhetsenhet väljer den personal som lyder under hen. Vid anställning i ett anställningsförhållande ska eventuella gällande bestämmelser om tillsättningstillstånd beaktas. Den myndighet som beslutar om anställningen i ett anställningsförhållande iakttar välfärdsområdets lönesystem i lönesättningen. Den myndighet som beslutar om anställning i ett anställningsförhållande beslutar också om den prövotid som ska väljas eller om avtal om den. Beslut om valet av räddningsdirektör fattas i enlighet med 25 §.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar:

1.       inrätta följande tjänster jämte behörighetsvillkor:

  • en tjänst som socialarbetare. Behörighetsvillkor för tjänsten är legitimation enligt 7 § i lagen om yrkesutbildade personer inom socialvården.
  • en tjänst som ansvarig handledare. Behörighetsvillkor för tjänsten är lägre högskoleexamen;
  • en tjänst som servicehandledare. Behörighetsvillkor för tjänsten är lägre högskoleexamen.

2.       ändra följande tjänstebeteckningar:

  • tjänstebeteckningen för en hälsocentralläkare ändras till tjänstebeteckningen för biträdande överläkare. Behörighetsvillkor för tjänsten är i Finland legitimerad medicine licentiat och specialistläkarrättighet;
  • tjänstebeteckningen för en överläkare ändras till tjänstebeteckningen för biträdande överläkare. Behörighetsvillkor för tjänsten är i Finland legitimerad medicine licentiat och specialistläkarrättighet;
  • tjänstebeteckningen för överläkaren för rehabilitering ändras till tjänstebeteckningen för biträdande överläkare. Behörighetsvillkor för tjänsten är i Finland legitimerad medicine licentiat och specialistläkarrättighet;
  • tjänstebeteckningen för en överläkare ändras till tjänstebeteckningen för biträdande överläkare. Behörighetsvillkor för tjänsten är i Finland legitimerad medicine licentiat och specialistläkarrättighet.

 

 

Beslut

Beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Mer information om beslutet ges av välfärdsområdesdirektör Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.